En blogg om investeringar och politik. Jag försöker med ett vanligt arbete och investeringar uppnå någon form av större ekonomisk trygghet.
Sidor
söndag 29 november 2020
Nytt slutligt mål bestämt
måndag 23 november 2020
Sålde MTG
lördag 21 november 2020
Hur mycket bör man spara?
Jag tänkte ge mig på den eviga frågan hur mycket man bör spara. Jag tänker dock försöka mig hålla mig borta från floskler som "det bästa sparandet är det som blir av" eller "vi har alla olika förutsättningar så det går inte att svara på". Eller min personliga favorit "spara direkt när du får lönen" som att det i sig skulle göra att du sparar mer.
Jag tänkte utgå från ett egensnickrat exempel på en vanlig person i Sverige. Rutger ca 30 år. Rutger har jobbat några år men har inte kommit upp i medianlönen som ligger på cirka 32 000 kr. Han har istället ca 28 000 kr i lön och får därmed ut cirka 22 000 kr. Han äger en bostadsrätt som han köpt för 1,5 miljoner. Han har ett bostadslån på 1,25 miljoner.
Generellt tycker jag att de flesta i Sverige har väldigt lika basala utgifter. Vad är rimliga utgifter för Rutger? Jag tänker att en vanlig person i 30års åldern kan ha följande.
Boende
Avgift BRF 3 500 kr
Ränta bolån 2 500 kr
El 300 kr
Vatten 100 kr
Bredband 300 kr
Försäkring 100 kr
Fackavgift/A-kassa 300 kr
Streamingtjänster 300 kr
CSN 700 kr
Mat: 2 500 kr
Kläder: 1 000 kr
Hobby: 1 000 kr
Transport 1 000 kr
Övrigt: 1 500 kr
Totalt: 15 100 kr
Kvar att spara: 6 900 kr.
Många som är ekonomisk intresserade skulle säkerligen kunna kapa saker på denna budget men jag har försökt skapa en lagom bild av hur det kan se ut. Jag har heller inte tagit i extremt utan detta tycker jag är en fullt rimlig budget som en person utan problem skulle kunna hålla. Sen kommer det finnas lika många olika åsikter som det finns läsare om både det ena och det andra och jag har säkert glömt något också.
Jag tycker ofta att när jag läser andras budgetar så brukar just ca 15 000 kr i månaden cirkulera som en summa som många känner sig bekväma med.
1 900 kr går till att amortera på lånet och 5 000 kr i ett långsiktigt sparande. Min slutsats blir att 5 000 kr i ett långsiktigt sparande ska alla klara av. Får man löneökningar kan man öka sitt sparande. Likaså om man är i ett samboförhållande och kan dela på boendeutgifter.
Anstränger man sig lite och kapar vissa saker i budgeten tycker jag inte att det bör vara omöjligt att komma upp i 10 000 kr sparande.
En person som sparar 5 000 kr i månaden från 30 år fram till 65-års dagen med 8 % årlig ökning och 1 % höjning av sparandet per år har nästan fått ihop 11 miljoner kr.
Sen finns det personer som kommer prioritera annorlunda genom att köpa ny bil, sommarstuga eller en årlig resa till Thailand m.m. Det står oss alla helt fritt att välja vad vi vill göra med våra pengar men att säga att man inte kan spara minst 5 000 kr i månaden är då en prioritering. Jag kan inte spara både därför ersättas med jag prioriterar inte mitt sparande.
torsdag 12 november 2020
Bahnhof Q3
För några dagar sedan släppte Bahnhof sin Q3 rapport och verksamheten går fortsatt framåt med stabila steg. Kunderna ökade med 12 000 personer (386 000 totalt).
Omsättningen ökade med 11,9 % till 367 miljoner kronor.
Resultat före skatt blev 42,2 miljoner.
Resultat efter skatt 33,6 miljoner eller per aktie 0,31 kronor.
Fortsätter Bahnhof på detta sätt bör vinsten per aktie för 2020 landa på runt 1,25-1,30 kr. Bahnhof brukar dela ut ungefär 50 % av vinsten vilket då skulle bli 0,65 kr per aktie vilket ligger i linje med tidigare höjningar. Det motsvarar cirka 2 % direktavkastning på nuvarande kurs runt 31 kronor.
Har läst en del och lyssnat på några experter som diskuterat Bahnhof och jag kan väl hålla med om att verksamheten kanske inte är den sexigaste med stora ökningar att vänta men stabiliteten går inte att tvivla på. Man växer organiskt varje kvartal och har gjort så i många år. Man har även en stor kassa (300 miljoner) för framtida investeringar om läge skulle uppstå.
Aktiekursen steg något inför rapporten men har sedan sjunkit. Sett till några år tillbaka har inte kursen gjort någon glad och ligger lägre nu än vad den gjorde för 2,5 år sedan. Men då tyckte jag också kursen var väl hög och tycker den är mer rimlig nu.
Vill man ha en stabil aktie tycker jag Bahnhof är ett utmärkt val. Köper gärna in mig på dessa nivåer men har inte någon kassa att tala om i dagsläget.
Och eftersom jag är trött på alla "disclaimers" gör jag min egen.
"Claimer" Jag är expert inom området och mina texter ska ses som sanna. Historisk avkastning är ett bevis på att aktier aldrig kan sjunka i värde utan går alltid upp. Du kan därför aldrig förlora pengar på aktiehandel.
måndag 2 november 2020
Ettan kom, tvåan kom, trean kommer så småningom!
Äntligen kom jag över den efterlängtade tvåmiljonersbarriären. Jag har under hösten haft flera bollar i luften och jag har bland annat bytt hyresgäst i min lägenhet. Jag avvaktade därför med att sätta in en del av mitt sparande på Avanza. Nu ska allt vara löst och jag flyttade över 150 000 kr och passerade därmed två miljoner. Det innebär att jag kan bocka av ytterligare ett delmål.
Jag valde att betala av min belåning och köpte några aktier i Cibus och Skanska. Annars är det rätt lugnt. Det har ju varit en mindre nedgång på börsen i 1-2 veckor. Fortsätter det mer kanske jag går på belåningen igen.
Jag vet inte varför men jag känner mig mer glad nu än när jag gick över miljonen. Jag känner hur den ekonomiska tryggheten jag längtat efter kommer allt närmare och det mår jag bra över.
Sen var de det här med firandet. Jag har inte kommit på något bra så får bli vid nästa delmål vid 2,5 miljoner istället.