Sidor

måndag 28 december 2020

Nytt delmål uppnått

Lagom till nyårsraketerna tog sig portföljen återigen över ett nytt delmål på vägen mot fyra miljoner. Denna gång var det 2,25 miljoner och det känns givetvis väldigt bra att avsluta året med en sådan nyhet.

Det återstår att se hur portföljen står sig vid årsskiftet och då ska jag försöka mig på någon form av sammanfattning. Sen var det återigen det här med firandet. Eftersom internethastigheten har förbättras något här gör jag ett nytt försök med ett abonnemang på sportkanaler. En ökad kostnad givetvis (200kr/mån) men som jag ska njuta. 

Jag är dålig på att fira men detta ligger helt i linje med hur jag vill leva. Att skaffa saker som för mig ger mig glädje i takt med att portföljen växer. 

Men visst har man blivit lite skadad eftersom jag tänker mest på att 200 kr/mån motsvarar avkastningen på 70 000 kr (3,5 %). Jag vill gärna inte bli för besatt av att tänka så för då kan man aldrig njuta av någonting. Jag tycker ändå att jag förtjänade denna livsuppgradering efter årets sparande.

torsdag 24 december 2020

God jul

God jul allesammans! Hoppas ni har det bra i stugorna. Själv spenderar jag jul och nyår på den afrikanska kontinenten. Det var inte vad jag hade hoppats på men någon behövde ställa upp och jobba. Någon annan kanske ställer upp för mig den dagen (om) jag har familj. I ärlighetens namn tyckte jag det kvittade. Efter min pappas bortgång känner jag ingen glädje att fira en familjehögtid. 

Jag ska ta det lugnt och steka lite bacon som jag sparat i frysen sedan några år tillbaka. Det går inte att få tag på här så det kommer kännas lite lyxigt att smaska i sig på kvällskvisten. 

Sedan väntar bara några dagar kvar av börsåret 2020 och därefter kan man äntligen vända blad och lägga året bakom sig. Ta hand om er därute.

söndag 6 december 2020

Nya köp

Jag har inte skrivit några månadsrapporter i år vilket gjort att jag kanske inte alltid varit tydlig med vad jag köpt för något. Förut köpte jag aktier mer frekvent för några tusen åt gången men sista året har det blivit max ett köp i månaden från nysparandet och någon utdelning som kommit in. 

För ett tag sedan tog jag in Essity i portföljen. Inte några konstigheter egentligen. Jag ägde SCA innan uppdelningen och när jag skulle köpa min lägenhet 2017 fick bland annat SCA lämna portföljen till förmån för kontantinsatsen. När jag sedan köpte tillbaka mina aktier i SCA så var företaget uppdelat så det kändes bra att komma in i verksamheten igen. Nu är ju Essity ett relativt tråkigt bolag men det är ofta de som brukar vara stabila. Något feltajmat var köpet ändå för jag ligger back 12 % redan. Mina 250 aktier får ligga och gotta till sig några år så får jag vi se hur det går. 

Jag har även uppgraderat min amerikanska utdelningsportfölj med WP Carey. De har tappat mer än börsen som helhet och har inte repat sig efter vårens tapp. Precis som med Essity ser jag det som ett långsiktigt köp och förhoppningsvis är det även fortsatt en stabil utdelare. Jag slog till på 140 aktier på en gång vilket ger närmare 350 kr mer i utdelning varje månad. 

Jag tyckte det kändes extra bra att köpa aktier i dollar nu när kronan stärks sista tiden. Ligger vi kvar på nuvarande nivåer fortsätter jag nog att fylla på mina amerikanska innehav närmsta månaderna. 

Jag öppnade också ett nytt ISK konto för en tid sedan som jag tänkte använda till korta köp. Jag kan oftast sitta och följa börsen på mitt jobb och tyckte det var dags att ha lite pengar som jag kan gå loss med. Syftet är att försöka maxa avkastningen utan begränsningar till risktagande. Jag kommer inte redovisa mina köp här på bloggen men jag räknar in dom i totala summan. Det rör sig bara om 5 000 kr men då kan jag få utlopp för några vilda gissningar ibland. Kanske sätter in lite till längre fram beroende på hur kul det är. 

Så mycket mer händer nog inte under december utan nu blir det att stå vid sidlinjen ett tag. 

fredag 4 december 2020

Vaccinet är gratis!

Jag kan inte hålla mig ifrån att kommentera Löfvens pressträff i morse där han konstaterar att vaccinet ska vara gratis. Självklart förstår ju alla vad han menar (hoppas jag) men jag tycker bara det är intressant hur man kan formulera sig. Hur många politiker hade sagt "vi har bestämt oss för att skattebetalarna ska betala läkemedelsföretagen"? 

Just nu lägger jag mig inte i huruvida vaccinet ska vara skattefinansierat eller inte utan enbart hur politiker utrycker sig. 

Skolan ska vara gratis. Sjukvården ska vara gratis. Allting gratis! Det finns inga gratisluncher. Det är alltid någon som betalar, oftast du som jobbar. 

onsdag 2 december 2020

Slog förra årets utdelningar

Efter att jag summerat novembers utdelningar som blev 3 780 kr insåg jag att jag precis slagit utdelningsåret 2019 med några hundra kronor. Jag bör få ytterligare någon tusenlapp i december men så mycket mer än så blir det inte. Totalt bör jag därmed landa på runt 47 000 kr för 2020.  

Egentligen tycker jag att det är bedrövligt. Har sparat som en galning och det är knappt så det märks i utdelningar. Men det är klart att det varit ett speciellt år och man kanske inte ska ge upp alltför lätt. 

Om man däremot vill uppnå trygghet genom ett stabilt inflöde av utdelningar har året kommit som en kalldusch. Det märks allt tydligare hur politiken och företagen länkas samman. Företag kan söka bidrag/lån vid ekonomiska nedgångar och som motprestation ska man inte avskeda folk och hålla inne med utdelningar. Det gör mig orolig för att företag inte tar höjd för detta och att övriga samhället kommer börja se dåliga företag som något man måste hjälpa. 

I en normal miljö borde detta vara självreglerat. Företag som inte var förberedda går i konkurs och människor förlorar jobben och aktieägare tar smällen. 

Vi småsparare som vill åt ekonomisk trygghet eller siktar på att helt hoppa av ekorrhjulet gör bäst i att ta höjd för liknande år framöver. Har man en gång startat finns ingen återvändo. Jag kan bara tänka mig hur ekonomin om exempelvis några år går dåligt och arbetslösheten skjuter (mer) i taket. Politikerna går då ut och bestämmer att företagen ska hålla inne med utdelningar så det inte svider i ögonen på alla de som förlorat jobben. 

Om det är utdelningar man är ute efter tycker jag det är ett starkt argument att även investera i bolag i USA där man inte verkar ha samma politiska inblandning även om det blir lite dyrare med courtage/växlingskurs. Det är ett litet pris att betala för en mer stabil portfölj.

Det positiva är ändå att 2020 inte blir ett hack i stapeldiagrammet med årliga utdelningar. Någon kalkyl för 2021 vågar jag mig verkligen inte på utan kommer ta en månad i taget. 

söndag 29 november 2020

Nytt slutligt mål bestämt

Jag har tänkt om något när det kommer till mitt slutliga mål. När jag startade bloggen 2017 hade jag bestämt mig för att försöka uppnå någon form av ekonomisk trygghet. Vad det innebär är såklart högst individuellt men jag satte upp målet att bli private banking kund på Avanza (3 miljoner). När det målet var uppnått var planen att skifta fokus och påbörja en mer aggressiv amortering tills dess att jag kommit ner till 50 % belåning. Både för att jag tycker det är sunt att inte ha en alltför hög belåning men också för att man uppnår synergieffekten av att få ett billigare lån via Avanza.

Strax efter att jag startat bloggen fick jag möjlighet till en utlandstjänst vilket har gjort att jag kunnat spara avsevärt mycket mer än vad jag tidigare hade möjlighet till. Jag ska inte sticka under stolen med att det har varit tuffa år men jag tror att när dammet har lagt sig och min utlandssejour är förlagd till historien kommer jag vara oerhört glad över att jag lyckades kickstarta portföljen. 

