söndag 21 mars 2021

Livslön

Jag satt och pratade med en kollega om ekonomi, vilket är extremt ovanligt. Det började egentligen om deklaration och hon tyckte det var konstigt att se ekonomin över hela året eftersom man får lön varje månad. 

Det kändes lite som att försöka locka till sig en vild fågel och jag valde att vara väldigt passiv och ställa frågor som "hur menar du då?" och "utveckla gärna". 

Hennes grundtanke var helt enkelt att det var konstigt att se ekonomin över ett helt år. Jag började prata om att ekonomin inte var begränsad till en månad utan väldigt mycket utgifter har man kanske en gång per år men att man då kan dela kostnaden på 12 för att få en månadskostnad.

Jag märkte att hon förstod och att det var ett nytt sätt att se på saken. Då fick jag blodad tand och sa att egentligen tycker jag alla borde se på hela sitt liv på det sättet. Det är nämligen relativt lätt att räkna ut ganska exakt hur mycket du kommer tjäna under ditt liv. Hon tittade på mig med stora ögon och såg uppriktigt intresserad ut.

Jag fortsatte. Tänk på en person som börjar jobba vid 25 och fortsätter till 65. Det ger ett aktivt arbetsliv på 40 år. 

De allra flesta i Sverige tjänar mellan 20-60 tusen i månaden innan skatt. Det ger nedanstående efter skatt om du skulle ha samma lön från 25 år.

20 000 kr/mån = 7,7 miljoner

30 000 kr/mån = 11,2 miljoner

40 000 kr/mån = 14,5 miljoner

50 000 kr/mån = 17,3 miljoner

60 000 kr /mån = 19,5 miljoner  

Någon kanske börjar jobba lite senare och de allra flesta har en lägre lön i början av sin karriär. Du kanske blir sjukskriven något år och är föräldrarledig i några omgångar men i det stora hela förändrar inte det uträkningen nämnvärt.

Har du en snittlön på 40 000 kr i månaden under ditt arbetsliv har du i runda slängar 14 miljoner att göra av med. Det kan låta mycket men där ska allt du handlar under hela ditt liv in. Toapapper, nya telefoner, presenter, mat, resor, bilar och ditt boende med alla dess kostnader. 

Du kan jobba stenhårt och bli befordrad och har du tur följer lönen efter och du hamnar i det övre spannet. I det stora hela gör inte det så mycket, du har några miljoner mer att röra dig med.

Tänker man så här tycker åtminstone jag att det är lättare att prioritera. Behöver jag ha senaste mobilen för 15 000 kr vartannat år för en livskostnad om 300 000 kr. 

Efter min utläggning satt min kollega och tittade ut genom fönstret. Jag vet inte om det var positivt eller negativt men jag är ganska övertygad av att hon aldrig tänkt på det förut.

Arbetar man hela sitt liv kan man prioritera några saker. Vissa väljer ett fint boende medan andra väljer en ny bil vart tredje år. Andra väljer utemat och resor. Inget är bättre än det andra men välj noga. Varken pengarna eller livet kommer igen. 

Vill du ha ett annat liv. Då får du bli idrottsproffs, starta eget, investera eller något annat lukrativt. 

6 kommentarer:

 1. Usch, då blev jag påmind att jag måste börja med deklarationen :)
  Lika bra att slita av det plåstret ikväll, man blir lika irriterad varje gång på det där.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ledsen för det. Du får försöka hitta något trevligt avdrag så det känns lite bättre :)

   Radera
 2. Bra inlägg! Det här är något som välidgt många skulle ha nytta av!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 3. "Varken pengarna eller livet kommer igen." Väldigt bra sammanfattat!

  Min dotter satt bredvid mig när jag läste ditt inlägg, så jag passade på att visa din uträkning på hur många miljoner man tjänar ihop under ett arbetsliv. Jag försöker så lite frön då och då, hur man kan tänka kring pengar och sparande och det här inlägget fick bli ett av dem. Tack för det! :-)

  SvaraRadera
 4. Tack! Vad fint med din dotter. Då hoppas vi på att ett frö är sått :)

  SvaraRadera