söndag 5 mars 2023

Sparkvot

För många så är sparkvoten ett viktigt mått för ens sparande. Eftersom jag arbetat utomlands med boendet betalt under några år har sparkvoten varit rätt missvisande. En annan sak som gör att den inte säger så mycket för mig är det faktum att när jag väl slutar spara så vill jag kunna göra av med mer pengar än vad jag gör nu. 

Helt ointressant är det däremot inte och jag försökte kolla igenom siffrorna för att se hur jag ligger till. Jag har ju bott hemma i Sverige ett år nu och sedan ett halvår tillbaka är jag sambo och börjar därmed få en mer tydlig ekonomisk bild av hur de senaste månaderna har gått och hur det kan bli framöver.

Min sambo har tagit hand om matinköp vilket går mycket bättre än när jag hanterade det. Det här var ett område som jag alltid velat bli bättre på så jag är väldigt nöjd. Vi brukar landa på 3500 - 4000 kr för allt som handlas i butik. Då är det väldigt god mat, alltid sallad och varierad kost. 

Jag har också lyckats kapa rejält i mitt klädkonto. Jag arbetar i stor utsträckning hemifrån så det underlättar. Jag klipper mig själv vilket blir en extra slant i sparandet. Vi har också det mesta som vi behöver i lägenheten så det blir inte mycket underhåll eller husgeråd. 

På utgiftssidan så går det inte att undkomma att räntorna gått upp. Jag har ett rätt stort bolån på 1,7 miljoner så räntan har gått upp från 2000 kr till runt 5500 kr. Samtidigt så känner jag inte av domedagsrubrikerna om räntehöjnigarna. Det är 3-4000 kr mer än vad jag hade för ett år sedan men inget jag ligger sömnlös över. Jag har också stora möjligheter att betala av delar eller hela bolånet om jag vill. Det är verkligen på gränsen nu att med ytterligare 1-2 räntehöjningar till så börjar åtminstone jag tycka att det är mer värt att amortera än att investera. 

Bostadsrättsföreningen har höjt avgiften med 250 kr. Inte heller något jag ligger sömnlös över men jag känner mig rätt färdig med att bo i en bostadsrätt. Jag trivs inte med att ha begränsad kontroll. På kort sikt blir det inga större boendeförändringar och fördelen är ju att det är relativt billigt jämfört med hus. 

När jag räknar ihop mina inkomster och utgifter så hamnar min sparkvot på cirka 80 %. Då har jag inte räknat in utdelningarna men i sparkvoten räknar jag med investeringar och amortering. Lite osäker hur länge jag kan hålla i det med ökade räntor och det skulle vara kul att göra en semesterresa t.ex. men över tid så borde jag nog kunna hålla mig kring 75 % utan problem. Det känner jag mig väldigt nöjd med. 

4 kommentarer:

  1. Haha 80% är sjuk bra!! Glöm inte att leva lite också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir definitivt att öka utgifterna framöver men det här året verkar det bli lugnt på den fronten. Känns bra att ha lite fallhöjd dessa tider. Men utgifterna kommer, var så säker :)

      Radera