Framtiden får utvisa när jag når tre miljoner men nu har jag bestämt mig för hur jag ska fortsätta. 

Jag har ingen aning om hur min situation kommer se ut när jag flyttar hem. Det mest troliga är att jag går tillbaka till min gamla tjänst. Jag kommer försöka fortsätta spara åtminstone 5 000 kr i månaden som jag gjorde tidigare. 

Eftersom jag fortfarande har ett stort bolån kommer det ta tid att enbart amortera till 50 % belåning. I dagsläget behöver jag amortera lite drygt 600 000 kr för att nå det målet.

Från det att jag når tre miljoner på Avanza så skulle jag behöva amortera i cirka 10 år. Sedan kan man diskutera hur mycket bostadspriserna kan komma att gå upp vilket givetvis skulle förkorta tiden men det kommer hur som helst ta ganska många år. 

I ljuset av de låga räntorna och framförallt med anledning av att jag lyckades flytta mitt bolån och fick en ränta på 1,32 % är det nu ytterst liten effekt att ens komma ner till 60 % där man kan få runt 1,28 % på Avanza.

Jag tänker därför att fokus istället blir att uppnå cirka 3,6 - 3,7 miljoner för att då ha möjlighet att amortera ner bolånet till rimliga nivåer när det så passar. Eftersom jag föredrar jämna nummer så avrundar jag uppåt och sätter det nya målet med min privatekonomi till fyra miljoner. 

Här på bloggen kan ni alltså fortsätta följa min resa mot ekonomisk trygghet.

måndag 23 november 2020

Sålde MTG

MTG har varit mitt minsta innehav och aktien har gått väldigt bra sista året med en uppgång på 40 %. Jag tog hem vinsten idag och investerar pengarna i Kinnevik istället.

Jag håller på att göra min årliga översyn av portföljen och det kommer nog fortgå några veckor. Funderar om jag inte ligger lite väl tungt i industri som jag gillar så mycket. Jag skulle vilja hitta fler företag som MTG som rider på digitaliseringstrender. Har börjat snegla mot Amazon igen men får se. 

Har börjat prova några olika fonder också men har inte riktigt landat i något konkret där. På den punkten gillar jag Kinneviks inriktning och aktien har seglat upp som ett av mina bästa bolag under året med en uppgång på nästan 100 %. 

Portföljen som helhet har precis som övriga börsen gått urstarkt under månaden och klättrat förbi 2,1 miljoner. 

lördag 21 november 2020

Hur mycket bör man spara?

Jag tänkte ge mig på den eviga frågan hur mycket man bör spara. Jag tänker dock försöka mig hålla mig borta från floskler som "det bästa sparandet är det som blir av" eller "vi har alla olika förutsättningar så det går inte att svara på". Eller min personliga favorit "spara direkt när du får lönen" som att det i sig skulle göra att du sparar mer. 

Jag tänkte utgå från ett egensnickrat exempel på en vanlig person i Sverige. Rutger ca 30 år. Rutger har jobbat några år men har inte kommit upp i medianlönen som ligger på cirka 32 000 kr. Han har istället ca 28 000 kr i lön och får därmed ut cirka 22 000 kr. Han äger en bostadsrätt som han köpt för 1,5 miljoner. Han har ett bostadslån på 1,25 miljoner.

Generellt tycker jag att de flesta i Sverige har väldigt lika basala utgifter. Vad är rimliga utgifter för Rutger? Jag tänker att en vanlig person i 30års åldern kan ha följande.

Boende

Avgift BRF 3 500 kr

Ränta bolån 2 500 kr

El 300 kr

Vatten 100 kr

Bredband 300 kr

Försäkring 100 kr

Fackavgift/A-kassa 300 kr

Streamingtjänster 300 kr

CSN 700 kr

Mat: 2 500 kr

Kläder: 1 000 kr

Hobby: 1 000 kr

Transport 1 000 kr

Övrigt: 1 500 kr

Totalt: 15 100 kr

Kvar att spara: 6 900 kr. 

Många som är ekonomisk intresserade skulle säkerligen kunna kapa saker på denna budget men jag har försökt skapa en lagom bild av hur det kan se ut. Jag har heller inte tagit i extremt utan detta tycker jag är en fullt rimlig budget som en person utan problem skulle kunna hålla. Sen kommer det finnas lika många olika åsikter som det finns läsare om både det ena och det andra och jag har säkert glömt något också. 

Jag tycker ofta att när jag läser andras budgetar så brukar just ca 15 000 kr i månaden cirkulera som en summa som många känner sig bekväma med. 

1 900 kr går till att amortera på lånet och 5 000 kr i ett långsiktigt sparande. Min slutsats blir att 5 000 kr i ett långsiktigt sparande ska alla klara av. Får man löneökningar kan man öka sitt sparande. Likaså om man är i ett samboförhållande och kan dela på boendeutgifter. 

Anstränger man sig lite och kapar vissa saker i budgeten tycker jag inte att det bör vara omöjligt att komma upp i 10 000 kr sparande.

En person som sparar 5 000 kr i månaden från 30 år fram till 65-års dagen med 8 % årlig ökning och 1 % höjning av sparandet per år har nästan fått ihop 11 miljoner kr. 

Sen finns det personer som kommer prioritera annorlunda genom att köpa ny bil, sommarstuga eller en årlig resa till Thailand m.m. Det står oss alla helt fritt att välja vad vi vill göra med våra pengar men att säga att man inte kan spara minst 5 000 kr i månaden är då en prioritering. Jag kan inte spara både därför ersättas med jag prioriterar inte mitt sparande.

torsdag 12 november 2020

Bahnhof Q3

För några dagar sedan släppte Bahnhof sin Q3 rapport och verksamheten går fortsatt framåt med stabila steg. Kunderna ökade med 12 000 personer (386 000 totalt).

Omsättningen ökade med 11,9 % till 367 miljoner kronor.

Resultat före skatt blev 42,2 miljoner.

Resultat efter skatt 33,6 miljoner eller per aktie 0,31 kronor.

Fortsätter Bahnhof på detta sätt bör vinsten per aktie för 2020 landa på runt 1,25-1,30 kr. Bahnhof brukar dela ut ungefär 50 % av vinsten vilket då skulle bli 0,65 kr per aktie vilket ligger i linje med tidigare höjningar. Det motsvarar cirka 2 % direktavkastning på nuvarande kurs runt 31 kronor.

Har läst en del och lyssnat på några experter som diskuterat Bahnhof och jag kan väl hålla med om att verksamheten kanske inte är den sexigaste med stora ökningar att vänta men stabiliteten går inte att tvivla på. Man växer organiskt varje kvartal och har gjort så i många år. Man har även en stor kassa (300 miljoner) för framtida investeringar om läge skulle uppstå.

Aktiekursen steg något inför rapporten men har sedan sjunkit. Sett till några år tillbaka har inte kursen gjort någon glad och ligger lägre nu än vad den gjorde för 2,5 år sedan. Men då tyckte jag också kursen var väl hög och tycker den är mer rimlig nu.

Vill man ha en stabil aktie tycker jag Bahnhof är ett utmärkt val. Köper gärna in mig på dessa nivåer men har inte någon kassa att tala om i dagsläget.

Och eftersom jag är trött på alla "disclaimers" gör jag min egen.

"Claimer" Jag är expert inom området och mina texter ska ses som sanna. Historisk avkastning är ett bevis på att aktier aldrig kan sjunka i värde utan går alltid upp. Du kan därför aldrig förlora pengar på aktiehandel.

måndag 2 november 2020

Ettan kom, tvåan kom, trean kommer så småningom!


Äntligen kom jag över den efterlängtade tvåmiljonersbarriären. Jag har under hösten haft flera bollar i luften och jag har bland annat bytt hyresgäst i min lägenhet. Jag avvaktade därför med att sätta in en del av mitt sparande på Avanza. Nu ska allt vara löst och jag flyttade över 150 000 kr och passerade därmed två miljoner. Det innebär att jag kan bocka av ytterligare ett delmål. 

