måndag 28 maj 2018

Vad händer med migrationspolitiken?

Socialdemokraterna presenterade nyligen sin nya inriktning när det gäller migrationspolitik. Bland annat framfördes följande:

- Den tillfälliga lagen ska permanentas tills dess att en gemensam EU lagstiftning är på plats.
- Gränskontroller ska kvarstå så länge det behövs.
- Kraftigt utökade åtgärder för att fastställa asylsökandes identitet.
- Tiden för förnyad asylansökan efter avslag och tid med återeseförbud fördubblas.
- Möjligheten till att få uppehållstillstånd för arbete om man har kommit som asylsökande och fått avslag på asylansökan avskaffas eller minskas kraftigt.

Vad kan man säga om detta då? Det som tidigare benämndes som rasism är nu vardagsmat. Imponeras över att många partier som utryckt sig på detta sätt fortfarande har en hög andel röster, men det är en diskussion för en annan dag.

Tillbaks till socialdemokraternas migrationspolitik.

Först och främst är det ju givetvis ett politiskt spel att nu innan valet försöka få tillbaks eller åtminstone stoppa blödningen till sverigedemokraterna. För många tror jag inte det spelar någon roll men tror ändå att det kan få några trogna socialdemokrater att ändå stå fast vid sitt parti. De som inte gör det överväger nog att rösta på vänsterpartiet.

Den mer naturliga reaktionen på socialdemokraternas migrationspolitik är: Vad (sätt in valfritt svärord) är det som händer?

De senaste åren har det varit fullständigt kaos. Alliansen tog över en redan generös migrationspolitik från socialdemokraterna 2006 och utökade den genom att öppna upp för ytterligare arbetskraftsinvandring 2010. Tanken och idén bakom lagstiftningen var rätt bra. Sverige behövde en viss typ av kompetens till många stora företag och bakom detta beslut fanns även en stark lobbyverksamhet från dessa företag.

Nu blev det verkligen inte som man hade tänkt. Visst fick Ericsson, ABB och andra stora företag några välutbildade personer men lagstiftningen användes mer som en komplement till asyllagstiftningen. Avslag på asylansökan. Inga problem. Bli anställd som pizzabagare hos en kusin eller kompis eller betala för all del någon för att anställa dig några månader. Detta har varit känt i flera år men det är först nu socialdemokraterna tar upp det.

Att det blev så här är inte särskilt konstigt och berodde på att moderaterna gått från att vara liberalkonservativa till ett alltmer liberalt parti. Utformningen av lagstiftningen var inte alls genomtänkt och flera luckor fick täppas till under åren som följde.

Sedan kom 2014 och "öppna era hjärtan" därefter tog socialdemokraterna över tillsammans med miljöpartiet.

Några ord om miljöpartiet.

Av alla partier i riksdagen är miljöpartiet det bästa, att få igenom sin politik i relation till antal mandat. De är utan tvekan det parti som på ett väldigt skickligt sätt utmanövrerat egentligen hela den övriga styrande makten.

Först och främst så lyckades man med konststycket att få många människor ute i stugorna men framförallt makteliten att tro att om man är för reglerad invandring är man rasist. Det är faktiskt oerhört skickligt och den våta filten har legat över svenskt debattklimat i 10–15 år.

Nu finns det ju såklart personer som tycker att det inte är ett problem med fri invandring men jag tror att många var helt indoktrinerade i den politik som fördes, om man förstod vad som pågick så var det ytterst få som vågade säga något. Inom mitt arbetsområde vet jag med säkerhet personer som mellan 2012 - 2014 fick sparken om man uttryckte åsikter om minskad eller reglerad invandring. Det är på riktigt. Undrar vad de tänker idag.

Det andra man lyckades med var att göra en migrationsöverenskommelse med alliansen. Att alliansen gick med på detta är i grunden väldigt enkelt. Samma sak som ovan, nya moderaterna med Reinfeldt i spetsen var inte ett konservativt parti. Konservativa väljare röstade bara på moderaterna för vad skulle man annars rösta på.

Det tredje man lyckades med var att få med socialdemokraterna på tåget efter valet 2014. Egentligen är det rätt märkligt. Socialdemokraterna bygger sin politik på att arbetare ska kunna leva på sin lön. Med en hög invandring pressas lönerna och det är något som man tradionellt sett är emot. Men visst, de var nog väl medvetna om att de importerade potentiella väljare också men det tror jag är sekundärt rent ideologiskt.

