måndag 16 augusti 2021

Bör man vara försiktigt i dagens marknad?

Desto mer åren går desto mer intresserad blir jag av nationalekonomi. Jag skulle gärna hitta några kvällskurser eller likande för att bredda min kunskap. 

Min högst amatörmässiga iakttagelse just nu är att man kanske borde vara försiktig. Jag gör en något förenklad analys att jag ser två scenarier.

Bakgrund

Den låga räntan och att stater trycker pengar som aldrig förr har gjort att allt mer kapital drivs in i aktier. Det här driver upp priserna vilket blir bra i det korta perspektivet. Folk som är lite mer försiktiga av sig och som valt att stå utanför marknaden inser att det inte är vettigt att stå utanför och börjar köpa fonder och priserna stiger ytterligare. Det är inte heller värt att amortera och i stort sett allt fritt kapital måste in på marknaden. Man gör inte några större analyser om det är värt risken för i längden går ju allt upp.

Det här beteendet skulle man kanske benämna som girigt. Warren Buffetts klassiska citat "var försiktig när andra är giriga och var girig när andra är försiktiga" passar väldigt bra in på dagens marknad. 

Slutsats 1

Det kan vara klokt att vara försiktig i det här läget. Om 1-3 år kommer räntorna börja öka. Aktiemarknaden är ofta framåtblickande och när räntorna börjar öka kommer fortsatta ökningar snabbt prisas in och karusellen är igång.

Hur långt fallet kan bli har jag ingen aning om men för drygt 10 år sedan köpte jag en lägenhet och hade 4,6 % ränta på mitt bolån. Skulle vi komma till de nivåerna igen är jag ytterst tveksam till att folk i lika hög utsträckning skulle köpa aktier istället för att amortera. 

Slutsats 2

De låga räntorna är här för att stanna. Det är möjligt att räntorna går upp något men i det stora hela kommer inflationen gå upp och förhoppningsvis följer lönerna med och alla låntagare gnider händerna i glädje. 

Börsen är högt värderad men kommer inte sjunka i någon större bemärkelse eftersom kapitalet kommer fortsatt vara placerat. Det är möjligt att avkastningen kommer bli lägre de kommande 10 åren men att stå utanför kan kosta rejält.

För mig är det dessa två analyser som rör runt i huvudet just nu. För att återkomma till citatet ovan. Jag kan tycka det är kul med kloka personers välformulerade iakttagelser men det känns också väldigt mycket intetsägande. 

Warren Buffett - "Var försiktig när andra är giriga och var girig när andra är försiktiga" = Sälj allt eller minska ner på nuvarande nivåer.

Peter Lynch - "Mer pengar har förlorats i väntan på korrektioner än korrektionerna själva" = Ligg kvar och vänta ut, det är bäst i längden.

Självklart finns det andra slutsatser än de jag presenterat här och det finns ju inte ens en konsensus hos välutbildade nationalekonomer kring vad som kommer hända så det kanske är dumt att ens bry sig. 

Att inte tänka på något som man är intresserad av är däremot lättare sagt än gjort. 

15 kommentarer:

  1. Hallå DTI! Jag har exakt samma funderingar som du. Ett som är helt säkert är att ingen vet var vi står i framtiden även om många uttalar sig som om de vet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, ingen kommer någonsin veta. Det är som med aktier, ingen vet hur det kommer gå men man köper ändå på en bedömning av olika faktorer att det troligtvis kommer att gå upp. Om det finns väldigt tydliga signaler för något då borde man rimligtvis agera.

      Radera
  2. Det du främst kanske ska beakta är ifall det ingår i din strategi att tima marknaden, vilket det kanske gör ifall du anser dig kompetent och framgångsrik på det. Om det inte gör det så kanske du istället bör fokusera på enbart det du är bra på? Håller du en risknivå som du är bekväm med, även i en bear market? Hör allt fler som uttrycker sig i stil med "det är så enkelt med aktier" nu förövrigt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte orolig för att min portfölj tappar i värde utan för mig handlar det mer om att göra en rimlig utvärdering av marknaden. Talar mycket för nedgång bör man ta höjd för det. Eftersom man inte satsar alla pengar på en aktie bör man kanske inte heller satsa alla kort på det ena eller det andra på marknaden.

