måndag 2 maj 2022

Inget sparande

Jag är inne i en intensiv arbetsperiod just nu. Jag jobbar hårt för att försöka lösa min arbetssituation men ännu har det inte löst sig. Jag fick ett erbjudande om en ny tjänst som hade varit ett rejält lyft både ekonomiskt och karriärmässigt men jag fick inte en bra magkänsla av chefen och arbetsplatsen och jag tackade nej till tjänsten. Huruvida jag tog rätt beslut eller inte går ju aldrig att svara på. Jag försöker verkligen att leva med dom besluten jag tar men det blir också fånigt att säga att man aldrig funderar om man gjorde rätt eller inte. 

Jag är också mitt uppe i renoveringen av min uthyrningslägenhet och det tar mycket tid i anspråk. Jag jobbar vanligtvis cirka 11 timmar på mitt arbete sen äter jag en bit mat och sen fixar jag i lägenheten två timmar på kvällen. På helgerna tar jag bussen för att hitta saker som jag behöver till renoveringen, jobbar några timmar sen börjar veckan om. Har även behövt åka på några längre jobbresor och då står renoveringen helt still. 

Det har varit mycket utgifter på sista tiden. Framförallt förknippat med renoveringen men min dator lyckades också gå sönder så blev till att köpa en ny. För tillfället har jag ju också två lägenheter jag betalar för. Jag pausar därför sparandet i väntan på bättre tider. Jag är lite trött helt klart men intalar mig själv att situationen kan se avsevärt bättre ut om några månader. 

Börsen fortsätter med röda siffror men jag är än så länge relativt skonad från några större fall. Portföljen skvalpar runt strax under tre miljoner. Med stigande räntor undrar jag om vi kan vara på väg i en längre nedgång som varar några år. Den som lever får se. Jag blir däremot mer och mer säker på att jag vill försöka få till en livssituation där jag kan fortsätta spara regelbundet. 

Det har också varit en hel del utdelningar och det är alltid roligt. Jag kunde inte hålla mig ifrån att köpa lite mer Minesto (700 st) men ska försöka lugna mig med ett sådant bolag. Desto tryggare kändes köpet av några fler aktier i Bahnhof (150 st). 

Kul också med så många kommentarer på mitt förra inlägg. Där funderar jag vidare på hur man kan hitta en bra situation.

2 kommentarer:

 1. Jag tror jag missat din take på Minesto. Vad ser du i dem? Jag har träffat bolagets VD för några år sen och allt låter bra men när ska dom leverera? Än så länge verkar det mest ha kommit bidrag.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du har träffat VDn har du säkert bättre koll än mig på företaget :)

   Jag har inte någon kalkyl eller liknande utan såg bara en väldigt stor potential när jag började läsa på om företaget. Jag är övertygad om att energibehovet kommer att öka och jag tror att man kommer att försöka röra sig mot mer miljömässigt hållbara alternativ. Man har alltså de stora trenderna till sin fördel. Företaget som sådant opererar ju inom ett rätt speciellt segment och där ligger den stora förhoppningen men också den stora risken.

   Min förhoppning är att Minestos prudukter blir eftertraktade och då ser jag stor uppsida. Själva tekniken finns ju där och man producerar energi som utlovat.

   Nackdelarna är att jag har sett många bra idéer men som av olika anledningar inte realiseras. Risken för att installation och underhåll blir dyrt och komplicerat ser jag som ett stort problem.

   Ett annat problem är att hela "grön energi" segmentet är fyllt med olika förhoppningsbolag. Alla är bra bolag på olika sätt men det gäller att kunna sälja in sin idé så att verksamheten kommer igång och kan stå på egna ben.

   Jag tittar ofta på "draknästet" och där är det många som har bra idéer men dom tjänar inte så mycket pengar i liten skala. Dom vill ha pengar för att bygga någon stor fabrik för att sedan kommer de "stora pengarna".

   Liknande kan jag se i denna typ av företag när ledningen säger att "om vi bara får upp beställningarna så kommer vi tjäna pengar"

   Jag skulle helt enkelt inte bli förvånad om man aldrig kommer igång i stor skala. Det är helt enkelt önsketänkande.

   För egen del handlar det mycket om upplägget på hela min portfölj. Jag har utöver Minesto enbart "relativt" stabila företag. Efter att ha sparat och investerat i många år tyckte jag det var dags att köpa och följa ett förhoppningsbolag.

   För att avsluta med lite mer positiva tankar så tycker jag ändå man ser att det går framåt i Minesto. Det kommer säkert ta år innan man kan börja se något konkret men så länge jag ser positiva framsteg ligger jag kvar.

   Radera