torsdag 15 augusti 2019

Kraft Heinz fortsätter sin kräftgång

Efter att Kraft Heinz släppte sin Q2 rapport förra veckan har aktien fallit och är ner cirka 17 % senaste månaden.


Tittar vi i ett längre perspektiv ser det ännu sämre ut. Köpte du aktien för tre år sedan har du sett kursen falla med över 70 %. Jag själv har sett mitt innehav falla med 55 % (trots att dollarn har ökat i värde).


Om inte den fallande kursen var nog så har även utdelningen reducerats från 0,625 till 0,4 USD/kvartal. Jag har försökt hitta information om omsättning etc. men det verkar som om man inte har lämnat ut de uppgifterna i både Q1 och Q2. På Avanza kan man läsa att vinsten per aktie är -8,3 USD. Ingen aning om det stämmer men att företaget har problem är inget att hymla om.

Det jag kan hitta information om är att man har vikande efterfrågan på framförallt på Krafts produkter. Stora omstruktureringar pågår och troligtvis är inte kursen i botten ännu.

Någon i kommentatorsfältet skrev klokt tidigare att man får göra en ny bedömning. Tror man fortfarande på företaget bör man köpa mer annars bör man överväga att sälja. Intressanta tankar helt klart och jag har grubblat en hel del på det.

Jag sålde H&M för 1,5 år sedan eftersom jag helt tappat tron på företaget och jag hade personligen svårt att se vilka som ville handla där. Med facit i hand hade jag kunnat behålla och jag hade fått se kursen återhämta sig.

Med Kraft Heinz bedömer jag läget annorlunda. Jag själv har både Heinz ketchup och senap och det är till min vetskap väldigt populärt både hemma hos folk och på restauranger över hela världen. För mig känns företaget oerhört stabilt.

Mitt misstag är likt det misstag jag gjorde med köpet i General Electric. Nämligen att titta för mycket på en del av företaget som jag gillar. Kraft Heinz består inte bara av ketchup som var den stora anledningen till varför jag köpte företaget utan en drös med andra produkter.

Nu är jag bara en amatör när det kommer till aktier så har fortfarande svårt att gå in i detalj i varje företag och förstå och bedöma alla deras olika produkter men ska försöka att dra lärdom av detta.

När det kommer till företagets fortsatta vara eller inte vara i portföljen så bedömer jag fortfarande att man kommer sälja rejält med ketchup och konkurs bör därför inte ses som ett troligt scenario. Man verkar ha legat fel med produkter från Kraft och det är man i ledningen (förhoppningsvis) smärtsamt medvetna om nu.

Troligtvis väntar någon ytterligare utdelningssänkning och 2019 blir inget muntert år men min förhoppning är att företaget kommer kunna vända trenden. Jag kan därmed tänka mig att öka i företaget även om jag avvaktar nu under hösten.

2 kommentarer:

 1. Hej, vad ser du för något som kan vända skutan? Jag ser sämre försäljning, marginaler, ökad skuldsättning. Gjorde nyss en sågning av KHC på min blogg

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Myntaren,

   Intressant! Att de har gjort det mesta fel hittills är vi överens om. Även att jag inte skulle vilja köpa mer just nu eftersom jag inte tror att botten är nådd. Med det sagt så har jag svårt att se att man slutar tjäna pengar på Heinz ketchup. Den är ju väldigt populär och hör till det dyrare segmentet så det borde vara bra marginal på den produkten.

   Jag vet för lite om de andra produkterna men får känslan av att marknaden värderar företaget som det håller på att drivas mot konkurs. Ett eller två år till med lite nya produkter vill jag se innan jag hoppar av.

   Det kändes ännu mer hopplöst med H&M och de har vänt på skutan under 1-2 år.

   Radera