Sidor

lördag 21 november 2020

Hur mycket bör man spara?

Jag tänkte ge mig på den eviga frågan hur mycket man bör spara. Jag tänker dock försöka mig hålla mig borta från floskler som "det bästa sparandet är det som blir av" eller "vi har alla olika förutsättningar så det går inte att svara på". Eller min personliga favorit "spara direkt när du får lönen" som att det i sig skulle göra att du sparar mer. 

Jag tänkte utgå från ett egensnickrat exempel på en vanlig person i Sverige. Rutger ca 30 år. Rutger har jobbat några år men har inte kommit upp i medianlönen som ligger på cirka 32 000 kr. Han har istället ca 28 000 kr i lön och får därmed ut cirka 22 000 kr. Han äger en bostadsrätt som han köpt för 1,5 miljoner. Han har ett bostadslån på 1,25 miljoner.

Generellt tycker jag att de flesta i Sverige har väldigt lika basala utgifter. Vad är rimliga utgifter för Rutger? Jag tänker att en vanlig person i 30års åldern kan ha följande.

Boende

Avgift BRF 3 500 kr

Ränta bolån 2 500 kr

El 300 kr

Vatten 100 kr

Bredband 300 kr

Försäkring 100 kr

Fackavgift/A-kassa 300 kr

Streamingtjänster 300 kr

CSN 700 kr

Mat: 2 500 kr

Kläder: 1 000 kr

Hobby: 1 000 kr

Transport 1 000 kr

Övrigt: 1 500 kr

Totalt: 15 100 kr

Kvar att spara: 6 900 kr. 

Många som är ekonomisk intresserade skulle säkerligen kunna kapa saker på denna budget men jag har försökt skapa en lagom bild av hur det kan se ut. Jag har heller inte tagit i extremt utan detta tycker jag är en fullt rimlig budget som en person utan problem skulle kunna hålla. Sen kommer det finnas lika många olika åsikter som det finns läsare om både det ena och det andra och jag har säkert glömt något också. 

Jag tycker ofta att när jag läser andras budgetar så brukar just ca 15 000 kr i månaden cirkulera som en summa som många känner sig bekväma med. 

1 900 kr går till att amortera på lånet och 5 000 kr i ett långsiktigt sparande. Min slutsats blir att 5 000 kr i ett långsiktigt sparande ska alla klara av. Får man löneökningar kan man öka sitt sparande. Likaså om man är i ett samboförhållande och kan dela på boendeutgifter. 

Anstränger man sig lite och kapar vissa saker i budgeten tycker jag inte att det bör vara omöjligt att komma upp i 10 000 kr sparande.

En person som sparar 5 000 kr i månaden från 30 år fram till 65-års dagen med 8 % årlig ökning och 1 % höjning av sparandet per år har nästan fått ihop 11 miljoner kr. 

Sen finns det personer som kommer prioritera annorlunda genom att köpa ny bil, sommarstuga eller en årlig resa till Thailand m.m. Det står oss alla helt fritt att välja vad vi vill göra med våra pengar men att säga att man inte kan spara minst 5 000 kr i månaden är då en prioritering. Jag kan inte spara både därför ersättas med jag prioriterar inte mitt sparande.

4 kommentarer:

  1. Bra sammanställning av en "standardbudget". Ganska lik min trots att jag är 50 år, men är inte så konstigt då jag är barnlös och singel.

    Ett problem för mig har varit hinder på vägen (mina har varit utbrändhet, arbetslöshet, svag och ibland negativ löneutveckling som alla hänger ihop) som jag tror många har och därför inte når fram.

    Vanligare kanske är att det går spara olika i olika livsfaser. Tänker på studier-köpa boende-bilda par-skaffa barn-barnledighet-barn flyttar ut-deltid i slutet av arbetslivet. Kanske familjen spricker på vägen.

    Min några år yngre bror med tant (båda akademiker med bra lön) ) är snart i "barn flyttar ut"-fasen och kommer naturligtvis då att kunna spara mycket stora summor om viljan finns.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det. Vi har alla olika möjligheter i olika faser av livet. Min ansats var att man kan spara mer än vad som ofta framgår av tidningar m.m. Där tycker jag man nästan ber om ursäkt innan man skriver att du kanske ska försöka spara 500 kr i månaden.

      Har man ett jobb och har en lön som även ligger under medianinkomsten finns det bra med möjligheter.

      Ja, såvitt jag förstår så är DINK-fasen den bästa (Dual Income No Kids). Hoppas du fortsätter sparresan trots motgångar ändå.

      Radera
  2. Ja, ofta är det ju en prioritering snarare än kan inte spara. Speciellt i Sverige.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag önskar man hade varit mer öppen med det i den svenska kulturen. När man får fika tillsammans på jobbet igen ska jag försöka dra mitt strå till stacken om det kommer på tal.

      Radera