tisdag 7 maj 2019

Bahnhofs första kvartal

Idag släppte Bahnhof sin rapport för Q1. Jag har faktiskt längtat efter denna rapport. Jag har ägt aktier i Bahnhof i många år nu och aktien har stigit stadigt ända fram till förra hösten då den stod i strax över 35 kr. Sedan dess har aktien tappat mark och ligger i skrivande stund på cirka 23 kr. Även om jag som Bahnhofian kunde hålla med om att 35 kr kanske var lite väl högt så tycker jag nog att fallet till 23 kr varit omotiverat. Därför var det extra spännande att idag gå igenom rapporten för första kvartalet.


Resultatet per aktie steg till 0,23 kr (0,15 kr) och nettoomsättningen ökade från 283 till 306 miljoner kronor. Rörelseresultatet (företagets vinst före räntor och skatter) minskade till 31,4 miljoner (34,8). Resultat efter skatt ökade till 25,2 miljoner (16,7).

Resultatet efter skatt ökade därmed med 53 % mot föregående år. Bolaget ökade också sina kunder med över 12 000 personer. Totalt har man nu 331 000 privatkunder. Man upprepar därmed sin prognos om en organisk tillväxt på 15 % för helåret.

Att lönsamheten minskade något kommenteras med generella avgiftshöjningar i de öppna nät som Bahnhof använder. Man anser att detta endast är ett hack i kurvan.

Under året bygger man ut datahallen i Malmö och ytterligare en knutpunkt byggs i Umeå. Bahnhofs kassa växte till 293,7 miljoner (244,3).

Dotterbolaget Elementica lever ett liv för sig själv känns det som. Man har för avsikt att göra bolaget 100 % ägt av Bahnhof mot nuvarande 72 %. Rivningen på byggplatsen i Stockholm pågår och tomten planeras vara byggbar i slutet av 2019. Fortsättning följer med andra ord.

Kommentar
Låt mig börja med det negativa. Att avgiftshöjningarna för att Bahnhof använder öppna nät skulle vara ett tillfälligt hack i kurvan håller jag inte med om. Är tveksam till att man kommer sänka avgifterna så de nya avgifterna är nog här för att stanna. Däremot så ligger Bahnhof bland de allra billigaste operatörerna och jag som har varit kund hos Bahnhof sedan 2010 har inte fått en avgiftshöjning på 9 år! Det bådar gott för att fortsätta ta marknadsandelar och det finns utrymme för en mindre avgiftshöjning om det skulle behövas.

Eftersom kursen sjunkit så pass mycket de senaste 8 månaderna undrade jag om det är något jag missar. Efter att ha läst Q1 så känner jag mig fortsatt lugn i mitt innehav. Kunderna växer, vinsten per aktie ökade och kassan växer. Företaget fortsätter att ligga i framkant när det kommer till tekniska lösningar och man växer organiskt och det finns kassa för förvärv eller andra satsningar.

Utan att dra alltför snabba slutsatser av Q1 så kan man säga att det ser fortsatt mycket bra ut för Bahnhof. Mr Market, som jag inte förstår mig på, tog inte emot rapporten bra och aktien har hittills sjunkit med över 4 % under dagen. Jag ser fortsatt potential i denna aktie och köpsuget är stort.

4 kommentarer:

 1. Än vad alla "utdelningsinvesterar" hävdar vad de gör och inte gör så blir jag supernervös när kursen faller så mycket som den gjort i Bahnhof. Men just i Bahnhof fall blir jag inte det, känns fortfarande mycket tryggt att äga.

  Jag ökade till och med lite idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner igen mig. Jag tycker även att bredband generellt är en bra investering om det blir dåliga tider framöver. Man kapar nog i mycket annat innan bredbandsabonnemanget ryker. Slog för övrigt till på 100 till aktier under dagen. Får skylla på att jag ville ha ett jämnt antal på 4 000 aktier.

   Radera
 2. Jag är benägen att hålla med dig. Jag har själv ägt Bahnhof länge, det är ren kvalite och ett bolag med framtiden för sig. Jag kommer förmodligen öka innehavet framöver.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se hur det blir framöver. Kursen står säkert still fram till Q2. Ska utvärdera om jag vill gå in ytterligare i bolaget. Det finns ju så mycket annat på andra sidan pölen som lockar också.

   Radera