tisdag 16 februari 2021

Årsrapporter och utdelningsförslag

Under de gångna veckorna har de flesta av mina innehav haft årsrapporter. Jag tänkte gå igenom några utvalda för att se hur det har gått.

Brookfield RP och Brookfield RC

BRP och deras avknoppning BRC uppvisade fina siffror i sin årsrapport. Inte något extremt utan en fortsatt stabil uppgång. Vill man ha en stabil utdelare tycker jag det är ett utmärkt alternativ. Jag behåller mina aktier som ger fin utdelning. Man planerar höja utdelningen med 5 % till 0,3 USD per kvartal. 

Man kan inte längre köpa BRP på Avanza utan enbart BRC. BRC har i skrivande stund cirka 2,4 % direktavkastning. 

Investor

Investor har också gått starkt sista tiden och rapporten var ungefär som väntat. Man delar ut 14 kr under 2021. Direktavkastningen är 2,2 % på dagens kurs. Investor är ett utmärkt bolag och jag ser företaget som en stomme i min portfölj. 

Essity

Släppte en stark rapport och även om 2020 var ett tufft år så går man ändå med vinst och höjde utdelningen med 8 % till 6,75 kr per aktie. På dagens kurs blir direktavkastningen 2,5 %. Det känns tryggt att äga Essity. Det är ingen kursraket men förhoppningsvis en stabil utdelare i många år framåt. 

Swedbank

Swedbanks rapport var väl sådär. Räntenettot sjönk med 2 % från tidigare kvartal. Man minskade däremot kostnader och kreditförluster. Bankerna hålls fortfarande i järngrepp och har utdelningsbegränsningar till 25 % av vinsten för 2019 och 2020. Swedbank planerar att dela ut 7,25 kr för båda åren. Det kan eventuellt bli ytterligare utdelning under andra halvan av året men det är i det stora hela ganska ointressant tycker jag. 

Jag har bankaktier för att de tjänar pengar och är skyddade av staten. De tjänar fortfarande pengar och jag fortsätter följa omsättning och vinst snarare är tillfälliga restriktioner i utdelningar. 

Handelsbanken

Även i Handelsbanken minskade räntenettot men man ökade provisionsnettot. Det var intäkter från fond- och depåprovisionerna och courtageintäkterna som ökade mest. Man planerar att dela ut 4,10 kr per aktie vilket är 25 % av vinsten för 2019 och 2020. 

Samma slutsats gäller för HSB. Jag avvaktar och ser hur omsättning och vinst utvecklar sig de kommande åren. 

Skanska

Jag tycker Skanska hade en stabil rapport under rådande omständigheter. Ett högre rörelseresultat men något lägre omsättning och orderingång. Utdelningen blir också något skev. Eftersom man drog tillbaka förra årets utdelning om 6,25 men senare justerade den till 3,25 gör man det här året en extra utdelning på 3 kr utöver den ordinarie utdelning på 6,50 kr. Vi som aktieägare håvar alltså in 9,50 kr per aktie i år. 

Skanska ser jag som ett långsiktigt innehav och jag försöker köpa mer när kursen är något mer pressad än vad den är nu. 

SCA

SCA har gått som tåget och jag är förvånad själv över uppgången som skett. Omsättningen ökade 6,5 % och man föreslår en utdelning på 2 kr per aktie. Direktavkastningen på 1,3 % är inget att hänga i julgranen men kursen har gått upp med 50 % på ett år. 

Jag tycker kursen är lite väl hög för en sån här typ av verksamhet och frågan är om man inte skulle ta och minska något på dessa nivåer. Jag får se om jag agerar framöver. 

SKF

För SKF sjönk omsättningen med 7,7 % men rörelseresultatet var högre än förväntat. Man föreslår en utdelning på 6,50 kr per aktie vilket på nuvarande kurs ger en direktavkastning på 2,9 %. Jag tycker det är riktigt bra med tanke på att kursen gått upp med 18 % det senaste året. 

Bahnhof

Bahnhof släppte rapport idag och det var munter läsning. Omsättning ökade med 13 % och resultat efter skatt ökade med 24 %.

Man fortsätter också öka kundbasen och har ökat med cirka 40 000 kunder per år (400 000 totalt) i många år nu. Bahnhof har också en stark kassa med 334 miljoner kronor, en ökning med 30 miljoner från året innan.

Jag hade en något lägre förväntan på utdelningen som jag trodde skulle bli 65 öre kanske 70 öre om det gått väldigt bra. Bahnhof överträffade mina förväntningar och man höjde utdelningen med 25 % till 75 öre per aktie. 

Det har tagit lite tid men äntligen känner jag att min investering i Bahnhof har börjat ge resultat. I juli 2018 tyckte jag själv att kursen stuckit iväg lite väl mycket och sedan dess har kursen varit nedtryckt. Man har däremot i varje kvartal visat bättre siffror och nu verkar marknaden ha hittat tillbaka till bolaget. 

Man planerar också ett listbyte och när man läser andras kommentarer så verkar det vara positivt. Jag själv har ingen erfarenhet av detta så har ingen uppfattning i dagsläget.

Övrigt

Det var en kort genomgång av några av mina innehav. Vårens utdelningssäsong ser onekligen ljus ut. Man märker att det kräver tålamod att spara i aktier. Dåliga år, ändrade utdelningsregler och politiskt tjaffs. Man blir inte rik från ett år till det andra men kan de flesta av mina innehav fortsätta öka vinst och utdelning så kan det bli trevligt om sisådär 10 år. 

Nu får man luta sig tillbaka med armarna bakom huvudet och fötterna på skrivbordet och njuta av utdelningssäsongen. 

6 kommentarer:

 1. Det var en bra slutkläm...att man inte blir rik från ett år till det andra. Tack för genomgången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är ganska självklart kanske men bra att påminna sig om när det såg ut som det gjorde 2020. Varsågod!

   Radera
 2. Hej!

  Jag håller med om att det ska bli en betydligt roligare utdelningssäsong i år jämfört med föregående år. Hoppas även Q4 kan bli bra i år med flera större bankutdelningar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halloj, ja det ser ut att bli en trevlig vår. Jag tror sannolikheten är hög att bankerna kommer dela ut resten under slutet av året. Allt är bara ett politiskt spel just nu. Man pyttsar ut lite här och där och då kan inte aftonbladet skriva om hur onda bankerna är.

   Radera
 3. Fin sammanställning! Brookfields utdelningshöjning hade jag missat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja BRP fortsätter leverera även om priset på aktien har pressat direktavkastningen.

   Radera