onsdag 27 januari 2021

Säljer iShares efter Blackrocks rasim

Jag sålde idag mina iShares efter det uppdagats att Blackrock driver en rasistisk linje. Man uppmanar företag att föra register över anställdas etniska härkomst, kön m.m. Utöver att jag är emot det politiskt tror jag aldrig att ett företag som tror att kompetens sitter i hudfärgen kan konkurrera med företag som inte gör det. Nu hade jag ett väldigt litet innehav och flyttade istället över mina pengar till Millicom som fortsätter gå trögt. 

Annars är det lugnt på portföljfronten. Jag har betalat av min kredit som jag drog på mig i november efter några köp. Det känns bra att inte ligga belånad när börsen är på ATH. Några större förändringar planerar jag inte göra och jag kommer ha begränsat sparande till Avanza i stort sett hela året. 

Det är trevligt att följa rapportperioden och det gläder mig att vi åter börjar få se lite utdelningar. 

För övrigt fick jag en sen julsemester och har besökt Sverige. Det var behövligt att få ett avbrott och nu ser jag fram emot att ordna det sista och sen börja planera för hemflytt på våren. 

8 kommentarer:

 1. Det är så vi kunder får göra, rösta med fötterna. Trevlig kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tror jag inte Blackrock ramlar av stolen av rädsla men känns bra att göra vad man kan :) Toppen att du tog upp det.

   Radera
 2. Jag gjorde exakt detsamma. Jag tycker det är viktigt att agera mot sånt där i den mån man kan. För jag vill ju inte befatta mig med vad som helst.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Man kan inte göra mycket men man får göra det lilla man kan.

   Radera
 3. Du tror inte att Blackrock helt enkelt har tillgång till ganska bra underlag och statistik, har räknat på saken och bedömt att det finns ett ekonomiskt incitament i att införa den här policyn? Jag tror de är rätt medvetna om att de jobbar för att öka värdet på sina kunders tillgångar och att de byts ut om de misslyckas. Som storägare kan de tänka längre fram än dess att svallvågorna av det här beslutet har lagt sig, för det är ju att svära i kyrkan, att döma av reaktionerna de fått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt och det finns studier som visar det omvända. Det faller ändå på sin egen logik. Att en viss kompetens sitter i din hudfärg eller ras. Var slutar det? Att man i sitt CV skriver jag har en pappa från Indien och en mamma från Kongo? Vem bestämmer din ras?

   Om man tycker att kompetens sitter i vilken ras du hör till du måste man också principiellt vara beredd att tycka det är helt okey att företag diskriminerar mörka och asiater och enbart vill ha vita i sitt företag och också har rätt att kvotera in dessa även om någon annan sökande har bättre meriter. Diskriminering går åt båda hållen. För 80 år sedan stred man ett världskrig för att undvika det.

   Jag tror dessutom inte att dom har tänkt på det i ett längre perspektiv. Jag tror att det är politiska påtryckningar kring den här typen av rasism som blir allt mer vanligare.

   Radera
 4. https://www.svd.se/det-finns-inget-som-bevisar-att-kvotering-ar-lonsamt

  SvaraRadera
 5. https://www.mckinsey.com/featured-insights/diversity-and-inclusion/diversity-wins-how-inclusion-matters

  "Our latest report shows not only that the business case remains robust but also that the relationship between diversity on executive teams and the likelihood of financial outperformance has strengthened over time."

  SvaraRadera