Detta gör att det parti som fått igenom mest av sin politik under det senaste decenniet är ett parti som legat mellan ca 4–8 % röster. Bästa valresultat är 2010 på 7,34 %. Märkligt är bara förnamnet.

Vad ledde detta till?

Hela den här härvan skapade ett tomrum. Ett tomrum som jag är övertygad hade kunnat fyllas av vilket parti som helst som vågat lyfta frågan. Nu blev det Sverigedemokraterna och resten är historia. Om några månader kommer SD göra sitt bästa val hittills och jag skulle inte vara förvånad om man landar runt 20 %. Det som egentligen är konstigt med SD är att de i media utmålats som ett extremt högerparti. Deras kärnfrågor är traditionellt konservativa och det var på den vågen de red hela vägen in i riksdagen men partiet är i sig socialkonservativt och ligger i flera frågor närmare socialdemokraterna än alliansen. Alltså ett mer mittenparti. Deras väljarbas däremot tror jag är mer konservativa än vad partiet själva är. Sen spelar det föga roll vad deras partiprogram var förut.

Valresultatet känns ganska säkert. Den stora frågan blir vad för typ av konstellationer mellan partier vi får se efter valet.

Att det i höst är slut på maskroseinflyttandet tror jag vi är många som hoppas på.

2 kommentarer:

 1. Ja det är märkligt att tycka att SD är ett höger-parti när de i själva verket är socialist-konservativt eller något liknande. Jag hör inte att de pratar någonting om skattesänkningar, som annars är högerns paradgren. Dock är de för hårdare straff och starkt reglerad invandring vilket är både moderaternas och sossarnas styrkor historiskt. Sossarna har väl aldrig varit ett pro-invandrarparti likt MP och V, utan har säkerligen dragits med nu när de fastnade i riksdagen med dem.

  Jag tror att valet kan bli lite Trumpigt, dvs folk är så innerligt trötta på samma gamla tjat och efterlyser något nytt, och där kan SD defintivt plocka hem röster och hamna runt 20-25%. De har vässat sig rejält i riksdagen, även om många av deras kommunpolitiker lämnar mycket övrigt att önska.

  Håller för övrigt med om att sossarnas och moderaternas snack om reglerad invandring mest är valfläsk och slag i luften nu när det är val. Det är dock väldigt uppfriskande att höra någon annan än Jimme prata om regleringar och tuffare tag. Hittills har det ju varit mest som roliga timmen, för alla tomtar och andra som kommit hit. Inga som helst krav och jalla-jalla bidrag i lådan. Sverige är inte världens socialkontor utan ska ta sitt delade ansvar som alla andra länder, varken mer eller mindre. Det finns inget självändamål att ha en generös flyktingpolitik, se till att de människor som behöver det får skydd i sina närområden som talar samma språk, äter samma mat och har sina böneutrop. Då kan man skydda betydligt fler för varje skattekrona. Se ska det givetvis vara fritt fram för vem som helst som vill söka sig till SVerige för att jobba eller bo, men det ska vara under ordnade former där man inte under några omständigheter kan acceptera att folk saknar identitetshandlingar och ändå får komma in i landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar snålgrisen.

   Det finns mycket som är märkligt i dagens politiska klimat. Att olika partier lyftar fram frågor/saker som de själva gynnas av är ju inget konstigt. Men när Sveriges migrationsminister (läs gärna det igen) för enbart fem år sedan nästan får sparken från sin post för han utryckte sig att vi bör överväga hur stora volymer migranter vi tar emot då är något väldigt väldigt fel.

   Jag förvånas över att människor har så kort minne. Även om det fanns några som ansåg att decemberöverenskommelsen var bra kan ju inte den stora majoriteten av alliansens väljare tycka att det är okey att ens folkvalda politiker låter socialister styra.

   Det naturliga borde varit att alliansen efter det gått i spillror så väljarna visar för framtida högerpartier att det aldrig är okey att driva igenom socialism. Undantaget för denna typ av samarbete skulle vara krig eller motsvarande.

   Nåväl, jag har föga förtroende för att situation blir annorlunda efter valet men intressant kommer det bli oavsett.

   Radera