Jag valde att betala av min belåning och köpte några aktier i Cibus och Skanska. Annars är det rätt lugnt. Det har ju varit en mindre nedgång på börsen i 1-2 veckor. Fortsätter det mer kanske jag går på belåningen igen. 

Jag vet inte varför men jag känner mig mer glad nu än när jag gick över miljonen. Jag känner hur den ekonomiska tryggheten jag längtat efter kommer allt närmare och det mår jag bra över.

Sen var de det här med firandet. Jag har inte kommit på något bra så får bli vid nästa delmål vid 2,5 miljoner istället. 

onsdag 14 oktober 2020

Tankar från en svunnen tid

Sista tiden har jag reflekterat på min egen bakgrund och varför jag har hamnat där jag är. Det finns många aspekter av det såklart men här på bloggen håller jag mig till framförallt de ekonomiska aspekterna. 

När jag tittar tillbaka cirka 10–20 år finner jag flera saker väldigt fascinerande. Några saker som fastnat är t.ex. när jag studerade på universitet och hade 700 kr kvar på kontot när det var den 24e. Nice tänkte jag, imorgon kommer det nya stålar in på kontot. Jag begav mig ner på stan och köpte en väska för 699 kr.

När jag tänker på den här situationen har jag svårt att acceptera att det är samma person som tog det beslutet som sitter här idag och skriver på en blogg om ekonomi. Jag var ändå vuxen med rätt att rösta hur landet ska skötas och sen beter jag mig på det sättet. Jag skäms. 

Jag kan ärligt säga att jag blir avundsjuk på er som tidigt lärde hushålla med pengar. Vissa av bloggarna jag läser köpte sina första aktier i tonåren. Även om man inte köpte aktier så verkar många ha varit ekonomiskt förståndiga tidigt. Det är imponerande.

Ytterligare ett minne jag har är när jag på alla hjärtans dag skulle bjuda min dåvarande flickvän på restaurang. Jag hade cirka 1 000 kr på kontot och högsta prioritet var att imponera på henne. Jag parkerade utanför hennes lägenhet och hon blev jätteglad och skulle bara byta om innan vi gick ner till bilen för att åka till restaurangen. Under tiden hon bytte om fick jag parkeringsböter på 1 000 kr och när jag kom ner och såg det fick jag surt erkänna att nu har jag inte råd att besöka någon restaurang. Vi stannade hemma och åt pasta istället. Jag sålde senare min bil till en bilskrot för 500 kr och har inte ägt en bil sen dess.

Något som fastnat desto mer är när jag efter mina universitetsstudier blev arbetslös och behövde flytta hem till mina föräldrar. Inte nog med att jag hade studieskulder på cirka 200 000 kr och självkänslan var krossad när jag inte kunde ett landa ett jobb utan mina föräldrar bestämde även att ta betalt för att jag bodde hemma. När jag cirka ett år senare kunde flytta ut var jag skyldig mina föräldrar cirka 30 000 kr.

Även fast det var 10-15 år sedan kommer jag aldrig glömma känslan. Att ha nått en ekonomisk botten. När jag började jobba hade jag bara en känsla, att jag aldrig vill känna så igen.

Det kan tyckas som små meningslösa historier men det här är samma person som nu kan logga in på Avanza och se 1,9 miljoner på kontot. Även om jag inte förstod det då så har dessa händelser påverkat mig till den jag är idag.

Mitt mål har aldrig varit fire, det visste jag inte ens var det var till för några år sedan. Målet har alltid varit att aldrig känna mig orolig för min ekonomiska situation. Hur irriterande det än må vara att få parkeringsböter så vill jag kunna skratta åt det och tänka att där rök nästa utdelning från AT&T.

Jag är inte där ännu på ett tag men jag blir både inspirerad och ibland lite orolig för om jag kan förändras så mycket på 10-15 år hur skulle jag då kunna vara om ytterligare 10-15 år. Kanske ser ni mig på lyxfällan om 10 år med skulder upp över öronen och jag rabblar mantrat ”man måste leva också”?

För mig har förändringarna kommit gradvis. Jag ser inte framstegen jag gjort från ett år till ett annat men när jag går tillbaka 15 år så känner jag inte ens igen mig. Det tycker jag är fascinerande. 

torsdag 1 oktober 2020

Teoretisk skuldfri

Efter de senaste veckornas uppgång och i och med att portföljen gick förbi 1,9 miljoner innebär det nu att jag är teoretisk skuldfri. Som ofta i mitt liv så får jag två olika motsägelsefulla tankar när något inträffar. 

Först och främst så kan jag konstatera att det såklart känns väldigt bra. Jag skulle kunna sälja av portföljen och höra av mig till banken och CSN och betala av allt och jag skulle därmed vara skuldfri för resten av livet. 

Men sen kommer den där andra tanken. Tanken som påminner mig hur galet mycket lån man har och att man inte för en sekund ska tro att man egentligen har några pengar. För hur man än vrider och vänder på det så kan man se det precis tvärt om. Att jag egentligen inte har en krona till övers för allt täcks upp av krediter på annat håll. 

Det leder mig in på nästa tanke. Att jag egentligen borde betala av alla lån och börja om på riktigt där varje ny tusenlapp faktiskt är min. 

Den tanken försvinner snabbt när man inser hur otroligt oekonomiskt ett sådant beslut skulle vara. Systemet är uppbyggt så att det är väldigt fördelaktigt att ha både bostadslån och studielån. 

Det leder mig bort från min egna bubbla och jag börjar se det i ett större samhällsperspektiv. Om i stort sett alla människor har det som jag borde det betyda att många drar samma slutsats som jag gör. Det borde betyda att ett stort antal människor köper aktier istället för att betala av lån. Det borde i sin tur leda till att börsen är övervärderad. 

När räntorna börjar komma tillbaka till normala nivåer på 4-5 % (vissa tror inte ens att det kommer ske längre) skulle åtminstone jag och säkert många med mig tycka att det är rimligt att amortera på lånen istället för att investera på börsen. 

Däremot så pratar nu Riksbanken om att låga räntor är att vänta i minst tre år till. Sedan tar det säkert ytterligare några år innan räntorna börjar klättra ordentligt. Detta är under förutsättningarna att ingen ny skit träffar fläkten under dessa år. 

Jag kan väl summera som så att det känns helt klart som om ekonomin går på konstgjord andning med alla dessa lån. Samtidigt så är inte det här ett nytt fenomen så man kanske inte ska gräva ner sig i dessa tankar. Jag kanske ska hålla mig till att det är skönt att vara teoretisk skuldfri. 

måndag 28 september 2020

Portföljen seglar förbi 1,9 miljoner

Sista tiden har jag tyckt att det inte händer så mycket med portföljen. Idag däremot tog den vind och seglade snyggt förbi 1,9 miljoner. Det är inte så märkvärdigt kanske men det var skönt med lite positiva nyheter.

Sista tiden har jag gått emot ordspråket "gråt inte över spilld mjölk" eftersom jag just har gråtit över spilld mjölk. Jag köpte Cibus på 150 kr styck och när aktien dagen efter gick upp till 155 kr sålde jag igen. Med den manövern lyckades jag tjäna 1 600 kr och det var med pengar som inte ens var mina eftersom jag lånade till köpet via Avanzas gratislån. Succé tänkte jag men glädjen blev kortvarig då Cibus stack iväg till 165 kr samt en missad kvartalsutdelning.

Jag har försökt intala mig att jag ska vara glad att jag tjänade 1600 kr på en dag men det är lättare sagt än gjort. 

Nåväl strunt i det. Jag köpte istället Johnson & Johnson på kredit i min KF. Det känns tryggt framöver. Månandens sparande blev även denna månad 20 000 kr. Om allt går som planerat räknar jag med att kunna flytta över extra sparande i oktober. 

