tisdag 1 januari 2019

Årssummering 2018

När jag sätter mig ner och funderar över året som gått kan jag konstatera att det var ett väldigt speciellt år. I januari lämnade jag familj och vänner och flyttade till Afrika. Det har varit ett spännande och väldigt lärorikt år och jag hyser förhoppning om att arbetet jag gjort kan leda till nya utmaningar i framtiden.

Året började i ett hiskeligt tempo och det var tufft att bo på hotell i två månader och sedan i en tom lägenhet i ytterligare en månad samtidigt som allt på jobbet var nytt. Men det gick bra och under våren hade jag flera hemresor till Sverige som gjorde tillvaron rätt bra. Efter sommaren blev det en längre period utan hemresa men jobbet hade lugnat ner sig så det kändes ändå okey. December blev tuff med mycket jobb och väldigt oroligt i landet. Jag lyckades bli sjuk också vilket inte bättrade på månaden.

Nu kan jag lägga mitt första år i Afrika bakom mig och jag kan konstatera att jag klarade det. En stor anledning till varför jag valt att jobba så här är möjligheterna att spara pengar. Det är något som jag försökt hålla under hela året och när jag nu summerar det kan jag säga att jag till och med slog mina förväntningar.

Mitt mål för 2018 var ett nysparande på 400 000 kr vilket tillslut blev 470 000 kr. Lägg därtill en överflyttning från ett tidigare sparkonto så landade årets överföringar till Avanza på 570 000 kr. Helt fantastiskt!

Jag har insett att det är så otroligt viktigt att få upp kapitalet tidigt och jag är därför oerhört glad över att ha fått den här chansen att kickstarta portföljen. Om mina utlandsäventyr tar slut efter nästa år så kommer jag vara väldigt nöjd över att ha fått ett startkapital.

Låt oss titta på det intressanta, hur portföljen har gått under året.


Efter en fin vår och en rejäl nedgång under hösten blev resultatet för 2018 lite drygt 3 % vilket jag får känna mig nöjd med med tanke på att OMX30 gick ner 10,67 %. Eller det mer intressanta SIX30RX som gick ner 4,4 %. Portföljen minskade däremot med 10 000 kr och jag förstår inte hur det hänger ihop. Om någon kan förklara detta för mig skulle jag bli ytterst tacksam. 

Totalt så har portföljen från 1 januari - 31 december gått från 313 000 - 880 000 kr.

Utdelningarna har stadigt ökat under året och det blev tillslut 19 454 kr. Precis under mitt bästa utdelningsår 2016 då jag fick 19 910 kr. Jag fick ta ut en stor summa pengar 2017 då jag köpte lägenhet så det känns väldigt bra att redan efter två år vara tillbaks på samma nivåer. Det kommer helt klart bli mer under 2019.

Avslutningsvis får jag tacka alla trevliga läsare som kommenterar och delar med sig av sin kunskap. 2018 blev mitt första hela bloggår och jag tycker att jag fått en ytterligare dimension av sparandet/investerandet både för att jag kan skriva själv men också för att jag börjat försöka kommentera andras bloggar vilket jag varit dålig på förut. 

Nu blickar vi framåt mot 2019 istället. God fortsättning!

6 kommentarer:

 1. Grattis. Helt rätt, starten är svårast, sen tickar det bara på.

  Sidlinje – senaste inlägg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja jag hoppas kunna se lite snöbollseffekt snart.

   Radera
 2. Oj, det var inget dåligt sparande. Men glöm inte att njuta av livet i övrigt också bara. Ungdomen är ju aktiv och rolig på ett annat sätt än när man blir 35-40. Utomlandsjobb är ett bra sätt för en svensk mtp skatteläget, ngt som också är kul i övrigt med nya erfarenheter.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungdomen är redan förbi. Njuta ska jag göra när jag når mina mål. Dessutom trodde jag tävlingen "mest pengar på kontot när han dör vinner" fortfarande gäller :) För mig njuter jag när jag är utomlands och jag njuter ännu mer av Sverige när jag väl är hemma, det trivs jag med.

   Radera
  2. Bra jobbat dentystainvesteraren.

   Imponerande att nå en positiv avkastning ett dystert år som 2018. Fortsatt lycka till med dina investeringar samt ha en god fortsättning på 2019.

   Mvh Slimis

   Radera
  3. Tack för det Slimis! Det blir ett spännande 2019.

   Radera