torsdag 25 augusti 2022

Bra nyhet nr 1

I våras skrev jag ett inlägg om att jag framöver kan bli sambo. Nu har flyttlasset anlänt och jag kan därmed titulera mig som sambo. Det är väldigt spännande såklart och vi ser båda fram mot det nya livet. Jag har självklart haft en del funderingar kring många olika frågor och möjliga konfliktytor. Jag har levt själv hela mitt vuxna liv och jag har en känsla av att det blir svårare och svårare att leva tillsammans med någon för varje år som går. Man skapar vanor som blir svåra att rucka på. Samtidigt har vi pratat mycket och försökt förbereda oss på bästa sätt. Nu är det äntligen dags att prova i praktiken och min utgångspunkt är såklart att det kommer bli väldigt bra. 

Det finns självklart en massa positiva saker med samboskapet där det mest uppenbara att diskutera på en aktieblogg är den ekonomiska biten.

Vi har gått igenom alla utgifter och bestämt vilka vi anser är gemensamma och vilka vi ska betala var för sig. I stort sett blev det mesta gemensamt. Jag har ett mobilabonnemang och mitt lån till CSN som jag betalar själv. Vi betalar det gemensamma procentuellt efter vad vi tjänar varje månad. Jag gjorde en gemensam excelfil där jag fyller i fasta och rörliga utgifter och när vi fyllt i våra löner så räknas det ut automatiskt vad vi ska betala. Det känns smidigt och rättvist. 

Det är en helt ny värld som öppnar sig när utgifterna halveras och när vi nu går in i en förmodad lågkonjunktur med högre räntor, energipriser och inflation så känns det oerhört bra. Extra roligt är det att vi båda har ett ekonomiskt intresse där min sambo har stenkoll på matpriser och tycker om att hitta de bästa priserna, något som jag länge har velat bli bättre på. 

Vissa ökade kostnader blir det däremot också eftersom vi även delar på kostnaden för min sambos bil. Skatt, försäkring, garage och underhåll blir såklart en slant per år. Jag som aldrig har ägt en bil kan däremot tycka att det var dags. Jag ser fram emot en tillvaro där jag kan åka och handla saker med bilen utan att behöva släpa hem tunga varor för hand eller på cykeln. 

Nu blickar jag framåt mot hösten och inväntar även andra nyheter inom kort. 

6 kommentarer:

  1. Vad härligt att ni verkar samsynta när det kommer till ekonomin. Det underlättar! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi pratade tidigt om synen på ekonomi och det blir så mycket bättre när man har liknande värderingar. Det blir också roligt att kunna sätta upp gemensamma sparmål m.m.

      Radera
  2. Vilken cliffhanger på slutet. Man förstår vad det är tror jag :)
    mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  3. Verkar som ni hittat ett bra upplägg som ni är överens om. Lycka till och följer med spänning nästa nyhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I teorin känns det bra. Nu gäller det att få till det i praktiken :)

      Radera