Sidor

söndag 1 oktober 2017

Hyra ut bostadsrätt

För många år sedan köpte jag en bostadsrätt. När det sedan var dags att flytta valde jag att ha kvar min bostadsrätt och hyra ut den. Det är några saker man måste ha koll på vid uthyrning av bostadsrätt.

1. Bostadsrättsföreningen måste godkänna uthyrningen (en gång varje år).Du behöver skriftligen fylla i en blankett som du skickar till din förening. Det är inte säkert att föreningen godkänner att du hyr ut. Vissa saker är däremot standard att bostadsrättsföreningen godkänner. Till exempel:

  • Att provbo med sambo
  • Tillfälligt arbete på annan ort
  • Hyra ut till egna barn eller närstående
  • Om man har svårt att sälja bostadsrätten 
  • På grund av sjukdom

Din bostadsrättsförening kan även godkänna uthyrningen av andra anledningar men det är givetvis upp till varje förening.

2. Skriv kontrakt med hyresgästen. Ett kontraktsförslag hittar du här.

3. Skriv en inventarieförteckning. Detta är viktigt även om du inte hyr ut lägenheten möblerad. I inventarieförteckningen skriver du ner ev skador etc.

När det kommer till att bestämma hyra är det inte helt enkelt. Hyr du ut en lägenhet får du ta ut en kostnadsbaserad hyra. Bestämmelser kring detta finns reglerat i privatuthyrningslagen.

Hur du ut två lägenheter får du enbart ta ut en hyra enligt hyreslagens regler på den andra lägenheten.

Hyr du ut fler än två lägenheter räknas det som att du bedriver näringsverksamhet.

Eftersom jag enbart hyr ut en lägenhet gäller alltså en kostnadsbaserad hyra. Jahapp vad är det då?
Ja det är så att hyran får inte vara påtagligt högre än kapitalkostnaden och driftskostnaden. I driftkostnader innefattas avgift till föreningen, el, bredband. Hyr du ut din lägenhet möblerad får du även ta ut ersättning för möbelslitage.

Det bästa med att hyra ut i andra hand är hur skattereglerna ser ut. Du får göra schablonavdrag på 40 000 kr plus din årsavgift till bostadsrättsföreningen.

Jag har hyrt ut min lägenhet i över tre år och hittills har det varit en mycket bra investering. Givetvis blir man inte miljonär på att hyra ut en mindre lägenhet i en medelstor stad men man måste börja någonstans.

Fördelar:
Fördelaktiga skatteregler.
Krävs lite arbete vid starten genom att skriva kontrakt och hitta en hyresgäst men efter det är det rätt enkelt.
Relativt säker investering.

Nackdelar:
Man låser upp kapital.
Har du en dålig hyresgäst kan du få skador på lägenheten.
Man blir mer exponerad mot bostadsmarknaden (om man som jag har en annan bostadsrätt som man bor i).
Räkna med vissa förslitningsskador samt ev reparationer som du som bostadsrättsägare får stå för.

Min uthyrning

Årskostnader för avgift, försäkring, el samt bredband ligger på ca 34 000 kr.

Årsinkomsten är ca 72 000 kr.

Det gör att jag tjänar ca 3 200 kr i månaden på min uthyrning. Dessa pengar lägger jag på att amortera på mitt nuvarande bostadslån. Sedan tillkommer ev kostnader för byte av vitvaror och andra reparationer. Dessa har visserligen varit minimala men bör ändå vara med i kalkylen.

Om jag skulle sälja lägenheten räknar jag att få ut cirka 680 000 kr efter skatt och mäklararvode. Om man räknar med en avkastning på ca 3 % (man brukar säga 4 % men man måste skatta också så jag räknar på 3 %). Det motsvarar 1 700 kr i månaden.

Räknar man på detta sätt (vilket jag anser man bör göra) så är det inte några stora summor vi pratar om. Men enligt mina beräkningar är det 2-3 % bättre avkastning att ha lägenheten uthyrd än kapitalet på börsen.

Det kan bli aktuellt att sälja lägenheten om ett tag men mer om det i ett annat inlägg.

Om någon skulle ha frågor gällande uthyrning av bostadsrätt så svarar jag gärna. Är rätt insatt i praktiska detaljer samt gällande lagstiftning.

4 kommentarer:

  1. Efter att reglerna ändrades så att bostadsrättsföreningen kan ta ut en avgift vid andrahandsuthyrning trodde jag inte att de längre kan neka uthyrning i ett år. Har jag fattat fel där?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lättare att hyra ut en bostadsrätt i andra hand efter att bostadsrättslagen ändrades i juli 2014. Föreningen har däremot sista ordet och kan neka. Föreningen måste däremot lämna skäl till varför man nekar uthyrning.

      Generellt kan man säga att det är relativt enkelt att hyra ut en bostadsrätt i några månader till uppemot två år. Ett vanligt skäl som föreningar använder vid nekande av uthyrning i andra hand är att man inte vill ha personer som bor i lägenheterna som inte är involverade i föreningen.

      Om föreningen nekar uthyrning kan man överklaga beslutet hos hyresnämnden som kan tillåta uthyrning ändå.

      Radera
    2. Om det räcker som skäl att andrahandshyresgäster "inte är involverade i föreningen" låter det lika svårt som tidigare ifall man har en trilskande förening.

      Radera
    3. Om du inte har "skäl" till att hyra ut din lägenhet så kan en trilskande förening definitivt sätta käppar i hjulen. Man kan säga att ditt skäl väger tyngre, förutsatt att du har något.

      Eftersom "bra med lite diversifiering i mina investeringar" inte skulle anses som skäl (förutsätter jag) så får jag fortsättningsvis helt enkelt stryka föreningen medhårs.

      Radera