Två miljoner hägrar och egentligen skulle jag vilja fira när jag når den milstolpen på något sätt men jag är dålig på det. Jag skulle gärna vilja köpa något som gör livet roligare/lättare. På så sätt känner man verkligen av att det går framåt. Inte bara att jag köper något jag behöver som en tröja eller liknande. Högt upp på listan ligger ett sportabonnemang för att kolla på fotboll men eftersom internet är så dåligt där jag bor så går det bort. Jag funderar vidare men troligtvis blir det till att vänta med firandet.   

torsdag 17 september 2020

Slut på ketchup

Jag har försökt att följa min plan som går ut på att jag ser över och eventuellt säljer vissa innehav en gång per år, om inget extraordinärt inträffar dvs. Nu har jag följt Kraft Heinz kräftgång så länge att jag fick nog. Det hade gått så långt att jag blev irriterad på ketchupflaskan i kylskåpet. 

Sedan köp har aktien fallit 50 % och det måste nog vara mitt sämsta köp. Jag trodde Heinz ketchup var oerhört populär men deras övriga varor verkar vara skräp och jag har ingen aning om vad planen är framöver. 

Istället köpte jag Microsoft. Förhoppningsvis har det bolaget fortfarande en ljus framtid. Hoppas det går bra för företaget så jag inte blir irriterad när jag startar datorn varje morgon.



tisdag 15 september 2020

Bloggen fyller tre år

I tre år har jag knåpat på denna blogg. Tiden går verkligen fort. Jag vet inte hur det är för andra som skriver blogg och som har det som en inkomstkälla men jag skulle nog känna lite press att leverera inlägg som är intressanta, informativa och gärna lite roliga. Jag hade däremot gärna haft ett sådant sidoprojekt men den här bloggen är och förblir en berättelse om min strävan efter ekonomisk trygghet.

På ett sätt gör ju bloggen varken sig till eller från för jag hade strävat efter det ändå. Samtidigt så har jag, när allt har varit som mörkast, kunnat gå tillbaka till mina egna inlägg och på så sätt kunnat blicka framåt och hitta tillbaka till målbilden. Att se att även om man knappt märker någon skillnad på kort sikt så ser man en positiv trend i det större perspektivet.

Det får bli mitt tips till någon som är i början av sin sparresa. Skriv ner ett mål och gå tillbaka till det då och då. Saker händer i livet som du inte kan rå över och även om du tappar månader eller år så blir det lättare att hitta tillbaka och inte ge upp. 

När jag startade bloggen hade jag precis 300 000 kr sparat. Under de här tre åren har jag sparat 1,2 miljoner och med lite positiv kursutveckling är portföljen idag värd över 1,8 miljoner. Fantastiskt!

Även om jag haft speciella möjligheter att spara extra mycket under de här åren pga. mitt utlandsuppdrag så är det också många års slit som ligger bakom den möjligheten. De första åren som jag började spara bestod av mycket amortering på min första lägenhet. En lägenhet som jag nu kan hyra ut med några extra tusenlappar i vinst varje månad. 

Just nu är jag inne i en hektisk tid och sparandet ligger något vilande. Målet är däremot detsamma och förhoppningsvis kan jag inom kort återuppta mina insättningar på Avanza. Sedan ska snart året summeras och min utlandstjänst lider mot sitt slut, även om det är en bit in på nästa år. Jag ska därmed också se över mina mål.  

En dag som denna tycker jag dock att det lämpar sig att tacka alla andra bloggare som inspirerar och håller motivationen uppe. Ni vet vilka ni är. Tack!

måndag 31 augusti 2020

Andra tertialet

Det andra tertialet har passerat för i år och jag försöker mig på en sammanfattning. Sparandet har inte blivit vad jag hade hoppats på. Jag har medvetet hållit igen eftersom det fortfarande råder alltför stora osäkerheter. Min hyresgäst i en av lägenheterna ska flytta ut och jag letar efter en ny bra hyresgäst. Jag har också ett pågående försäkringsärende och mitt arbete är något mer osäkert på grund av rådande pandemi. 

Jag kan inte stirra mig blind på mitt mål som jag satte upp i början av året med 450 000 kr i nysparande. Väldigt mycket saker har hänt under året och jag tycker det är viktigt att anpassa sig efter nya förutsättningar hur tråkigt det än må vara. 

Under andra tertialet har jag i alla fall lyckats spara 90 000 kr. Dessa har investerats i följande bolag:

  • 17 st Coca Cola
  • 10 st Merck & Co
  • 5 st Johnson & Johnson
  • 7 st Proctor & Gamble
  • 33 st AT&T
  • 20 st LTC
  • 12 st Millicom
  • 72 st Swedbank
  • 13 Microsoft
  • 320 st Cibus
  • 20 st iShares Core Europe ETF
  • 50 st Vanguard All world High Div ETF
Lite blandat med andra ord. Köpet av Cibus var det senaste och där provade jag för första gången belåning och har därför i skrivande stund strax under 50 000 kr i kredit. Jag är fortfarande något kluven till belåning och jag skulle inte vara bekväm med att ha flera hundra tusen i belåning. Hade jag inte haft ett stort bolån hade det varit väldigt annorlunda. Samtidigt känns det lite dumt att inte utnyttja möjligheten att låna 50 000 kr helt utan ränta. 

Portföljen har helt klart repat sig från Corona och ligger nu på strax över 1,8 miljoner. Utdelningarna har också kommit in något bättre än förväntat (32 000 kr) och det är kul att se. 


Sedan väntar jag fortfarande på snöbollseffekten alla pratar om men tycker inte riktigt jag märker av någon sådan ännu. På diverse bloggar brukar tre miljoner figurera som en gräns där man tycker portföljen tar fart av sig själv. Den som sparar får se.

Nu hoppas jag att höstmånaderna rullar på bra. I första hand vill jag hitta en ny hyresgäst och få det klart. Därefter har jag en förhoppning om att få åka hem till Sverige några veckor i oktober. Om allt går i lås borde jag kunna spara på bra de sista månaderna av året. Jag fortsätter dock mitt något mer försiktiga sparande någon månad till. 

onsdag 12 augusti 2020

Milstolpe uppnådd

Idag hände det äntligen. Något jag kanske inte varit jättetydlig med här på bloggen. Men för första gången så är min portfölj värd mer än mitt bolån. 

Efter lite nysparande och uppgång klättrade portföljen över 1 791 000 kr vilket innebär att jag skulle kunna amortera hela mitt bolån på 1 790 000 kr. Även om jag inte har för avsikt att amortera något så känns det ändå oerhört bra på något sätt. 

Att ta bolånet tog några minuter medan det tog cirka 10 år att spara till samma summa i portföljen. Om jag hade kunnat gå tillbaka till när jag tog lånet hade jag aldrig köpt en sån dyr lägenhet men nu är det som det är. Jag njuter av faktumet att jag aldrig kommer ha lika mycket lån som jag har nu. Varje månad amorterar jag några tusen och portföljen växer sig allt större. 

Det finns nu en annan milstolpe som hägrar och det är runt 1,9 miljoner då jag teoretiskt skulle kunna bli helt skuldfri eftersom jag har ett studielån också. Det borde inte vara alltför avlägset. Det gäller att glädjas åt dessa milstolpar under resans gång. Det må ta tid, med det är möjligt. 

söndag 2 augusti 2020

Nya innehav

Även om sparandet fortfarande är något lägre så satte jag ändå av 20 000 kr i juli. Det blev några tusenlappar i utdelning också och dessa investerades på börsen.

Först ut blev några andelar i iShares Core MSCI Europe. Jag har länge velat få mer exponering mot Europa och denna fond gör precis det och delar ut fyra gånger per år. Avgiften är  0.12 % vilket jag tycker är överkomligt.  Jag är lite osäker på hur källskatten fungerar men om allt fungerar smidigt kan jag tänka mig att ha denna istället för att gå in i enskilda aktier. Allianz har jag sedan tidigare och den ingår i fonden. Jag försöker generellt inte ha så många dubbelinnehav även om jag t.ex har det i Bahnhof via Öresund. Ev. säljer jag av Allianz och pytsar in det i fonden men avvaktar nog ett tag. 

