tisdag 7 maj 2024

Fullinvesterad igen

Det tog något längre tid än vad jag hade trott men nu är jag klar med min omfördelning av portföljen. Har alltså sålt av en del aktier till förmån för index. För närvarande har jag följande fonder.

 • SEB Sverige indexnära (ca 500k)
 • Avanza Zero (ca 250k)
 • Xact Norden Högutdelande (ca 500k)

 • SPDR S&P 500 ETF (ca 500k)
 • Invesco S&P 500 High Dividend (ca 300k)
 • JPM Global (ca 200k)

Det blev tre med svensk/nordisk fokus och tre med amerikanskt. Jag blandade också med utdelande fonder men ca 50 % av portföljen ligger numera i olika index. Det gör att jag får lite mindre utdelning framöver men det är totalavkastningen som är intressant för mig och den blir nog ungefär densamma. 

Det går bra för portföljen nu också. Under månaden har jag kommit över både 4,6 och nyligen 4,7 miljoner. Hela portföljen är upp drygt 9 % i år vilken är ungefär i linje med svenska och amerikanska börsen. Ett väldigt trevligt år hittills. 

4 kommentarer:

 1. Väldigt klokt att investera i indexfonder!

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blir bra tror jag. Lite lugnare om nätterna om inte annat :)

   Radera
 2. Rejäl rensning du gjort. Och kanske är det så att man sover tryggare med index men jag är ändå inte helt säker på den punkten framöver. Bra bolag i sig ger trygghet, det svåra är förstås att solla bort de icke bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte helt lätt tycker jag. Jag delar en del av bilden att index blir "stupid money" och hur framtiden utvecklar sig vet jag ingenting om. Samtidigt finns det mycket forskning som visar att index har varit bättre en enskilda aktier under en lång tid.

   Det är därför jag också gör ett 50/50 upplägg. Med det sagt så har jag ingen regel till mig själv om hur mycket index eller enskilda aktier jag vill ha så ser jag mer potential i ett enskilt bolag då kommer jag slå till.

   Radera