torsdag 18 mars 2021

Börsen uppåt portföljen sidleds

Börsen fortsätter trumma på men min portfölj har halkat rejält efter. OMX30 är upp 16 % men min portfölj ligger på en stabil uppgång på cirka 3 %. Jag brukar ofta tänka att man inte ska hålla på att jämföra så mycket. Man kan alltid hitta något index som har gått bättre eller aktier som rusat. Som alltid så får man se till vilken risk man tagit och hur mycket tid man lagt ner.

Men man kan inte heller sticka huvudet i sanden. Om du under 10 år har underpresterat mot ett globalt index är det kanske dags att fundera på vad det beror på. För egen del har jag ungefär hälften av min portfölj i amerikanska aktier. Där har börsen gått upp 6 %. Mitt största innehav Brookfiled RP har också agerat sänke och tappat över 20 %. När allt kommer omkring så kanske det ändå finns logiska förklaringar. 

Det hindrar mig däremot inte från att fundera i nya banor. Eftersom nysparandet har avtagit gäller det nu att förvalta sitt kapital på bästa sätt. Jag borde därför skifta fokus från att fokusera på hur många kronor jag kan spara varje månad till att utvärdera portföljen bättre. 

Ett första tappert försök blev att sälja av 200 aktier i SCA. Jag gillar SCA men i mitt led att förnya portföljen något så inser jag att jag har väldigt många "tråkbolag" och valde istället att flytta över pengarna till ICA som jag tror skulle kunna bli en "tenbagger" i framtiden.

Nej jag skojar givetvis. Jag köpte faktiskt aktier i Minesto. Jag är lite svag för energibolag och grön energi borde vara framtiden. Huruvida Minesto faktiskt kommer att lyckas börja skala upp och tjäna pengar överlåter jag till experterna men helt klart ett något mer spännande bolag än SCA. 

Jag får rikta ett särskilt tack till Utlandsutdelaren som skrivit mycket insiktsfullt om företaget. 

Jag tror själv att det kan dröja ganska många år innan Minesto kan skala upp på allvar men ofta brukar kursen gå före de faktiska händelserna så det blir spännande att följa.

8 kommentarer:

 1. Jag ligger också något efter omxs30 något i år, men det är inget jag bekymrar mig över. Är man aktiv på riktigt så kommer man ha år där man ligger före och år där man ligger efter. Men över tid ska man outperforma. Jag investerar för övrigt inte alls i den typen av bolag som ingår i omxs30 så det vore dumt av mig att jämföra mig emot det.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej på kort sikt gör det inget men halkar man efter på lång sikt bör man börja tänka om. Jag har inte varit nära att outperforma. Mina "stabila" aktier sjönk lika mycket under 2020 så den "tryggheten" var inte så mycket värd.

   Radera
 2. Är 14% upp i år, men senaste dagarna har den halkat efter av någon anledning. Så är det, ibland upp, ibland ner. Värdeaktierna är fortfarande lågt värderade, så jag hoppas på en renässans framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 14 % på tre månader är ganska galet ändå :) Vi får hoppas på det.

   Radera
  2. Det är främst olja och CLOs som har stuckit iväg. Jag gissar det är detta som skiljer mig från många andra bloggare, som har valt bort dessa bolag för länge sen :=). Är faktiskt sugen på att sälja Exxon nu när man ligger +20%, men tror på högre kurs längre fram. Långsiktigt är detta dock inget jag vill ha i portföljen, men nu när covid kanske försvinner bort under året, och oljepriset höjs, ja då är det dumt att sälja när vinsten äntligen ska kammas hem.

   Radera
  3. När jag tänker på oljeinvesteringar idag ser jag mycket liknelser med "the brownfield fund" i filmen The big short. Det är en sån avskydd sektor att man inte ser potentialen.

   Radera
 3. Hej Tysta investeraren.

  3 % är iallafall bättre än ett räntesparande så jag tycker din avkastning är helt okej. Som du skrev till mig förut så lär man ju titta på avkastningen över flera år. Kan man överprestera index ibland tycker jag det är helt okej om man ligger lite sämre till vissa år. Men skiljer avkastningen mot index alldeles för mycket över flera år tycker jag personligen att man ska satsa mer på indexfonder. Även Warren Buffett rekommenderar ju indexfonder till gemene man. Nyckeln till ett framgångsrikt sparande är tålamod och nerver av stål när portföljen rasar i perioder. Hade jag tyckt det vart kul med indexfonder hade jag köpt det varje månad och sett sparande växa över tid. Tyvärr är det lätt att man vill agera på något sätt. Det kan ju bli tråkigt att spara i perioder speciellt om sparandet inte växer så bra. Jag ligger själv just nu på 18.71 % i avkastning detta år. Lite bättre än index. Men förra året underpresterade jag börsen i helhet. Jag kommer fortsätta med min nuvarande strategi men försöker även bredda portföljen med mer indexfonder över tid då jag tycker dessa bidrar med en okej avkastning över tid samt ger mig mer riskspridning.

  Jag hoppas din investering i Minesto blir bra över tid.

  Fortsatt lycka till på din resa.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tittar också en hel del på indexfonder och funderar om man skulle ha ett upplägg på 25 % indexfond 75 % aktier men har inte helt fastnat i tankarna ännu.

   Jag tänker även att det borde vara fullt rimligt att man i början av sin aktiekarriär (som jag) kan tillåta sig att ligga under index i några år i hopp om att man sakta men säkert blir bättre.

   18 % är verkligen snyggt jobbat!

   Tack!

   Radera