Det andra köpet blev Microsoft och där behövs ingen närmare förklaring. Direktavkastningen ligger på 1 % på nuvarande kurs men Microsoft köper jag inte för utdelningen utan för en förhoppningsvis fortsatt fin utveckling.  

Även om portföljen har återhämtat sig mycket senaste månaderna så är jag trots inte nysparande tillbaka till februaris nivåer. Jag är lite besviken på min strategi då jag medvetet har försökt satsa i företag som är  stabila.

Efter tidigare rejäla förluster i H&M, GE och även Kraft Heinz tycker jag mig nu se flera nya orosmoln. LTC går dåligt och likaså är det med Millicom och sedan länge går AT&T knackigt. Jag har aldrig trott att jag vet mer än marknaden och har mest hoppats på att kunna hålla jämna steg med börsen. Anledningen till att jag vill välja mina egna aktier är för att jag tycker det är så förbaskat roligt. 

Men desto mer kapitalet växer och mina egna insättningar blir mindre framöver så vill jag gärna se bättre utveckling. Det är för tidigt för att dra för stora slutsatser men lite krasst så tänker jag att ett alternativ skulle vara att gå över till utdelande fonder med typ 75 % av kapitalet och sedan ha kvar 2-4 renodlade aktier som jag verkligen tror på. Det blir helt klart inte lika roligt men förhoppningsvis mer stabilt. 

Jag ska fundera vidare på detta men gör inget nu i närtid utan delar bara med mig av mina tankar. 

fredag 24 juli 2020

Reviderade mål?

Mitt långsiktiga mål har sedan länge varit att bli private banking kund på Avanza och ha en belåning på mitt boende på 50 % så jag kan ta del av Avanzas bolån, som för närvarande ligger på 0,99 %.

Om allt går som planerat kommer jag nå tre miljoner om ungefär två år. Därefter har tanken alltid vara att börja amortera så mycket jag bara kan tills jag når 50 % belåningsgrad. Det är lite svårt att göra en bedömning om hur mycket jag kommer kunna amortera efter att jag flyttar hem till Sverige men om jag inte drar på mig en alltför glamorös livsstil och håller mig borta från dyra semesterresor bör jag kunna amortera 10 000 kr i månaden. Då blir det inget över att sätta in i portföljen.

Eftersom jag behöver amortera 600 000 kr skulle det ta fem år. Överlag tror jag detta är en lite för optimistisk bild då mycket kan hända under sju år men jag utgår från det.

Efter att jag nu flyttat mitt bolån och lyckades få ner räntan från 1,95 % till 1,32 % har jag börjat fundera på om verkligen det bästa är att börja amortera efter jag nått tre miljoner.

När jag räknar på det får jag följande:

Om jag amorterar och flyttar lånet till Avanza

Amortera 600 000 kr till 1,32 % = 660 kr/mån
Kvarvarande lån 1 200 000 till differens 0,33 % = 330 kr /mån
Bankavgift 29 kr /mån

Total besparing efter ränteavdrag = 722 kr/mån

Om jag fortsätter spara på Avanza

600 000 kr med cirka 4 % avkastning efter skatt = 2 000 kr/mån

Så antingen 722 kr riskfri besparing eller cirka 2 000 kr i månaden med relativt hög risk. Det är inte helt lätt beslut men spontant känner jag att det är bättre att spara på Avanza.

Troligtvis gör jag så att jag sparar min tänkta amortering i en indexfond eller liknande och när jag når summan för att kunna amortera ner till 50 % så tar jag ett beslut utefter mina förutsättningar då.

Nåja, det är många år innan det blir aktuellt men kan vara bra att skriva ner hur man tänkt inför framtiden.

tisdag 21 juli 2020

Omallokering av kapital

Något jag funderat på under denna turbulenta tid när vissa aktier faller som bara den och vissa skjuter i höjden är, i brist på bättre ord, omallokering av kapital.

För några månader sedan läste jag en artikel om hur mycket pengar som "försvunnit" när börsen tappat 30 % på några veckor. Överallt stod det hiskeliga summor och många småsparare inklusive mig själv fick sig en rejäl törn eller åtminstone en och annan tankeställare. Personen som skrev artikeln menade på att visst världen har på ett sätt förlorat mycket pengar men det mesta har bara flyttats ut från aktiemarknaden. Det här sker på automatik av alla de riktigt stora aktörerna.

Han menade att man som småsparare inte ska oroa sig eftersom för eller senare så kommer dessa pengar flyttas tillbaka in i aktiemarknaden varpå aktiekurserna kommer stiga igen.

Huruvida det stämmer eller inte vågar jag inte svara på men tror definitivt att det kan ligga mycket i det.

Vidare framgick att man som småsparare inte ska oroa sig för allmänna nedgångar utan fundera istället på hur och vilka enskilda företag som påverkas av det som gör marknaden osäker.

Ungefär som detta:
Under Corona "flyttas kapital" från traditionell shopping till e-handel och teknik som möjliggör arbete och underhållning från datorn.

En annan typ av omfördelning av kapital senaste tiden som inte har med Corona och göra är allt kapital som flyttas från olja till mer förnyelsebar energi.

Det betyder inte nödvändigtvis att företagen inom förnyelsebar energi kommer tjäna mer pengar men det kommer definitivt speglas i aktiekursen.

Jag tyckte att detta var ett intressant sätt att se på det. Att kapital inte försvinner utan snarare omfördelas.

P.s. Bara så att läsaren inte ska tro att detta är någon dold kommunistskrift så framgick det givetvis att kapital både försvinner, framförallt i krig eller naturkatastrofer när saker förstörs, eller ökar vid effektiviseringar m.m. men det kan vara bra att göra tankeexperimentet ovan när det sker stora händelser som påverkar börsen.

lördag 11 juli 2020

Tillbaka på jobbet

Efter flera månader av osäkerhet är jag tillbaka i Afrika. Resan ner var minst sagt intressant med en massa strul med olika flygbolag, coronatester, obskyra registreringar och visum. När jag trodde allt var klart och det ända som återstod var att jag skulle igenom passkontrollen blev jag förflyttad till ett litet rum. Jag satt där ett tag innan jag förstod vad som hände. Det visade sig att jag satt i rummet för att bli deporterad. Allt slutade dock lyckligt och jag kunde efter några timmar lämna flygplatsen.

Det var blandade känslor att lämna Sverige givetvis men det känns bra att inte ha blivit av med jobbet. Läget är däremot rätt allvarligt och hur hösten utvecklar sig är det ingen som vet. Jag investerar därmed försiktigt just nu. Har även fått mindre i lön under min tid i Sverige och sätter av runt 10 000 kr i månaden till Avanza och lägger resten åt sidan just nu.

Något glädjande var det däremot att jag efter tre år äntligen lyckades få ner räntan på mitt bolån. Min nya ränta är 1,32 % vilket minskar mina ränteutgifter med över 900 kr i månaden. Det innebär också att det knappt blir någon skillnad om jag skulle flytta lånet till Avanza när jag når en belåningsgrad på 60 %. Mitt mål är fortfarande att flytta det dit men eftersom lägenheten har gått ner så mycket i värde så tar det 17 år med nuvarande amorteringstakt att nå det målet.

Nu avvaktar jag ytterligare någon månad för att få en bättre överblick av hösten men förhoppningsvis kan sparandet återupptas inom kort.

lördag 2 maj 2020

Första tertialet

Detta blir enbart ett inlägg om portföljen under det första tertialet. Det blev ändå lite sparande i början av året men även om det hade varit bra att investera under nedgången så har jag varit mer orolig för mitt arbete och har därför valt att investera återhållsamt. Eftersom jag i stort sett legat fullinvesterad i några år så insåg jag, likt säkert många andra, att det går fort när det går utför och om jag förlorar jobbet och mina två hyresgäster flyttar ut ifrån mina lägenheter så har jag inte många kronor till övers. Jag kommer därför fortsätta att sätta av större delen av mitt sparande till min buffert tills dess att jag har lite bättre koll på vad som kommer hända med mitt arbete framöver.

Under de första fyra månaderna har portföljen toppat på 1,75 miljoner och var ner som mest cirka 500 000 kr men har gått starkt sista månaden och uppgår nu till 1,55 miljoner. Jag har lyckats sätta av 110 000 kr till portföljen.

