lördag 2 januari 2021

Året som gått

Så var 2020 till ända och jag tänkte försöka sammanfatta året som gått. Det går inte att börja skriva en sammanfattning utan att först konstatera att det varit ett riktigt skitår. Det som överskuggar allt är givetvis att min pappa gick bort i början av året och därefter slog corona till med full kraft. Jag själv hamnade i en extremt dålig sits då jag mitt i sorgen inte kunde resa tillbaka och arbeta vilket i sin tur höll på att göra mig arbetslös. 

Nu lyckades jag med hjälp av icke reguljära flyg ta mig tillbaka till min arbetsplats och jobbet var därmed säkrat. Det blev också en hel del utlägg som jag inte hade räknat med vilket gjorde att sparandet tappade fart. Glädjande nog så fick jag tillbaka en hel del under hösten då min arbetsgivare hade en försäkring. Jag är för övrigt fortfarande anti försäkringar. 

Det har också varit ett år av social distansering. Jag vill åtminstone tro att jag är ganska luttrad när det kommer till att vara ensam men jag tycker det börjar tära på en att inte kunna träffa kollegor och vänner. Eftersom sjukvården är obefintlig där jag bor har vi väldiga restriktioner och måste man in till kontoret är det mask på och ingen kontakt med någon. Det är ungefär sex månader sen jag satt och pratade med någon. Det finns mycket mer att skriva om det men jag lämnar det där. 

Portföljen tappade rejält som för de allra flesta i början av året men har sedan gått starkt med tanke på att det pågår en pandemi. 

Låt oss titta på mina mål jag hade för året.

Portföljvärde vid början av året = 1 230 000 kr

Mitt portföljvärde i början av året var 1 590 000 kr. Här ligger jag något före min ursprungliga plan men sen har vi inte heller sett någon längre nedgång ännu. 

Värdeökning = 1 %

Min portfölj har ökat med drygt 9 % i år. Det är framförallt min svenska portfölj som gått starkt med 15 % uppgång medans mina amerikanska innehav drar ner totalen med cirka 1 % för helåret. En svagare dollar (- 11,3 % från 1 jan 2020) är en stor del av förklaringen. I det stora hela är jag väldigt nöjd med 9 % som ligger över mina förväntningar.
Bästa bolag blev:

Brookfield Renewable Corp + 100 % (+92 000 kr)

Kinnevik + 78 % (+35 000 kr)

SCA 48 % (+23 000 kr)

Bahnhof + 42 %  (+ 55 000 kr)

Brookfield RP + 39 % (+ 37 000 kr)

Sämsta bolag blev:

Millicom - 27 % (- 19 000 kr)

AT&T - 26 % (- 28 000 kr)

Merck - 15 % (-10 000 kr)

Coca Cola - 14 % (- 9 000 kr)

LTC - 11 % (- 14 000 kr)

Och här är portföljen sen starten 2013

Sparande = 450 000 kr

Jag satte ett högt mål då detta var mitt sista år utomlands. Förra året lyckades jag spara 410 000 kr och även fast jag har inte fått någon högre lön lyckades jag ändå komma upp i exakt 450 000 kr för helåret. Detta är jag oerhört nöjd över.

Utdelning = 55 000 kr

På utdelningsfronten blev givetvis inte året vad jag hade hoppats på. Några 55 000 kr blev det inte utan jag fick nöja mig med 49 100 kr. Istället för att vara överdrivet positiv hela tiden och säga att det inte gör något så har det gett en törn i min motivation. Då menar jag inte att jag ska sluta spara utan snarare insikten att det behövs mycket mer kapital för att känna sig trygg.


Amortering = 38 000 kr

Amorteringen är inte så mycket att orda om. Den har löpt på som vanligt och jag har under året amorterat precis 38 000 kr

Summering 

Bortsett från utdelningarna så har jag nästan sparat undan en halv miljon kronor och det är det jag tar med mig från året. Det var också mitt sista år utomlands så nu blir det snart tillbaka till verkligheten. Istället för att gräma sig över att det kommer gå långsammare med sparandet framöver så njuter jag av det faktum att jag har haft den här möjligheten och är nu på god väg att skapa mig den framtid jag drömt om. 

Nu vänder vi blad och lägger 2020 bakom oss. Det ät därmed dags att börja titta på vad 2021 har att komma med.

Som alltid vill jag passa på och tacka alla bloggare som skriver intressanta inlägg. Det är kul och inspirerande att följa andra som har liknande drömmar.

10 kommentarer:

 1. Bra jobbat. Lite kul på långtidsgrafen där, året ser ut som en liten blipp :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den här gången blev det bara ett litet jack. Blir mer och mer övertygad om att det kommer bli en längre nedgång när penningpolitiken ställer om.

   Radera
 2. Hallå DTI! Jag håller med, de indragna utdelningarna och därmed minskade inflödet har påverkat motivationen negativt. Får verkligen hoppas att 2021 blir mer normalt. Jag ökade själv utdelningarna med ca +1.5% vilket känns som 0%, att inte ökat inflödet under året är trist minst sagt och igen, precis som 2020, är förväntningarna höga inför 2021 mars-maj. Måtte bara inte samma sak hända igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill gärna inte vara för negativ men 2021 tror jag redan är kört. Jag går så långt och säger att 2022 också kommer påverkas. Hoppas jag har fel :)

   Radera
 3. Beklagar ditt år men vi får hoppas att det blir bättre nu. Min far gick också bort i våras så förutom en snarlik portfölj delar vi också detta. Önskar dig ett lukrativt 2021

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag beklagar. Det är inte lätt att gå vidare när hela världen stannade upp. Låt oss hoppas på någon form av bättre nyheter under 2021.

   Radera
 4. Det var ingen rolig inledning på 2020. Riktigt starkt att du fick till sparandet så bra i år. Jag tror också att utdelningarna kommer att få stå tillbaka även 2021, men jag hoppas och tror (kanske lite naivt) att vissa av bolagen har bättre på fötterna nu och har en plan för hur de ska rida ut stormen.

  Mvh Fumlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har gett upp att spekulera i vad utdelningarna blir under året. Det visar sig om ett år hur det har gått.

   Radera
 5. många glömmer amortering, viktigt tycker jag! Annars riktigt bra år för dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amortering är en del av sparandet så självklart måste det vara med. Jag tycker 3000 kr/mån är ganska lagom.

   Radera