Sidor

måndag 22 februari 2021

Hur ska man tänka kring konsumtion beroende på ålder?

Jag sitter och funderar på det här med avkastning och hur man kan se på konsumtion beroende på hur gammal man är.

Det finns såklart inte några självklarheter när det kommer till avkastning men historiskt har börsen avkastat ca 8 % per år. Det gör att har du X antal kr investerat på börsen har det ungefär dubblats på 10 år. En ungefärlig livslängd i Sverige är cirka 80 år. 

Om vi utgår från de premisserna och att istället för att handla något så investerar du pengarna så inser man snabbt att allt blir extremt dyrt att handla när du är ung. 10 000 kr motsvarar 640 000 kr när du är 80 år. 

En 20-åring som vill åka till Grekland för 10 000 kr går miste om 630 000 kr i avkastning vid sin 80-års dag.

Sedan kan man vända på det. Om du är 80 år gammal hade då velat lägga 640 000 kr på att få vara 20 år och åka till Grekland. Om man hade sparat hela livet och har väldigt mycket pengar är jag övertygad att många hade gjort det. Om du däremot är fattigpensionär så kanske den där resan till Grekland inte var så viktig. 

Vad som är "värt" att göra är alltid upp till en själv och sina egna förutsättningar. Hade jag fått ge ett tips till en ung person idag (angående ekonomi) hade jag valt att prata om det här fenomenet. Att allt det du gör i ung ålder får stora effekter under en livstid. Det här får ju ännu större effekter när vi pratar om dyrare grejer än en resa till Grekland.

En 20-åring som köper en sportbil för 200 000 kr motsvarar 6,4 miljoner strax efter pensionsåldern vid 70 år. Då har jag inte ens räknat med de negativa aspekterna av att sportbilen eventuellt måste köpas på avbetalning. 

Måste du renovera köket (för t.ex. 100 000 kr) i din första lägenhet vid 25 eller vill du hellre ha 800 000 kr när du är 55 år. 

Alla beslut du tar om vad du ska konsumera får stora effekter några decennier längre fram. 

Jag tycker det är lika viktigt att tänka på det från det andra hållet. Om du är 80 år gammal och har avstått från resor, bilar, boende och allt vad det nu kan vara men du har skrapat ihop 100 miljoner. Är du nöjd då?

Att hitta rätt balans är lättare sagt än gjort men någonstans måste man börja. Att värdera sina köp är åtminstone en av nycklarna till framgång.  

6 kommentarer:

  1. Hej Tysta investeraren.

    Tack för ett intressant inlägg. Som du skriver så jag tidiga val i livet stor skillnad tids nog. Men jag tror inte ungdomar i största allmänhet tänker så. De flesta lever nog här idag och förstår inte att ett dåligt val i tidig ålder kan ge stora konsekvenser senare i livet. Jag lägger själv pengar på det som ger mig glädje. Ska det sparas försöker jag undvika konsumtion av saker jag inte behöver. Hade jag vart rökare eller snusare hade det vart en bra sak att spara in på genom att sluta. Då har man även en hälsovinst. Men givetvis är det upp till var och en vad som ger värde här i livet. Jag tror man kan ångra sig tids nog om man är alldeles för sparsam. Har redan vid 3 miljoner i sparande börjat känna en trygghet ekonomiskt. Vet inte om 10 miljoner skulle ge så mycket mer glädje i dagsläget. Skulle säker haft ett finare boende och känt mig lite mer trygg men jag tror samtidigt att man inte alltid ska sträva efter så extremt mycket mer. Att känna sig nöjd för stunden är också viktigt.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Slimis, nej jag tror också ungdomar har svårt att tänka på det. Jag själv tänkte inte så heller men det var heller aldrig någon som förklarade det för mig. För de allra flesta är det balans som eftersträvas och det finns ingen vits med att undvika all typ av konsumtion. Men jag tror folk i allmänhet skulle må bättre av att känna att ens ekonomi bestäms av ens egna beslut.

      Radera
  2. Något som är värt att fundera på är vilken nivå som är tillräckligt beträffande pengar. Jag tror det är lätt hänt att när man väl är där, då flyttar man ribban uppåt, och uppåt... utan någon egentligt rationell anledning.
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det är väldigt bra att tänka på. Det ska bli intressant hur det blir för egen del, även om jag har en bra bit kvar.

      Radera
  3. Det är här rule of eight kommer in.
    Dvs sätt ett pris på onödiga utgifter som är 8 gånger högre än vad priset är. Tycker du att det priset är för högt så behöver ditt framtida du de pengarna bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade jag inte hört förut. Men det stämmer ju enbart när man är väldigt ung isf. Mitt resonemang är snarare att desto äldre du blir desto mindre måste du gångra med. För en 40-åring blir det rule of 4 :)

      Radera