Dessa har investerats i följande bolag:
  • 42 st Investor
  • 250 st Bahnhof
  • 20 st AT&T
  • 16 st LTC
  • 8 st Coca Cola
  • 170 st Swedbank
  • 159 Millicom
  • 100 st Xact högutdelande
Millicom var inte det bästa köpet med facit i hand och aktien är ner 40 % sen köp. Min syn på bolaget har däremot inte ändrats utan jag tycker det känns bra att ha en svensk aktie med exponering mot Sydamerikas telekomsektor. Jag kommer troligtvis att öka lite smått under året.

Utdelningarna lyser med sin frånvaro men det är i ärlighetens namn inte någon stor grej för mig. Jag har många år kvar med sparande innan jag kommer börja plocka ut utdelningar så det blir som det blir i år. De första fyra månaderna har ändå gett mig ca 14 000 kr.


Och min eminenta graf över portföljen ser efter några månader med corona ut så här.


Så mycket mer händer inte just nu. Långsamt framåt men förhoppningsvis kan världen ha stabiliserats något om några månader och sparandet kan åter ta fart.

fredag 24 april 2020

En ny tid, en ny värld

Veckorna kommer och går. Begravning och ett sista farväl har skett. Det har varit jobbiga veckor. Jag har stöttat min mor mycket. Framförallt har jag ordnat med allt pappersarbete. Det har varit ett heltidsarbete att säga upp avtal och skaffa nya. Bankkonton ska avslutas och bouppteckning ska skrivas. Skulle kunna skriva en hel del om det men hoppar det den här gången.

För världen och för egen del blev det inte bättre. När jag lyfte på huvudet och började reflektera över vad som hände runt omkring mig hade coronaviruset slagit till med full kraft och min portfölj hade tappat över 500 000 kr. Det har dock stabiliserats något de senaste veckorna.

Även om jag egentligen inte mådde helt bra var jag tvungen att återvända till mitt arbete. Jag bokade en resa tillbaka men den blev inställd. Jag bokade en till med ett annat flygbolag men även den ställdes in. Ett tredje och sista försök med ytterligare ett flygbolag resulterade i samma resultat och eftersom detta var en privat resa blev jag cirka 20 000 kr fattigare. Visserligen ska jag ha tre innestående flygbiljetter hos dessa flygbolag men är tveksam till att de kommer gå att använda.

Efter någon vecka stod det klart att jag inte kommer kunna återvända till min arbetsplats närmsta tiden utan skulle jobba hemifrån ett tag. Just där och då tyckte jag det var skönt med några veckor till hemma. Då kom nästa smäll. Enligt ett avtal min arbetsgivare beslutat om förlorar jag mitt kontrakt om jag inte kan återvända till min arbetsplats efter en viss tid. Så på grund av att jag reste hem till min döende pappa och fastnade där var det nu en tidsfråga innan mitt kontrakt skulle avbrytas.

Ytterligare några veckor passerar där jag mådde riktigt dåligt över situationen jag hamnat i. Förlösande nog kom det tillslut positiva nyheter då beslutet hävts och åtminstone nu och för några månader framöver förlorar jag inte mitt kontrakt. Jag förlorar däremot mina tillägg jag har när jag är stationerad utomlands så mitt väl tilltagna mål om 450 000 kr i nysparande kommer inte att nås. Det målet hade förvisso redan gått i stöpet eftersom jag erbjudit att betala min pappas begravning som landade på 60 000 kr.

Hela den här situationen med coronaviruset är ju skit på flera olika områden. För egen del har det varit tufft att inte kunna återgå till en vardag efter min pappas bortgång. Att kunna komma tillbaka till vissa rutiner, att träffa kollegor och vänner för att inte tala om mitt egna boende. Jag är fast i ett ingenmansland där det mesta påminner mig om sorgen. Det är inte helt lätt att förklara.

Det har också funnit mycket andra tankar kring sparande under den här tiden. En av tankarna har varit hur snabbt arbetsgivaren förväntar sig att man ska vara tillbaka i arbete. Aldrig förut har jag önskat så mycket att jag var ekonomisk fri och kunde bestämma själv när det passar att börja jobba.

Även om pengarna jag hittills sparat har gett en liten trygghet så insåg jag också snabbt att det spelar ingen roll om man har två miljoner eller fyra. Det är först när du har tillräckligt för att helt säga upp dig som du får din frihet. Från ett frihetsperspektiv kunde jag lika gärna ha haft en normal buffert och känt samma trygghet.

Ett ljus i den annars ganska mörka tunneln just nu var alla vänliga kommentarer på mitt förra inlägg. Tack för det.

Nog ska jag kunna gå vidare men man måste låta det ta lite tid. Jag tar en månad i taget nu.

söndag 23 februari 2020

Sorgens tid

För några dagar sedan fick jag samtalet jag länge bävat för. Min pappa som under några år kämpat mot cancer hade hastigt blivit sämre. Jag lyckades boka en biljett hem på en gång och 18 timmar senare satt jag och höll min pappas hand. För den som sett det själv vet att cancern slår ut alla organ och de sista dagarna kan kroppen inte ens ta upp vatten. Mager och uttorkad kunde jag knappt känna igen honom. Han hade oerhörda smärtor och varje minut kändes som en evighet. I nio långa timmar satt jag förtvivlad vid hans sida utan att kunna hjälpa till. Sista timmen fick han all typ av smärtstillande som fanns att tillgå och för varje minut som gick blev andningen tunnare och långsammare innan han tillslut somnade in med familjens vid hans sida.

Det är med stor sorg jag skriver detta inlägg men samtidigt vill jag vara öppen med vad som påverkar livet runt i kring mitt intresse för sparande.

Min pappa jobbade hela livet och fyllde precis 65. Han hade en dröm att bli pensionär men han hann aldrig få en enda pensionsutbetalning. Jag kommer behöva hjälpa min mamma ekonomiskt så hur framtiden kommer att bli vet jag inte i dagsläget.

Just nu mår jag riktigt dåligt. Jag var mentalt förberedd på att mina pappa skulle gå bort men på det sättet som det blev har tagit hårt på mig. Jag tar därmed en paus i bloggandet men lovar att återkomma.

onsdag 19 februari 2020

Nytt delmål uppnått

Det känns som att portföljen inte gör annat än att bryta ny mark. Jag är upp nästan 10 % hittills i år. Snart måste det vända. På grund av det goda börsklimatet har jag passerat ett av mina delmål på 1,75 miljoner. Nästa delmål är det lite mer storslagna 2 miljoner.

Delmål:
250 000 kr (april 2015)
500 000 kr (april 2018)
630 100 kr (maj 2018)
1 000 000 kr (januari 2019)
1 250 000 kr (juli 2019)
1 500 000 kr (november 2019)
1 750 000 kr (februari 2020)
2 000 000 kr
2 500 000 kr
3 000 000 kr

Brookfield RP går bra mest varenda dag och har nu ett P/E-tal på 205. Rimligt? Nej om du frågar mig. Eftersom det inte längre går att köpa aktien vill jag inte sälja den heller. Behåll vinnarna är ju ett av de klassiska citaten så jag får väl göra så.

Bahnhof släppte en bra rapport och aktien har stigit några kronor. Det var på tiden. Jag sitter tryggt kvar med mitt innehav.

Har gett mig på en ny sväng av att försöka byta bank i hopp om att få ner räntekostnaderna. Jag gör en räd två gånger per år men än så länge har det varit omöjligt att få bättre ränta. Den här gången ser det något ljusare ut men jag återkommer när jag fått ett definitivt svar.

onsdag 5 februari 2020

Portföljen över 1,7 miljoner

Börsen har fortsatt precis som förra året och gått stadigt uppåt. Rapportsäsongen är i full gång och jag tycker många av mina innehav har haft relativt positiva rapporter. Swedbank och Handelsbanken har gått bra efter deras respektive rapporter. SKF och Investor likaså. Och som alltid min trotjänare Brookfield RP som går bra mest hela tiden.

