torsdag 16 maj 2019

Ena hyresgästen flyttar ut

Det blev som jag befarade att ena hyresgästen flyttar ut fem månader tidigare än planerat. Jag har redan mottagit årets hyra och pengarna ligger fullinvesterade i börsen tillsammans med depositionen.

Jag hade förhoppningar om att om det blev utflytt så skulle det ske i november eller oktober tidigast men nu är det som det är. Jag behöver därför först och främst skrapa ihop 72 500 kr. Eftersom jag har bra möjligheter till att spara varje månad bör jag klara det på ca tre månader. Det ska alltså inte vara någon fara för att jag inte har stålarna när personer flyttar ut men det blir som ni förstår inget sparande till portföljen på ett tag.

Det andra jag måste ta tag i är vad jag ska göra med lägenheten. Gör jag ingenting så står den och kostar pengar så det är näst intill uteslutet. Jag har två alternativ som jag ser det.

 • Hitta en ny hyresgäst och fortsätta hyra ut den. Skulle jag kunna hyra ut den för lika mycket som förut så är det absolut att föredra. Givetvis tar man en viss risk för fortsatt nedgång och ökade räntor samt slitage på lägenheten. Ett problem är att föreningen krånglade redan i år och vill inte att jag hyr ut och har därför börjat ta ut maxavgift för andrahandsuthyrning (cirka 450 kr i månaden).
 • Sälja lägenheten. Fördelarna är att jag slipper oroa mig över nedgångar och räntehöjningar och jag slipper oroa mig rent allmänt om slitage och huruvida hyresgästen tänker flytta ut eller inte. Nackdelarna är som jag skrivit tidigare att lägenheten har gått ner rätt mycket sen jag köpte den. Jag har inte värderat lägenheten ännu men skulle jag sälja den är det inte omöjligt att behöva ta en förlust på 2-300 000 kr. 
          Ytterligare en faktor är att jag inte har några möbler i lägenheten och såvitt jag förstår så kan              det också sänka priset när man säljer lägenheten. Det går att betala mäklarfirmor för att 
          inreda lägenheten men det går på 20-30 tusen när jag kollar lite snabbt. 

Egentligen skulle jag vilja sälja lägenheten. Jag har ingen speciell känsla för den och det finns massor med liknande lägenheter om jag skulle vilja ha en likadan när jag flyttar hem. Jag har till och med börjat bli lite trött på stilen så troligtvis vill jag ha en annan typ av boende när jag flyttar hem ändå.

Därför är det riktigt trist att den gått ner så mycket i värde eftersom jag känner att jag inte är beredd att ta den förlusten. Även om jag kan spara mycket under mitt utlandskontrakt så kan man inte se det som något normaltillstånd. Hemma kanske jag skulle kunna spara 10 000 kr/mån och det skulle alltså ta tre år att spara ihop förlusten. Det känns inte bra. 

Mycket att grubbla över just nu.

4 kommentarer:

 1. Hej, förstår att det är mycket att fundera över. Jobbigt att vara hyresvärd, sälj låter ju både skönt och praktiskt men förlusten talar emot det. Krånglet med föreningen är dock ett stort problem och kan leda till mer bekymmer när den tröttnar på att bevilja förlängning för uthyrning. Verkligen ett bekymmer du har. Vet inte vad jag skulle gjort. Hur många års uthyrning krävs för att ha nollat förlusten? Hade antagligen försökt hyra ut längre och hoppas att priserna går upp så att du kan sälja för +-noll. Dock hade jag försäkrat mig om ett ok från brf:en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl, ja min plan är att först och främst se om jag kan fortsätta hyra ut den. Skulle det gå bra behöver jag hitta en ny hyresgäst. Lättare sagt än gjort givetvis.

   Beroende på hur mycket lägenheten har gått ner så rör det sig om att hyra ut den mellan 6-8 år för att täcka förlusten. Skulle jag om några år kunna sälja för +- noll så är det ju helt plötsligt en "vinst" på 2-300 tusen. Jag kommer återkomma med inlägg hur det utvecklar sig.

   Radera
 2. Fortsätt hyra ut och dra in inkomster. Det är lite kludd, varit där själv, men du kommer garanterat snabbt hitta en hyresgäst. Sälja kan du göra när du flyttar hem. Bättre att sälja och köpa ungefär samtidigt, om lgh går ned ytterligare gör antagligen jämförbara objekt som du vill växla till också.

  450 kronor per månad är ungefär den förtjänst som är rimlig enligt lagen så det är egentligen inga konstigheter. Om du orkar borde du få rätt mot föreningen eftersom du väl arbetar utomlands för staten, du har lagen på din sida så de kan inte neka dig att hyra ut.

  Avseende summan kan du antingen ta ett kortlån hos din bank, ingen vidare ränta på så kort tid, eller också kan du förhandla med din hyresgäst som säkert förstår att du inte kan betala beloppet med enkelhet på ett bräde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren, det är absolut mitt mål att försöka hitta en ny hyresgäst. De 450 kronorna är inga konstigheter. Anledningen till att föreningen tog betalt var däremot för de inte ville att jag skulle hyra ut så det skulle "svida" lite mer.

   Jag har läst några mål där hyresnämnden har nekat uthyrning efter två år för utlandstjänst. Det borde inte gälla mig men det har ändå skett. Problemet är snarare att jag är motvillig till att dra igång en rättsprocess om föreningen skulle säga nej. Skulle jag ändå hamna där kommer jag definitivt köra "balls to the wall".

   Jag kommer undvika lån in i det sista. Har dessutom en buffert vid sidan av sparandet med några färska laxar om det skulle knipa. Tack för din kommentar. Kommer återkomma hur det går.

   Radera