lördag 1 juni 2019

Månadsrapport maj

Då var vi redan inne i juni. Börsen har fortsatt gå nedåt och portföljen har tappat cirka 70 tk sen förra månaden. Inget jag har reflekterat över nämnvärt utan så går det ibland.

Desto mer bekymrad har jag varit över mitt innehav i Kraft Heinz som ligger över 50 % back sen köp. Det var inte vad jag hade hoppats på. Till skillnad från mina tidigare sälj i H&M och GE så har jag bestämt mig för att behålla aktien främst för att lära mig om utifall en sådan aktie kan återhämta sig på några år men också för att se hur jag reagerar på när en aktie går så pass dåligt.

Månadens sparande blev återigen en symbolisk summa på 5 000 kr och det blir nog något liknande nästa månad också. Jag får helt enkelt återkomma när det löst sig med min uthyrningslägenhet. Om allt löser sig där så ska jag vara på banan snart igen.

Några stora köp blev det inte men jag ökade med 100 aktier i Bahnhof vilket innebär att jag därmed har 4000 aktier i bolaget.

Jag tog också in en bevakningsposition med 25 aktier i LTC properties. LTC (Long Term Care) har specialiserat sig på hem för äldre med olika inriktning på boendena beroende på hur mycket assistans de äldre behöver. Ett tråkigt och bra företag som spås gå bra när fler och fler blir äldre. Jag ser det som ett defensivt innehav vilket kan vara bra att ha om det skulle börja storma framöver. Företaget är en REIT och delar ut månadsvis. På dagens kurs om ca 45 USD ligger direktavkastningen på ca 4,2 %.

Jag får avsluta med det som är positivt och det är att även om börsen har sjunkit så har utdelningarna kommit in som vanligt. Totalt under maj har jag erhållit nästan 11 000 kr. Iom månadens utdelningar har jag uppnått årets mål på minst 28 000 kr i utdelningar. Jag ligger något före mitt mål men inte med mycket så kommer inte justera något i min långsiktiga målbild.

Sparande 
5 000 kr

Amortering 
3 180 kr

Köpt
100 st Bahnhof för 23 kr. Totalt 2 319 kr.
25 st LTC Properties för 46,34 USD. Totalt 11 163 kr.

Totalt 13 482 kr

Sålt
Inget i maj.

Utdelningar
Allianz 1 425 kr
Bahnhof 2 200 kr
E-work 1 431 kr
Investor 2 700 kr
Kinnevik 828 kr
P&G 303 kr
Sandvik 926 kr
Xact Högutdelare 1 120 kr

Totalt 10 933 kr 

Portföljen 1 maj - 31 maj
1 228 200 - 1 156 500

En minskning med 5,8 % inklusive sparandet.
En minskning med 6,2 % exklusive sparandet.

Min portfölj genererar efter månadens köp ca 3 850 kr/mån.  

4 kommentarer:

 1. Jag ställer mig alltid två frågor i ett läge som Heinz eller H&M:

  1. Håller de antaganden jag gjorde när jag köpte aktien?
  2. Om ja, är jag beredd att öka?

  Om jag inte får ja på bägge frågorna bör jag sälja, annars brukar jag faktiskt öka. Mitt misstag i sådana lägen är att jag är för försiktig att öka längre ned. Att marknaden värderar ned aktien svider men så länge jag tror på mitt scenario och inte planerar sälja de kommande åren är det oväsentligt. I de bästa fallen som Minesto, men hittills även H&M, belönas man för tålamodet och ökningen. Sedan finns det fall som MQ där man helt enkelt gör en missbedömning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra frågeställningar.

   1. Jag vet inte.
   2. Ja kanske det om jag hade haft likvider.

   Jag har faktiskt varit inne på att öka men vet i ärlighetens namn inte vad det är som pågår i företaget och jag är för oerfaren för att veta vad jag ska göra. Tack för din kommentar.

   Radera
 2. Ursäkta mig, men får jag påpeka något om Kraft Heinz? För det känns lite som att du konstruerar lite udda anledningar för att inte behöva ta en förlust här? Behåll om du efter en genomgång ser tydliga skäl till att företaget bör repa sig, eller sälj av och ta igen förlusten i något bättre bolag.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeraren, nej du får inte påpeka något om Kraft Heinz ;)

   Jag håller med dig. Jag vet inte exakt vad det är som pågår och har svårt att dra några slutsatser. Jag var "hyfsat" snabb och sålde GE och H&M. H&M trodde jag inte alls på men dom har nu återhämtat sig. Spontant tror jag mer på Kraft Heinz än vad jag gjorde med H&M.

   Jag är i ärlighetens namn inte orolig över att ta en förlust men jag vet inte riktigt själv hur jag ska hantera det och det är det jag försöker lära mig med att behålla. Att företaget har problem är ju ganska självklart men ska man alltid sälja när ett företag har problem eller hur länge kan man behålla för att se om det blir bättre? Jag har ingen aning. Jag måste helt klart bli bättre på det.

   Tack för din kommentar, alltid härligt med input när jag sitter själv med dessa funderingar på min kammare.

   Radera