      Jag själv är nog inte tillräckligt kompetent för att göra bedömingen men det borde finnas många kloka personer i denna bloggsfär :)

      Radera
  3. Alla vet att det blir ett börsfall men ingen vet när. Jag försöker därför luta mig mot att jag vet att på lång sikt går det upp. Därför är jag alltid fullinvesterad.

    Dock kommer t o m jag de närmaste månaderna trycka ner belåningen till den nivå jag tänkt ha även i FIRE. Inte genom att sälja, men genom att inte köpa samtidigt som jag nysparar, får utdelning och kanske värdetillväxt. Tyder väl på viss försiktighet i dagens marknad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tycker jag verkligen. Att man slutar med nyköp är en försiktighetsåtgärd. Att inte nyinvestera utdelning skulle vara ytterligare ett steg och därefter ev. sälja av en viss % av portföljen om man vill gå vidare.

      Radera
  4. Jag funderar också mycket på dessa scenarior. Har sålt av en del ur portföljen, Svolder och Latour. Verkar ha prickat toppen där, för nu har de backat. Ren tur såklart! Men jag köper med försiktighet just nu...

    Intressant inlägg!

    Mvh Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte lätt göra strategier. Skönt med lite tur ibland :) Jag klurar vidare.

      Radera
  5. Bra reflektioner. Jag gissar att det går upp ett tag till tack vare låg ränta. Men ingenting är för evigt, bubblor och kriser kommer. Det gäller att ha en portfölj som man är trygg med.

    För min del har som strategi att vara någorlunda fullinvesterad hela tiden. Dock har jag börjat tänka mer på värdering på senare tid. Man vill ju inte vara den som köper något högt värderat på toppen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner mig trygg i min portfölj men hade inte varit fel att ta lite höjd för en eventuellt sämre marknad framöver. Jag har varit fullinvesterad sen jag började med aktier.

      Radera
  6. Jag har en känsla av att när det går ner, finns ivern att göra pengar kvar och kan man inte göra pengarna på aktiemarknaden kommer ännu mer kapital hamna i kryptomarknaden! Eller så sitter alla lugnt i båten, visa av tidigare nedgångar, haha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en intressant tanke som inte slagit mig. Jag kan däremot inte mycket om kryptomarknaden :) Sitta lugnt i båten är en strategi. Kanske den bästa enligt många.

      Radera
  7. Ett problem är alla dessa känslor! :)
    Det känns hit och dit.

    Jag har för mig att Graham nämnde några markörer som tidigare har varit starka tecken på att marknaden varit övervärderad. Av dessa minns jag två på rak arm:

    1. Historiskt höga P/E tal
    2. Hög frekvens av kassa IPOer

    Sen finns det ju det här med gamblers fallacy, att även om börsen ÄR övervärderad behöver det inte betyda att det är rätt att betta emot just nu... the market can stay irrational longer than you can stay solvent, o.s.v.

    Men det hade onekligen varit intressant att kika på historiska P/E-tal och se var vi befinner oss idag jämfört mot snittet (som brukar sägas vara 15, om jag minns rätt).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns (pun intended) som att historiska P/E tal kan vara en bra parameter att titta på men precis som du skriver så kan marknaden fortsätta att vara irrationell länge till.

      Själv tror jag att räntan också borde vara en avgörande parameter. Jag har svårt att se att börsen är lika högt värderad när boräntorna ligger på 4-5 %. Jag skulle ha svårt att motivera att satsa på riskfyllda aktier för som bäst 7-8 % när du kan få 4-5 % riskfritt.

      Har inte sett din blogg förut. Ska spana in den :)

      Radera
    2. Man blir nästan blind för räntan eftersom den legat nära noll så pass länge nu (sedan 2007, 2008?), men du har rätt i att det är en viktig parameter. Inte bara för aktiemarknaden, men även bostadsmarknaden, där en stor del av befolkningens förmögenhet sitter inlåst.

      Min blogg är nästan helt ny. Om du tycker den är något att ha får du gärna lägga till den i din blogglista. :)

      Mvh,
      V

      Radera