tisdag 10 december 2019

Skatter, courtage och inflation

Året lider mot sitt slut och i bloggsfären börjar årets utdelningar summeras och så snart även mina egna. Jag väntar in några hundralappar till men borde landa på ungefär 43 000 kr i utdelning. Vi sparare pratar varmt om ränta på ränta och jag tycker alltid det är lika roligt att läsa olika bloggare och deras historiska utveckling när man ser att snöbollen verkligen är i rullning.

För många som strävar efter ekonomisk frihet så är idén att samla ihop årets utdelningar och sedan lever man på dessa året efter. Det är nog också så jag själv hade valt att lägga upp det.

Jag själv tycker ibland att man glömmer bort det negativa. Nämligen skatter, courtage och inflation.

När året nu nästan är över tänkte jag se över vad detta kostar mig.

Mina utdelningar landar alltså på cirka 43 000 kr. Mitt ISK konto kostar mig ca 3 215 kr i skatt i år. Då är det baserat på lägsta möjliga skattesats om 1.25 %.

Min kapitalförsäkring kostar 2 005 kr i avkastningsskatt och ca 5 kr i riskpremie.

Årets köp och sälj har kostat mig 1 925 kr. i courtagekostnader. Det här kan man givetvis påverka genom att köpa och sälja så lite man bara kan men någonstans så vill man nog återinvestera vissa utdelningar/nysparande eller göra förändringar i portföljen.

Inflationen på 43 000 kr blir cirka 700 kr med ett antagande om 1,5 % i dagsläget. Det är givetvis ingen kostnad men blir i realiteten minskad köpkraft med motsvarande belopp.

Det ger en totalkostnad på 7 850 kr för i år. Eller 18 % av utdelningarna. Jag själv tycker det är en ansenlig summa som lätt glöms bort i det euforiska tillstånd man lätt hamnar i när man ser sina utdelningsstaplar på Avanza.

Med högre skattesats än 1,25 % och inflation på 2 % blir summan ännu lite högre. Jag tycker nog inte det är orimligt att räkna bort åtminstone 20 % av utdelningarna till denna typ av utgifter om man vill leva på utdelningarna.

Vet inte om andra sitter och räknar på det här men tycker helt klart det hör hemma i en gedigen framtidsplanering.

6 kommentarer:

  1. Ja, det är helt klart ett stort antal kronor kapitalägare levererar in till staten varje år. Och ofta rör det sig om återkommande beskattning av redan hårt beskattade intäkter redan tidigare. Lägger man sedan till att skatterna missbrukas brutalt av våra politiker som idag, då faller självklart både arbetsmoral och skattemoral tungt. Ivartfall sett ur mitt perspektiv. Det borde politikerna ta sig en funderare över, för det slår tillbaks tungt en dag det där. Det finns en gräns, och den är inte långt borta.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig har gränsen redan nåtts. Hade jag vetat något sätt att minska skatten hade jag gjort det. Antar däremot att jag har för lite stålar för att öppna ett konto på Caymanöarna.

      Radera
  2. Håller med båda tidigare kommentarer har gråtit i många år över att betala skatt på avkastning av redan skattade pengar. Det är för jävligt o helt fel, rimligen ska skatt betalas när pengarna används...

    Intressant inlägg om kapitalförvaltning skostnaden, inte tagit med den själv än även om tankarna malt länge kring att göra det. Det är inga småpengar ju.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det var det jag ville få fram med inlägget. Att man gärna räknar på hur mycket utdelning man får men för mig får man gärna presentera årsvis hur mycket men betalat i avgifter och skatt för att se hela bilden.

      Radera
  3. En del bloggare redovisar brutto utdelningar men jag själv redovisar netto. Tar ju några år innan källskatterna kommer åter så netto känns bäst för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också det känns bäst att redovisa netto. I februari får man källskatten sedan tre år tillbaka och då räknar jag med det som tillägg till årets utdelningar.

      Radera