fredag 6 december 2019

Julstädat i väskan

Under veckan har jag haft lite tid att gå igenom mina aktieinnehav. Jag försöker att inte köpa och sälja alltför ofta men en gång per år tror jag det kan vara bra med en ordentlig översyn. Några aktier fick stryka på foten och några innehav fyllde jag på.

Alphabet
Jag har varit nöjd med mitt innehav Alphabet. Aktien har stigit med ca 35 % sedan köpet i maj 2018. Nu var det däremot dags att ta hem vinsten. Tveksamt till att jag återkommer till aktien då jag faktisk inte vet så mycket om hur deras framtidsutsikter ser ut. Ett spännande företag helt klart.

Amazon
Aktien gick starkt förra året men i år har den varit en besvikelse och stått helt still mer eller mindre. Jag förväntar mig mer av ett företag som inte har utdelning i en högkonjunktur. Min avkastning blev däremot bra och landade på ca 30 % under 1,5 år. Eventuellt återkommer jag till aktien så jag kommer att fortsätta följa nyheterna kring bolaget.

Nvidia
Nvidia blev ett misslyckat köp. Jag hade hoppats på lika fin avkastning som Alphabet och Amazon men Nvidia tappade 50 % strax efter att jag köpt aktien. Sista månaderna har den klättrat tillbaka och jag sålde på minus ca 6 %. Mycket bättre än minus 50 % givetvis men den var en besvikelse. Kommer inte återkomma till aktien.

eWork och Svolder
Båda aktierna fick lämna portföljen av den enkla anledningen att de båda ingår i investmentbolaget Öresund som jag också äger. Båda är spännande företag men kände att jag inte behövde ligga dubbelt i dessa företag. Öresund äger också Bahnhof men även om den aktien har varit en besvikelse i år så väljer jag att ligga kvar med mina aktier där.

På eWork gjorde jag en förlust på 19 % så det var inte så kul. Svolder däremot sålde jag med vinst på 20 %.

En sidokommentar om Avanza. Jag har inte köpt och sålt så här mycket under kort tid och insåg snabbt att Avanza är riktigt dåliga när det kommer till courtagekostnaden. Några av mina innehav var större och några mindre och sen ville jag köpa vissa större poster och vissa mindre. Jag fick under flera dagar byta fram och tillbaka för att ha rätt courtageklass. Jag var inte imponerad.

Pengarna från försäljningarna gick till AT&T och LTC i min kapitalförsäkring. Och i min ISK till Öresund.

Efter omfördelningen blir portföljen något mer inriktad på utdelningar men det är inget självändamål utan hittar jag något bra bolag som inte har utdelning framöver så slår jag till. Portföljen känns nu lite mer slimmad och utdelningen ökar med cirka 350 kr i månaden.

8 kommentarer:

 1. Du sålde alltså Svolder? Jag hade nog hellre sålt Öresund, om jag ska vara helt uppriktig. Jag undrar nämligen hur det egentligen går med generationsväxlingen och personalkarusellen där. Jag sålde ut allt när de anställde Nordeamannen faktiskt.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju fortfarande kvar Svolder via Öresund så de finns ju där. Men det är möjligt att du har rätt. Jag får fortsätta följa bolaget och se vad som händer. Jag tyckte mest att många av de underliggande bolagen såg bra ut.

   Radera
 2. Inte kul när en aktie går ner 50%, men trevligt att den ändå gick upp en del efter det!

  SvaraRadera
 3. Hallå, ja courtageklasser är ett elände, så synd att de flesta mäklarna snor åt sig enkla pengar då kunder missar att byta klass, nej rak procentsats borde det vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kalkyl! Ja jag har fortfarande inte riktigt förstått varför Avanza har olika courtageklasser. Om det är medvetet för att folk ska glömma bort och ändra klass och på så viss betala mer skulle jag tycka det var mycket beklagligt.

   Radera
 4. Hallå igen DI! Tyvärr tror jag att courtageklasserna är ett sätt att för en mäklare öka sina intäkter. Och ja, det bygger på att kunderna glömmer att byta. Kan liksom inte se någon annan anledning... Vilken skulle det kunna vara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bara tycker det låter så sniket. Lever bolaget på sådana marginaler och med så dålig affärsidé så man behöver tjäna pengar genom att komplicera köpfunktionen medvetet. Det borde finnas utrymme för mer konkurrens bland nätmäklarna.

   Radera