tisdag 21 juli 2020

Omallokering av kapital

Något jag funderat på under denna turbulenta tid när vissa aktier faller som bara den och vissa skjuter i höjden är, i brist på bättre ord, omallokering av kapital.

För några månader sedan läste jag en artikel om hur mycket pengar som "försvunnit" när börsen tappat 30 % på några veckor. Överallt stod det hiskeliga summor och många småsparare inklusive mig själv fick sig en rejäl törn eller åtminstone en och annan tankeställare. Personen som skrev artikeln menade på att visst världen har på ett sätt förlorat mycket pengar men det mesta har bara flyttats ut från aktiemarknaden. Det här sker på automatik av alla de riktigt stora aktörerna.

Han menade att man som småsparare inte ska oroa sig eftersom för eller senare så kommer dessa pengar flyttas tillbaka in i aktiemarknaden varpå aktiekurserna kommer stiga igen.

Huruvida det stämmer eller inte vågar jag inte svara på men tror definitivt att det kan ligga mycket i det.

Vidare framgick att man som småsparare inte ska oroa sig för allmänna nedgångar utan fundera istället på hur och vilka enskilda företag som påverkas av det som gör marknaden osäker.

Ungefär som detta:
Under Corona "flyttas kapital" från traditionell shopping till e-handel och teknik som möjliggör arbete och underhållning från datorn.

En annan typ av omfördelning av kapital senaste tiden som inte har med Corona och göra är allt kapital som flyttas från olja till mer förnyelsebar energi.

Det betyder inte nödvändigtvis att företagen inom förnyelsebar energi kommer tjäna mer pengar men det kommer definitivt speglas i aktiekursen.

Jag tyckte att detta var ett intressant sätt att se på det. Att kapital inte försvinner utan snarare omfördelas.

P.s. Bara så att läsaren inte ska tro att detta är någon dold kommunistskrift så framgick det givetvis att kapital både försvinner, framförallt i krig eller naturkatastrofer när saker förstörs, eller ökar vid effektiviseringar m.m. men det kan vara bra att göra tankeexperimentet ovan när det sker stora händelser som påverkar börsen.

2 kommentarer:

  1. Värde förstörs. Det kommer tillbaka, om inga andra märkligheter sker. Däremot så kan man nog tro att en del mönster kommer att ändras - handelsbeteende, kapitalströmmar, tilltro, och annat. Saker har alltid förändrats, det enda som är säkert är att det aldrig kommer att bli exakt som det varit. Så det är rimligt att fortsätta investera, men det är orimligt att förvänta sig att blir rik fort.

    SvaraRadera