tisdag 5 januari 2021

Med blicken på 2021

Det nya året har precis börjat och jag har redan fått min första utdelning. Mitt Excelark för 2021 är därmed igång. Jag brukar börja året med att skriva ner vilka mål jag har. Det här året kommer däremot bli rätt annorlunda vilket gör att det blir svårt att planera

Jag kommer under året flytta hem till Sverige igen. Det är planerat till mars-maj. Det beror på en hel del osäkra faktorer och hur mycket semester m.m. jag har kvar. Vad jag kommer få för jobb när jag flyttar hem är också oklart. Det gör att jag varken kan räkna på lön eller boendekostnader för jag vet inte vad jag kommer tjäna eller var jag behöver bo. 

Min ena hyresgäst har också sagt upp kontraktet och där står jag mellan valet att hyra ut lägenheten på nytt en kort period eller låta den stå outhyrd några månader innan jag kan inleda mitt renoveringsprojekt för att sedan sälja den. Eftersom jag ännu inte vet när jag kan inleda renoveringen lutar det åt att hyra ut den ytterligare en tid så jag inte behöver känna stress över det. 

Jag behöver också lägga undan pengar för den kommande renoveringen och det blir egentligen efter försäljningen som jag faktiskt kan säga något om nysparandet till portföljen. 

Troligtvis dröjer det till slutet av året innan jag sätter igång men det är något jag längtar efter att få klart. Det har alltid varit min långsiktiga plan att sälja min uthyrningslägenhet så att jag kan sköta alla mina investeringar från datorn. Jag ser också fram emot mitt projekt att renovera lägenheten innan försäljning. 

Om jag försöker mig på någon form av generella sparmål blir det följande:

Sparande = 120 000 kr

Utdelningar = 55 000 kr

Amortering = 38 000 kr

Värdeökning = 1 %

Portföljvärde = 2 450 000 kr

De kommande månaderna kommer det nog inte hända så mycket. Jag hoppas få svar om min framtid i februari men troligtvis blir det snarare mars. Det är lite jobbigt att inte veta men det är vad det är. 

Det blir såklart tråkigt att lämna Afrika framförallt med tanke på vädret och den extra inkomst jag fått under den här tiden men jag har lyckats med det uppdrag jag var hitskickad för att lösa så det känns naturligt att flytta hem. 

Jag skulle nog också må bra över att komma igång med någon form av träning och bättre kosthållning än den jag haft senaste åren. Jag tror det är viktigt att försöka ha en positiv inställning till förändring och snarare se vad man kan åstadkomma än vad man går miste om. Nu kör vi 2021.

2 kommentarer:

 1. Oj, det var lite osäkerhetsfaktorer avseende jobb och boende vilket är mina 2 huvudfaktorer i ekonomin. Men bra sätta mål ändå och spännande med nystart. Knepigt att sätta portföljvärdesmål då värdeförändringen känns så mkt utanför vår kontroll så det brukar jag inte ha som mål.

  Mina mål är för året är lite sena men kommer nog att bli ungefär som för 2020.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är inte en optimal situation. Ibland känner jag att jag börjar bli för gammal för att inte veta vad man ska göra om ett halvår. Det hade varit mycket mer problematiskt om jag hade haft familj.

   Ja, där har du helt klart en poäng. Jag ser det mer som ett riktmärke att om inget oförutsett inträffar så borde jag ligga däromkring.

   Radera