Idag steg portföljen med över 20 000 kr och jag kom därmed över 1,7 miljoner för första gången. Inte något speciellt med det kanske men jag är lite närmare ett av mina delmål på 1,75 miljoner.

I samband med de roliga nyheterna att portföljen går starkt är det desto tråkigare att räntan på mitt bolån gått upp med 450 kr i månaden. Inte nog med det så hörde föreningen av sig angående min uthyrningslägenhet och berättade att de beslutat att börja ta betalt för att jag hyr ut den. Ytterligare 400 kr i månaden som ryker på grund av det.

850 kr i månaden i ökade utgifter bara så där. Inte mycket att göra utan bara att kämpa vidare med sparandet.

Just idag håller jag dock mina tankar på portföljen och gläds åt 1,7 miljoner. För två år sedan låg den på cirka 300 000 kr. Rätt härligt ändå.

onsdag 29 januari 2020

AT&Ts rapport

Idag släppte AT&T sin årsrapport och det var inte lika spännande läsning som Swedbanks igår. Inte några stora överraskningar alltså utan en rapport i linje med förväntningarna.

Är lite osäker på följande stycke:

"2019 net income attributable to common stock was $13.9 billion, or $1.89 per diluted common share, versus $19.4 billion, or $2.85 per diluted common share in 2018. With adjustments for both years, earnings per diluted common share was $3.57 compared to $3.52 in 2018."

Sjönk vinsten från 2,85 $ till 1,89 $ eller ökade den från 3,52 $ till 3,57 $?

Man delar ut 2,08 $ per aktie och delar ut ungefär 50 % av vinsten så det borde vara 3,57 $ som gäller.

För 2020 förväntar man sig en vinstökning med 1-2 % så vi pratar verkligen inte om någon raketaktie. Man fortsätter att betala av på sin skuld efter investeringen i Time Warner.

Hade hoppats på något bättre rapport men jag fortsätter att sitta lugnt i båten. Jag har planer på att öka i AT&T men efter dagens rapport är det ingen brådska. Jag tror att aktien kommer vara fortsatt pressad under 2020 så det kommer finnas möjligheter att öka när det passar.

Om man ska se något positivt så tror jag inte utdelningen är i fara och man har som mål att dela ut ca 50 % av vinsten. På dagens kurs ger det en direktavkastning på 5,5 % och det är jag ändå nöjd med. Men jag räknar inte med någon kursuppgång närmsta tiden.

tisdag 28 januari 2020

Swedbanks rapport

Swedbank släppte rapport idag och det var intressant läsning. Räntenettot var något lägre än förra året men bättre än förväntat. Ökade kostnader i spåren av penningtvättsskandalen. Positiv värdeutveckling inom kapitalförvaltning m.m.

Utdelningen sänks från 14,2 till 8,8 vilket motsvarar 50 % av vinsten. Tidigare delade man ut 75 % av vinsten. Skulle man fortsatt ha gjort det skulle det motsvara 13,2 kr.

Jag tycker inte utdelningssänkningen är så farlig eftersom det mest beror på att man sänker utdelningsandelen. När Swedbank började falla i våras köpte jag mer. I backspegeln något för tidigt men min tanke var ändå att man skulle få ta en smäll på utdelningen 2020 och ev. 2021 men därefter vara tillbaka på banan igen.

Jag tyckte dagens rapport bekräftade vad jag trodde då. Swedbank är fortsatt pressat av tuffare konkurrens och det ska man inte vifta undan men man tjänar fortfarande bra med pengar.

Detta år kommer en hel del kapital gå till böter men med en lägre utdelningsandel kan vi kanske redan nästa år se ökade investeringar som kan generera mer vinst under åren som kommer.

Jag han läsa rapporten innan börsen öppnade och tyckte det såg riktigt bra ut. Jag tog därför tillfället i akt och testade att köpa aktier på belåning för första gången. Det gick väldigt smidigt och det var bara att köpa som vanligt.

Jag köpte 100 aktier i Swedbank för 132 kr. Med nuvarande utdelning blir det en direktavkastning på 6,6 %. Riktigt trevligt tycker jag och ser dessutom en uppsida i värderingen. Kursen har gått starkt under dagen och har gått upp 8–9 kronor. Det är bra men jag behåller mina aktier och min förhoppning är att Swedbank fortsätter gå med vinst och att jag som aktieägare kan ta del av den.

fredag 24 januari 2020

Månadens köp

Kinnevik delade tidigare ut Millicom och jag har sista tiden spanat lite på företaget. När jag fick in månadens sparande på Avanza slog jag till och köpte 136 aktier för 451 kr styck.

Medan börsen förra året gått urstarkt har Millicom gått dåligt. Det är helt klart inte ett köp utan risk och den 25 februari släpper man rapport så då får man se hur illa ställt det är. Tycker ändå att det är ett spännande företag och tror det kan vara bra på sikt att vara exponerad mot utvecklingsländer.

Om man kan behålla utdelningen på 24 kronor återstår att se men gör man det ökar jag min årliga utdelning med 3 880 kr.

Annars är det mest jobb som gäller. Jag är åter i tjänst och kommer behöva jobba väldigt mycket de närmsta månaderna. Det gör dock inte så mycket utan jag gläds av att se portföljen växa.

Under månaden har jag passerat 1.6 miljoner och jag blickar redan mot 1.7 miljoner.

Det är också rapportperioder och jag hinner tyvärr inte läsa allt men har redan noterat att några av mina innehav höjer utdelningen.

Investor 13 kr - 14 kr 7,7 %.
Sandvik 4,25 kr - 4,50 kr = 5,9 %.
Öresund 5,5 kr - 6 kr = 9 %.
Brookfield RP 0,68 CAD - 0,7 CAD = 4 %.

Totalt: 933 kronor.

Väldigt trevlig läsning och även om några innehav kommer sänka utdelningen i år så ska det bli roligt att summera alla utdelningsökningarna framöver.

måndag 6 januari 2020

Då kör vi 2020

Nytt år och nya möjligheter. Det är dags att blicka framåt och se vad som kan vara möjligt att åstadkomma under kommande året. För två år sedan satte jag upp en tioårsplan för att uppnå ekonomisk trygghet. Det har gått något bättre än förväntat och jag har beslutat att justera målen något. Jag ökar ingångsvärdet varje år med 100 000 kr.

Inför 2020 blir full fokus på att fortsätta spara så mycket jag kan och sätta in det i portföljen. Mitt ursprungliga mål var 400 000 kr och förra året lyckades jag med 410 000 kr. Jag slår till på stort och satsar på 450 000 kr nysparande i år. Värdeökning får ligga kvar på 1 %.

Utdelningarna ökar jag något från 45 000 till 55 000 kr. Jag höjer därmed även utdelningsprognosen för alla åren framöver med 10 000 kr. Flera av mina bolag sänker utdelningen i år men jag tycker ändå det borde vara möjligt. Jag fortsätter även amortera 38 000 kr under året.

Det gör att jag landar på följande mål för 2020.

Portföljvärde (netto) vid början av året = 1 230 000 kr
Värdeökning = 12 300 kr
Sparande = 450 000 kr
Utdelning = 55 000 kr
Amortera = 38 000 kr

Då var målen satta och det är bara att köra igång. Lycka till med era mål för året. 

söndag 5 januari 2020

Rörliga utgifter

Jag tänkte ta en titt på mina rörliga utgifter under året som varit. Jag börjar dock med att säga att det på ett sätt är ganska ointressant eftersom jag lever ett annorlunda liv med utgifter som jag inte skulle haft om jag bodde i Sverige. När jag är tillbaka i Sverige blir uträkningen mer intressant igen.

Men med det sagt, låt mig för en gång skull djupdyka lite i mina utgifter som mitt liv ser ut just nu.

Jag delar in mina rörliga utgifter i sju kategorier.

Matbutiker (800 kr/mån) = Allt som handlas i matbutiker i Sverige.

Det kan låta högt eftersom jag inte bor i Sverige men 1-2 månader spenderar jag hemma varje år och då handlar jag mat till mig och mina föräldrar. Jag handlar även med mig torrvaror till Afrika för några tusen per resa. 

