lördag 22 december 2018

Funderingar på omfördelning

Nu så här när året lider mot sitt slut funderar jag lite extra på mina innehav och om jag bör omfördela portföljen.

Jag är lite kluven till mina innehav utan utdelning. Alphabet, Amazon och Nvidia. I grund och botten vill jag nog på sikt göra mig av med innehaven och investera enbart i utdelningsaktier.

Nvidia har gått extremt dåligt och jag är back cirka 50 % sen köp. Istället för att sälja som jag gjorde med både H&M och GE så ska jag chansa på att aktien återhämtar sig så jag behåller.

Alphabet aktiekurs gick upp efter jag köpt men är nu tillbaks på inköpspriset. Det kan nog bli att jag säljer innehavet snart.

Amazon har fallit rejält under hösten och kursen ligger nu strax under min inköpskurs. Egentligen borde jag sälja Amazon eftersom företaget inte har någon utdelning men jag tycker det är ett sådant spännande företag och när jag tänker på möjligheterna som Amazon har så blir jag tvärtom intresserad av att öka på dessa nivåer. Om kursen faller ytterligare så slår jag säkert till.Lite andra funderingar jag har är att så småningom sälja innehaven i MTG och eWork och istället köpa Kinnevik. Både MTG och eWork köpte jag för den digitaliserade framfarten men istället för att begränsa sig till dessa två så kan Kinnevik vara ett alternativ. Båda företagen har däremot hyfsad direktavkastning för tillfället så jag kommer att avvakta med att sälja. Eventuellt kanske jag börjar ta en liten position i Kinnevik efter nyår ändå.

Mina tre lågavkastare Assa Abloy, Sandvik och SCA funderar jag också över. Assa Abloy och Sandvik kanske får ge vika så småningom till förmån för något med lite bättre direktavkastning. SCA fyller ändå någon funktion av ett väldigt defensivt innehav och får därmed vara kvar tillsvidare. 

Ett annat företag som fångade min uppmärksamhet var Pfizer som är noterade på svenska börsen och delar ut kvartalsvis. En kvartalsutdelare utan källskatt tycker jag verkar som ett bra tillskott i en utdelningsportfölj.


Kursen däremot har stigit rejält under året och direktavkastningen ligger på blygsamma 3,2 %. Inget märkvärdigt men helt klart bättre än mina lågutdelare som knappt kommer upp i 2 %.

Några andra företag jag spanar lite extra på är finska Sampo och den amerikanska banken Wells Fargo. Det har varit lägligt att hålla lite på köpen under december så det finns lite torrt krut i början av nästa år. Det blir en spännande start på 2019.

Får även passa på att önska alla en riktigt god jul.

6 kommentarer:

 1. Hej,
  Det blir källskatt på Pfizer. Precis som Autoliv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Attans! Det var för bra för sant. Tack för att du delar med dig.

   Radera
 2. Se upp med Kinnevik. 30% Zalando som verkar i extremt tuff bransch. Jag har valt bort Kinnevik pga detta. Gillar Amazon, Nvidia,Alphabet. Fin tillväxt. Skulle även köpa Msft då de är näst störst inom Cloud efter Amazon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag är medveten om att det är 30 % Zalando men därför som kursen kommit ner en del. Tycker deras inriktning mot liknande företag är spännande. De kanske lyckas plocka upp nästa Zalando. Msft har jag på min bevakningslista men har aldrig riktigt satt mig in i företaget.

   Radera
 3. Ställ dig följande fråga gällande utdelningsaktier. Varför delar vissa bolag ut 4+% när andra som Amazon, Alphabet, Nvidia, Adobe knappt delar ut nåt? Vad kännetecknar den senare gruppen? Behöver du utdelningspengar nu eller kan du vänta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag behöver givetvis inte utdelningarna nu utan om många år. Det är mer att det känns bättre när en utdelningsaktie går ner 50 % än en aktie som inte delar ut alls gör det. Jag ser det också som så att om ett företag delar ut pengar så har man mognat och går med vinst. Inte hela sanningen givetvis men ligger något i det.

   Radera