söndag 21 april 2019

Olika scenarion i framtiden

Har funderat lite på hur livet skulle kunna se ut om (när?) man har mer kapital. Detta är absolut inte några mål jag har och även om det var det så kan sådant ändras beroende på vad som händer i livet. Själva kärnan i tankeexperimentet var när jag skulle kunna gå ner i tid och hur jag skulle vilja spendera tiden som frigörs. 

Scenario 1
Med ett kapital på ca 3 miljoner genererar portföljen ca 100 000 kr/år.

Med den inkomsten skulle jag kunna välja att arbeta 75 % och skulle troligtvis arbeta 100 % från 1 april till sista december. Jag kan ta semester hela juli och några dagar vid jul.

Januari till och med mars spenderas på resande fot och där resmålen varje år går till olika länder för att upptäcka var man trivs bäst. Tiden spenderas med att bada, fiska, dyka och försöka ta del av den lokala kulturen på bästa sätt.

Viktigt att portföljen fortsätter växa vid detta stadiet så man känner att man i längden kan gå ner ytterligare i tid och nå scenario 2.

Scenario 2
Med ett kapital på ca 5 miljoner genererar portföljen ca 175 000 kr/år.

Jag arbetar 50 % och arbetar 100 % maj – oktober. Jag har därmed bara hälften så många semesterdagar men det går nästan att vara ledig hela juli ändå.

November till och med april befinner jag mig på varmare breddgrader. Till en början reser jag runt och kan med mina 175k/år spendera ca 30k/mån. Jag bor på hotell ibland men hyr mestadels boende på längre kontrakt.

Drömtillvaron (inom realistiska gränser)
Behöver ett kapital på ca 15 miljoner som då genererar strax över 40 000/månaden med 3,5 % avkastning.

Jag skulle då vilja ha ett hus i något varmt land nära ekvatorn där jag spenderar mesta delen av min tid. Huset har egen pool och gärna utsikt över havet. På tomten har jag en gäststuga där jag kan ta emot vänner som vill besöka mig. Jag kan även hyra ut den delen om jag vill ha lite sällskap med människor som är intressanta att prata med.

Dagarna spenderar jag med att ta hand om min trädgård där jag odlar grönsaker och frukt. Jag tränar regelbundet och äger själv eller har tillgång till båt som jag kan använda för att fiska och dyka. Både själv och tillsammans med mina gäster. Är engagerad i det lokala området och driver diverse projekt tillsammans med andra.

Juni – augusti spenderar jag i Sverige där jag har en lägenhet men mesta tiden spenderas hos vänner eller familj.

Avslutning
Just nu känner jag väldigt mycket för att fortsätta jobba 100 % under delar av året för att sedan vara helt ledig under vintern. Det finns ju alternativ att gå ner i tid varje dag också men jag uppskattar variation så tror jag hade haft svårt med det. Om jag skulle göra samma tankeexperiment om fem år ser det säkert annorlunda ut. Kan vara roligt att ha dokumenterat sina tankar man hade i början av sparandet. 

Det är fortfarande lång tid kvar till ens det första scenariot men man får drömma ibland också.

2 kommentarer:

 1. Med din takt så är du väl snart uppe i dina 3 miljoner? Och därifrån är det inte långt till nästa dubbling, snöbollseffekten ökar ju takten efter ett tag. För min egen del kan jag säga att familjen "kom i vägen" för mina planer, det blev lite andra prioriteringar sedan :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har det gått fort framåt det gångna året men tiden utomlands lider mot sitt slut och sen blir det tillbaks till Sverige med begränsade sparmöjligheter igen. Jag behöver lägga åtminstone fem år på att bara amortera för att komma ner till 50 % belåning också.

   Skulle jag gissa kommer jag kunna nå scenario 1 om ca 10 år. Kanske tidigare om börsen fortsätter starkt men det tror jag är föga troligt.

   "Kom i vägen" låter lite dystert :) Skulle det bli familj för egen del får man stuva om i planerna men vilka möjligheter man skulle ha om man lyckats skrapa ihop flera miljoner och inte behöver bekymra sig om att ekonomin inte ska gå runt i familjen. Livet blir så mycket roligare med stabil ekonomi iaf :)

   Radera