Sidor

tisdag 24 oktober 2017

Bitcoin

Har läst ekonomibloggar i många år nu och förvånansvärt sällan, om ens någon gång har jag sett att det skrivs något om bitcoin. Jag kanske bara har missat det eller så är intresset inte så stort. Jag själv har varit relativt ointresserad av bitcoin sen jag först hörde talas om det för några år sedan. När jag nyligen blev utskrattad av vänner och bekanta vid en middag för att jag varken hade eller trodde på bitcoin tog jag mig en rejäl funderare och försökte bilda mig en djupare uppfattning.

Vad är det för något?
Bitcoin är en digital valuta skapad 2009. Ingen vet vem som egentligen skapat valutan. Bitcoin har inte någon central utfärdare likt en centralbank. Istället skapas nya pengar enligt ett specifikt system. Det totala antalet bitcoins kommer aldrig överstiga 21 miljoner och nästa år 2018 kommer 80 % av valutan finnas ute på marknaden.

Hur skapas bitcoin?
Jag är verkligen ingen expert i ämnet men såvitt jag förstår så får personer som bistår med beräkningskraft (ställer en dator till förfogande) en belöning. Detta kallas "bitmining". Utöver det så kan man vid en transaktion frivilligt bestämma om transaktionen ska innehålla en transaktionsavgift. Den dator som står till förfogande vid transaktionen får transaktionsavgiften. När alla bitcoins är ute på marknaden ska dessa transaktionsavgifter hålla intresset uppe för att fortsätta bistå med datorkraft.

Fördelar
En väldigt stor fördel med bitcoin är att valutan inte kan kontrolleras av centralbanker eller annan part. Det finns därmed ingen risk för stora fluktuationer i form av inflation eller deflation. Detta skapar en väldigt stabil valuta vilket jag tror är en stor fördel i dagens osäkra ekonomiska klimat.

En ytterligare fördel är att du kan till stor del handla anonymt. Det finns ingen koppling till vem som handlar vad.

Nackdelar
Lite humoristiskt så är bitcoins fördelar också dess stora nackdelar. Eller låt mig säga att det är två sidor av samma mynt (pun intended). I och med att ingen har kontroll över valutan finns en överhängande risk att stater tar politiska beslut för att begränsa användbarheten. Detta är framförallt en risk i och med att valutan till stor del används i olagliga affärer som vapen, knark, prostitution etc.

En annan risk är att den kan få konkurrens av andra kryptovalutor. Många finns redan men har inte fått samma uppsving som bitcoin.

Slutsats
Jag kan förstå varför valutan skapats och jag kan verkligen förstå de som ser valutan som en motreaktion till stater som höjer och sänker räntor, stödköper valutan i alla dess former och eftersom stater som kontrollerar valutan ofta har en ohälsosam inställning till att låna pengar. Personligen är jag mycket skeptiskt till dagens system med stater som leker med ekonomin på detta sätt.

Med det sagt så tror jag vi är långt ifrån att få ett nytt alternativt system med bitcoin. Jag tror helt enkelt inte stater tillåter att valutan blir för stor. Att valutan kommer finns kvar i någon form är jag relativt säker på men möjligtvis för en viss grupp människor som vill handla "off the grid".

Mina vänner sparar i bitcoins till deras barn och säger att en bitcoin snart är värd 100 000 $ (ca 5 600 $ i skrivande stund). Jag hävdar att det är en bubbla. En valuta som inte har något underliggande värde och kan när det vänder lika snabbt förlora sitt värde. Ett uttalande som fick många skratt. Det var inte helt lätt att stå emot gruppens tyckande och jag funderar fortfarande. Överdriver jag mina farhågor? Är det något jag missat? Skulle vara intressant att höra mer erfarna bloggare diskutera denna valuta.

Imogon är det löning och jag åker iväg på några möten och är tillbaks lagom till månadsrapporten.

2 kommentarer:

  1. Enligt mig överdriver du inga risker men det betyder inte att möjligheterna är större. Gällande underliggande värde är det likadant med fiat-valutor. Om du vill få bättre förståelse för hur Bitcoin fungerar och varför det har ett värde läs sektionen "Hur skiljer sig Bitcoin från normala valutor?" här: Vad är Bitcoin?

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar och för länken. Alltid trevligt med lite kvällslektyr.

    SvaraRadera