tisdag 5 april 2022

Hur delar man ekonomin som sambo?

Jag har lyckats snärja en kvinna och inom en inte alltför överskådlig framtid kan det bli aktuellt för oss att bli sambo. Nu funderar jag rätt mycket på hur man delar upp ekonomin på bästa sätt.

Vi har redan pratat en del och ingen av oss har någon erfarenhet så vi har själva försökt räkna ut vad som är rimligt.

Min ursprungsidé var att helt dela 50/50 på alla gemensamma kostnader som hör till boendet exklusive amortering. Sedan delar man även lika på mat men i övrigt har man separat ekonomi.

Hon hade däremot andra tankar och tyckte vi skulle dela boende och mat procentuellt. Hon tjänar rätt mycket mer än mig så rent ekonomiskt är det såklart fördelaktigt för mig men desto mer jag tänkte på det desto mer rimligt tyckte jag det var.

Om vi delar 50/50 kommer hon ha väldigt mycket över till annat men det kommer inte jag vilket kan leda till att våra vanor skiljer sig. Om vi ska köpa en ny soffa till lägenheten t.ex. Om soffan kostar 20 000 kr och man delar lika så känns ju mina 10 000 kr mycket mer för mig än vad det gör för henne även om summan är densamma. 

Eftersom hon har en hyresrätt så avser vi bo i min lägenhet. Eftersom jag har en del kapital sparat i boendet tänkte vi att jag fortsätter amortera som vanligt medans hon lägger undan en stor del av sin inkomst för en framtida kontantinsats som vi båda vill dela på 50/50. Det känns rimligt att ett framtida boende delas lika medans löpande kostnader delas procentuellt. 

Sedan hade det varit intressant att höra när ni andra som lever med någon annan berättade om ert sparande? Jag själv har sagt att det är ett stort intresse och att jag sparar i aktier och fonder. Jag har berättat om konceptet av FIRE m.m. Jag har däremot inte sagt att jag har en portfölj på cirka tre miljoner. 

Jag har varit lite restriktiv med att prata exakta siffror men det kanske är dumt. Samtidigt är ju detta bara samtal om att eventuellt flytta ihop. Vi pratar ju inte om giftermål i dagsläget. 

Tar tacksamt emot idéer/förslag på bra lösningar. 

11 kommentarer:

 1. jag å min fru står båda på vårt hus vi bor i, men i praktiken har jag betalt de själv, men de "bjuder" jag på eftersom vi har barn.
  min portfölj har jag skrivit in i vårt äktenskaps förord som enskild egendom.
  jag tjänar 2-3x min frus lön, så jag betalar cirka 2-3x mer än henne varje månad, de är lite flytande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin och tack för din kommentar. Har man barn förstår jag att det blir skillnad. Intressant att skriva in det som enskild egendom. Det är något jag får kolla upp. Med den skillnaden låter också ett procentuellt upplägg mest rättvist.

   Radera
 2. Vi gjorde så i hushållsbudget att vi utgick ifrån procent, tyckte det blir rättvist så i den gemensamma delen av budget. Jag har ännu inte berättat några siffror om den egna delen av min ekonomi, mer än att hon vet att jag eg inte behöver arbeta för lön.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Investeraren. Ligger din inkomst på kapital ungefär som din sambo? Jag själv har gått i tankarna att jag i teorin skulle kunna sluta jobba vid cirka 15 000 kr/ mån på kapitalinkomster. Men om jag då har en sambo som får ta ett större ekonomiskt ansvar eftersom vi har ett procentuellt upplägg så känns inte det rättvist.

   Radera
  2. Nej, man kan väl konstatera att jag tjänar avsevärt mer än hon. Vilket alltså innebär att jag står för större delen av hushållets kostnader sett till kronor. Men jag tycker det är ok. I vårt fall skulle lika antal kronor aldrig kunna funka i princip.

   Radera
 3. Grattis till att börja med då! :-)

  Vi har kört 50-50 men har haft ungefär lika lön bägge 2 hela tiden. Har den ene tjänat mer vid nåt tillfälle och vi har nån speciell utgift som behöver fixas så kan den ene av oss kasta upp lite mer vid det tillfället.

  Sen har vi alltid haft egen ekonomi, dvs våra egna bankonton och skött vår egna utgifter för hobbies o liknande. Det har funkat bra under åren och inget vi ändrar på. Det enda vi har som gemenensamt konto är bil o semesterkonto där vi kör en autoöverföring från oss varje månad.

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Har man ungefär lika lön låter det klokt att inte krångla till det med procent. Det verkar vara bra att ha "egen ekonomi" utöver den gemensamma. Får se var vi landar någonstans men alltid intressant att höra hur andra gör.

   Radera
 4. Intressant tråd där jag gärna delar med mig utav hur vi gör. Jag och min sambo delar allt lika. Våra inkomster kommer in på ett och samma konto, som vi betalar av våra räkningar från, lägger av till gemensamt spar (på inviduelt isk). Det som blir över delar vi 50/50 på i form av sparande till var och en.
  Vi bor i villa som vi lagt in lika mycket i och vi har 2 gemensamma barn.

  //Kristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen ett 50/50 upplägg. Jag är inte helt bekväm med att släppa allt för att ha det så gemensamt i nuläget men helt klart ett intressant sätt att göra det på. Sedan antar jag att när man har gemensamt hus och barn så tänker man annorlunda.

   Radera
 5. Tja!
  Varför inte hyra ut din bostadsrätt och bo i partnerns hyresrätt?
  Ger ett gott tillskott till hushållskassan som ni kan dela på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Hon bor i en annan stad så det var tyvärr ingen möjlighet.

   Radera