Ser inte någon större förbättringspotential här utan det kommer nog ligga på den nivån även under detta år.

Hämtmat/restaurangbesök (700 kr/mån) = Ingen närmare förklaring behövs.

När jag är hemma blir det mycket hämtmat och även här bjuder jag mina föräldrar på en hel del. Jag gillar Sushi och det drar iväg när man är några stycken. Några restaurangbesök med vänner blir det också under året.

När jag bodde i Sverige åt jag hämtmat ibland men inte i närheten av det här. Har inte några planer att minska det utan tycker det är trevligt att åka iväg och köpa något när jag är hemma på semester.  

Kläder/utseende (1 300 kr/mån) = Förutom kläder inkluderar detta att gå till frisören, hårprodukter, rakapparat, parfym m.m.

Det här är en post som kan ligga mycket högre än vad den gjort i år. Jag har ett arbete som kräver en hög nivå på kläder och det drar lätt iväg när man köper någon ny kostym med några skjortor, slipsar, manschettknappar, skor m.m. Förra året har jag däremot försökt hålla ner kostnaderna och jag är nöjd med det. Jag ska försöka pressa denna kategori ytterligare under detta år men får se hur det går.

Nöje (1 100 kr/mån) = Aktivitet direkt förknippat med nöje. Semester, relaxkväll, bio, weekendresor, svensexor, paintball, hobbies m.m.

Jag har åkt på två semesterresor 2-3 dagar per gång och flyg och hotellkostnaderna är i stort sett hela detta belopp. Ska se om jag kan hålla ner den här kategorin under året genom att inte åka på någon semester men jag har samtidigt två vänner som gifter sig så det kan lätt dra iväg också.  

Fest (1 400 kr/mån) = Här inkluderas framförallt alkohol men även annat som är festrelaterat. Taxi, inträde, spel m.m.

Den här kategorin ligger mycket högre än vad den gjorde i Sverige. Jag bjuder på alkohol när jag bjuder in till middagar t.ex. vilket jag gör frekvent. Det blir också några festkvällar när jag väl är hemma i Sverige. Här skulle man såklart kunna kapa rejält men jag trivs med att bjuda på dryck vid sammankomster.

Husgeråd (0 kr) = Allt som köps till lägenheten. Soffa, mattor, gardiner, köksutrustning. Ja ni fattar.

Det blir givetvis inte några inköp i år heller men bor man hemma blir det alltid lite smått här.

Övrigt (3 600 kr/mån) = Under min utlandsvistelse blir den här posten väldigt hög vilket beror på att jag tar ut kontanter och använder lokalt. Den största delen här är mat och internet. Annars faller mycket annat här som tandläkarbesök, elektronik, presenter. Om jag åker hem till Sverige mer än på sommaren behöver jag även betala min flygbiljett hem själv.

Jag köpte en ny dator och skärm i år och det gick loss på cirka 17 000 kr. Sedan har jag köpt presenter för cirka 5 000 kr. Resten är mat och bredband lokalt. 

Totalt blir det ungefär 9 000 kr/mån.

Jag tycker själv det är svårt att veta om det är högt eller inte. Jag slösar såklart lite på alkohol och middagar men å andra sidan åker jag varken på långa semestrar eller har bil eller andra dyra hobbies. Det är också en väldigt speciell livsstil jag har just nu.

Om jag pressar ner utgifterna kanske jag skulle kunna hamna på 6-7000 kr istället så det tar jag sikte på. Jag kommer däremot inte gräma mig om jag inte skulle lyckas nå det. 

onsdag 1 januari 2020

Året som gått

Vi vänder blad och året skrivs 2020. Ett nytt år och ett nytt decennium tar sin början. Innan det är dags att blicka framåt är det kul att summera året som gått. Jag har, som många andra, ett extensivt Excelark där jag fyller i alla mina utgifter och det är alltid bra att se över sina kostnader under året. Det blir däremot ett separat inlägg.

Låt oss se hur det gått under året. Jag satte mina mål för drygt två år sedan och under 2019 hade jag följande:

Portföljvärde vid början av året = 695 000 kr 
Mitt portföljvärde var vid början av året 880 700 så där lyckades jag. 

Värdeökning = 7 000 kr
Det kanske är lite väl låg målsättning med 1 % i värdeökning men jag vill inte ta i för mycket heller. Jag lyckades i alla fall med råge eftersom börsen har gått urstarkt. Min portfölj växte med 27 % och det är ganska i linje med övriga börsen.

Och så här ser portföljvärdet ut sedan jag skapade mitt konto på Avanza för sju år sedan.


Sparande = 400 000 kr
Det blev lite upp och ner med sparandet under året men totalt så blev mitt nysparande 410 000 kr. Det känns riktigt bra att jag hållit i sparandet och lyckades.

Utdelning = 28 000 kr
Utdelningarna har gått bättre än förväntat och hänger mycket ihop med att jag köpt mycket utdelningsaktier under året. Totalt erhöll jag 46 601 kr och de fördelade sig under årets samtliga månader.


Tittar man i ett längre perspektiv så börjar det helt klart se trevligt ut.




Amortera = 38 000 kr
Det sista målet är amortering på mitt bolån som för närvarande ligger på strax över 1,8 miljoner. Jag har under året amorterat 38 100 kr och målet är därmed uppfyllt.

Summering
Ett fantastiskt börsår är över och jag kan bara konstatera att det går framåt med rejäla kliv just nu. Portföljvärdet och utdelningarna är på topp men det är alltid bra att ha med sig att vi framöver kan komma att se många år av nedgång. Just nu däremot tycker jag att man har skäl av att vara glad över att man en gång i tiden började sträva mot en bättre ekonomi. 

Det långsiktiga målet är en tryggare ekonomisk situation och för mig har jag satt det vid tre miljoner i samlat kapital och 50 % belåning på bostaden. Två år av de tio jag satte upp för att nå det målet har numera passerat och jag är på god väg även om det är många år kvar av hårt gnetande.

Som alltid vill jag rikta ett stort tack till alla som läser och kommenterar. Jag har lärt mig många saker under året och jag blir sakta men säkert mer och mer bekväm med att investera. Ett extra tack till alla andra bloggare som förgyller trista vardagar med intressanta blogginlägg. 

God fortsättning!

Månadsrapport december

Årets sista månad är över och det blir en kort månadsrapport innan jag återkommer i ett annat inlägg med lite tankar om året som gått och målen för 2020.

Jag omstrukturerade väskan något i början av december så det blev lite mer köp och sälj än vanligt. Kinnevik delade även ut Millicom som blivit ett tillskott i portföljen. Portföljen steg något under månaden. Annars innehöll inte månaden något spännande. Jag är hemma på svensk mark och firar jul och nyår innan jag beger mig tillbaka igen.

Jag har behövt köpa lite grejer i Sverige så sparandet blev lite lägre än vanligt men jag är nöjd ändå.

Sparande 
20 000 kr

Amortering 
3 180 kr

Köpt
48 st LTC för 47,34 USD. Totalt 21 724 kr.
170 st AT&T för 38,08 USD. Totalt 61 682 kr.
285 Öresund för 131,40. Totalt 37 505 kr.
26 st Millicom. (Utdelning från Kinnevik)

Sålt
12 st Nvidia för 209,84 USD. Totalt 23 833 kr.
2 st Amazon för 1 765,69 USD. Totalt 33 447 kr.
2 st Alphabet för 1 324,88 USD. Totalt 25 083 kr.
318 st eWork för 79,50. Totalt 25 242 kr.
100 st Svolder för 121,40. Totalt 12 101 kr. 

Utdelningar
LTC 132 kr
Johnson & Johnson 456 kr
Kraft Heinz 253 kr
Nvidia 15 kr
Coca Cola 292 kr
Kinnevik (inlösen) 331 kr.

Totalt 1 479 kr

Portföljen 1 december - 31 december
1 549 300 - 1 589 300

En ökning med 2,5 % inklusive sparandet.
En ökning med 1,3 % exklusive sparandet.