onsdag 8 september 2021

Nytt köp och ny investeringsfilosofi?

Portföljen tragglar på i sakta mak och mina insättningar gör inte mycket på totalen men så är det när portföljen har vuxit sig någorlunda stor. 

Jag gillar film och filmer som rör ekonomi ligger mig varmt om hjärtat. "Wallstreet" och uppföljaren "Wallstreet money never sleeps" är två favoriter. Den mer moderna "Wolf of wallstreet" har redan börjat bli en klassiker. 

En annan som jag gillar är "The big short" som handlar om finanskrisen 2008 och den absurda amerikanska bolånemarknaden. 

I filmen driver två personer en fond som heter "The brownfield fund". I verkligheten heter den fonden "Cornwall Capital".

Jag har ända sedan jag såg filmen gillat deras investeringsfilosofi. Den går ut på att investera i saker som de allra flesta av oss inte vill ska hända. Du har kanske fel ofta men när du väl har rätt så tjänar du rejält med pengar. 

Jag har länge tänkt på en variant av den här filosofin men inte investerat på det sättet. Min idé går ut på att investera i företag som många människor ogillar. Det kan vara allt från olja, vapen, tobak, alkohol, begravningar etc. 

Filosofin går ut på att hitta företag som man tror kommer finnas under lång tid även om de flesta av oss egentligen inte hade önskat att de fanns. Det gör att företaget kommer tjäna mycket pengar och då förhoppningsvis dela ut en bra mängd pengar. Aktiekursen däremot kommer alltid vara pressad eftersom både privatpersoner och fonder inte vill vara delaktiga.

Den här tanken fanns med mig när jag nyligen köpte lite aktier i Lockheed Martin. Ett företag jag själv önskar inte vore så stort som de är. Realisten i mig ser ändå att mänskligheten kommer vilja utveckla vapen under hela min livstid. 

Jag följer nu upp min idé med att köpa Altira Group som säljer tobak men även vin. Tobak är inte något jag nyttjar själv och jag har länge trott att det är på väg bort. Efter flera år utomlands ser jag nu annorlunda på saken. Människor kommer fortsätta nyttja tobak och då kommer man fortsätta tjäna pengar.

Samma tanke finns när det gäller olja men där tror jag ändå att vi inom 10-20 år kommer se stora förändringar. Det går säkert att mjölka sektorn ett decennium till men det känns mer riskfyllt än vapen och tobak. 

Nu ska jag inte ändra hela min portfölj utan försöker helt enkelt komplettera med några aktier som marknaden ogillar och priset per tjänad krona är lägre. 

Det blev 80 aktier till portföljen och med en direktavkastning på nästan 7 % ger det mig cirka 175 kr i månaden efter avdragen källskatt. 

4 kommentarer:

 1. Kommer att tänka på en gång i min ungdom när jag var hos en privatrådgivare som ville sälja på mig en fond. När jag frågade om de hade en fond som handlade med sprit, sex, tobak och vapen tittade han lite konstigt på mig.

  Jag förklarade att den fonden förmodligen skulle ge mig mest avkastning och då sa han att han aldrig träffat någon som tänkt så förut…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter onekligen som om du hade samma tanke då :) Huruvida idén stämmer låter jag vara osagt men jag tycker att det borde finnas något där.

   Radera
 2. Jag har länge handlat med politiskt inkorrekta värdepapper :)

  SvaraRadera