onsdag 1 januari 2020

Året som gått

Vi vänder blad och året skrivs 2020. Ett nytt år och ett nytt decennium tar sin början. Innan det är dags att blicka framåt är det kul att summera året som gått. Jag har, som många andra, ett extensivt Excelark där jag fyller i alla mina utgifter och det är alltid bra att se över sina kostnader under året. Det blir däremot ett separat inlägg.

Låt oss se hur det gått under året. Jag satte mina mål för drygt två år sedan och under 2019 hade jag följande:

Portföljvärde vid början av året = 695 000 kr 
Mitt portföljvärde var vid början av året 880 700 så där lyckades jag. 

Värdeökning = 7 000 kr
Det kanske är lite väl låg målsättning med 1 % i värdeökning men jag vill inte ta i för mycket heller. Jag lyckades i alla fall med råge eftersom börsen har gått urstarkt. Min portfölj växte med 27 % och det är ganska i linje med övriga börsen.

Och så här ser portföljvärdet ut sedan jag skapade mitt konto på Avanza för sju år sedan.


Sparande = 400 000 kr
Det blev lite upp och ner med sparandet under året men totalt så blev mitt nysparande 410 000 kr. Det känns riktigt bra att jag hållit i sparandet och lyckades.

Utdelning = 28 000 kr
Utdelningarna har gått bättre än förväntat och hänger mycket ihop med att jag köpt mycket utdelningsaktier under året. Totalt erhöll jag 46 601 kr och de fördelade sig under årets samtliga månader.


Tittar man i ett längre perspektiv så börjar det helt klart se trevligt ut.
Amortera = 38 000 kr
Det sista målet är amortering på mitt bolån som för närvarande ligger på strax över 1,8 miljoner. Jag har under året amorterat 38 100 kr och målet är därmed uppfyllt.

Summering
Ett fantastiskt börsår är över och jag kan bara konstatera att det går framåt med rejäla kliv just nu. Portföljvärdet och utdelningarna är på topp men det är alltid bra att ha med sig att vi framöver kan komma att se många år av nedgång. Just nu däremot tycker jag att man har skäl av att vara glad över att man en gång i tiden började sträva mot en bättre ekonomi. 

Det långsiktiga målet är en tryggare ekonomisk situation och för mig har jag satt det vid tre miljoner i samlat kapital och 50 % belåning på bostaden. Två år av de tio jag satte upp för att nå det målet har numera passerat och jag är på god väg även om det är många år kvar av hårt gnetande.

Som alltid vill jag rikta ett stort tack till alla som läser och kommenterar. Jag har lärt mig många saker under året och jag blir sakta men säkert mer och mer bekväm med att investera. Ett extra tack till alla andra bloggare som förgyller trista vardagar med intressanta blogginlägg. 

God fortsättning!

2 kommentarer:

  1. Bra mål uppfyller SMART-kriterierna. Gillar att du faktiskt tagit dig tid att utvädera om du nått målen. Skriv gärna "Nettoförmögenheten ska öka med 400 000 kr", så kan du inte låna bara för att nå det målet. Men målen är bara rent finansiella så kanske "Åka till Paris med partner", "Kunna springa en mil på 50 minuter", eller "Klara 50 armhävningar" vore andra bra mål. Tror att dina långsiktiga mål i grunden är sunda.

    SvaraRadera
  2. Har inte sett SMART-kriterierna förut men det låter bra. Jag håller med om att jag kanske borde byta från portföljvärde. Föredrar däremot kanske nettoportfölj eller liknande.

    Jag har bara ekonomiska mål, allt annat är inte värt något ;) Nejdå, jag har andra mål men då detta främst är en ekonomiblogg skriver jag endast om min väg till ekonomisk trygghet. Tack för din kommentar.

    SvaraRadera