Sidor

söndag 30 september 2018

Månadsrapport september

Portföljen stod och stampade större delen av månaden och jag trodde det skulle bli en liten nedgång men i fredags ordnade det upp sig och portföljen landade på några tusenlappar plus exklusive mitt nysparande. Inte nog med det så passerade portföljen 900 000 kr.

Det blev även ett impulsköp när jag upptäckte att Avanza hade gratis courtage på tyska aktier i fredags. Jag ökade i mitt enda tyska innehav Allianz som var mitt minsta innehav. Det passade också bra då de ligger på strax över 4 % i direktavkastning och jag försöker öka i bolag med lite högre utdelning för tillfället. Nackdelen var att jag behövde sätta in pengar på min KF precis innan det nya kvartalet vilket gör att det blir några kronor extra skatt.

Jag ska nog göra en egen sida med alla datum som Avanza har haft gratis courtage så jag kan planera lite bättre. Annars har inget märkvärdigt hänt under september.

Sparande 
40 000 kr

Amortering
3 180 kr

Köpt
187 st Handelsbanken för 106,60 kr. Totalt 19 973 kr.
75 st Brookfield RP för 40 CAD. Totalt 20 815 kr.
10 st Allianz 194,80 EUR. Totalt 20 142 kr.

Sålt
Inget under augusti.

Utdelningar
Johnson & Johnson 241 kr.
Kraft Heinz Co 381 kr.
NVIDIA 13 kr.

Totalt 635 kr.

Portföljen 1 september - 30 september
855 300 - 900 300

En ökning med 5,2 % inklusive sparandet.
En ökning med 0,5 % exklusive sparandet.

torsdag 27 september 2018

"O"politiska tjänstemän

Jag har inte kommenterat valet ännu och tänker avvakta med det tills regeringsbildningen är klar. Nu gäller det något annat, dock inom samma sfär.

Om någon har missat så har 261 opolitiska tjänstemän lämnat in en skrivelse till regeringskansliets förvaltningschef om hur de ska agera om det blir regeringsskifte.

Det finns artiklar på om detta på flera nyhetssajter men jag föredrar GP som du kan läsa i sin helhet här.

Jag har tidigare beskrivit min arbetsplats på ett liknande sätt. Jag håller mig däremot väldigt ofta i skinnet när jag skriver något politiskt då jag uppriktigt är rädd för repressalier om min anonymitet skulle upphöra av någon anledning. Jag arbetar alltså i eller i nära anslutning till regeringskansliet och jag arbetar väldigt nära med både politiskt tillsatta personer respektive opolitiska tjänstemän.

Jag är väldigt noga med att inte blanda in min egen politiska uppfattning i min arbetsutövning. Det gäller däremot inte det stora flertalet anställda. Att denna skrivelse skickas in i detta politiska läge, från framförallt många högt uppsatta chefer, är inte alls förvånande. För mig cementerar det bara en bild som jag i praktiken redan sett, nämligen att opolitiska tjänstemän är tillsatta för att de har en viss politisk åsikt och inte för sin kompetens.

Jag ryser av vetskapen att myndigheter bedrivs på detta sättet, det gäller givetvis majoriteten av alla svenska myndigheter. I artikeln beskrivs det som en vänstervåg som går igenom universitetsvärlden där många ofta välutbildade tjänstemän anställs ifrån. Jag skulle vilja lägga till större delen av media i denna härva.

Att arbeta för en politisk tillsatt chef (regering) kräver att man kan skilja på vad man har rätt att göra som opolitisk tjänsteman. Gillar man inte den politiken som förs har man vart 4e år möjligheten att rösta. Kan man inte hantera detta kan man avgå.

Jag skulle kunna diskutera detta på ett djupare plan men just nu vill jag bara uppmärksamma min läsarskara om hur det ser ut i Sverige 2018.

måndag 17 september 2018

Dubblas kapitalet vart 7e år?

Jag har fastnat på flera videor om investeringar där man räknar på ränta på ränta. Jag själv är varken bra på det eller har haft något stort intresse av det. Det känns som att det är för många osäkra faktorer när man räknar på så många år bort.

I videon jag såg i helgen påstods det att man bör kunna dubbla sitt kapital vart 7e år utan att tillsätta nytt kapital. Genom en enkel uträckning på en sparkalkylator fick jag följande svar.

I följande exmpel räknar jag på 7 års sparande med en ökning med 10 %. Inget nysparande. Det verkar stämma rätt bra.

När jag flyttar hem från min sejour i Afrika och säljer min uthyrningslägenhet bör jag kunna uppnå ett portföljvärde på ca två miljoner. Så jag lekte vidare med exemplet ovan.

Här utgår jag från ett sparande i 20 år, fortfarande 10 % avkastning och inget nysparande. Då skulle jag ha 12 miljoner strax innan jag fyller 60.

Nu fick jag blodad tand och försökte göra en mer rimlig men ändå än inte alltför defensiv kalkyl. Fortfarande är exemplet två miljoner men jag får en avkastninig på 8 % och jag har ett nysparande på 2 500kr/mån vilket skulle innebära 10 miljoner.

Att uppnå ett kapital på 10 miljoner innan jag fyller 60 med ett nysparande på 2 500 kr i månaden känns som väldigt bra. Det är ett sparande som inte skulle märkas särskilt mycket och portföljen skulle då generera ca 33 000 kr/mån.

Jag gjorde ett sista exempel för att se hur det blir om jag från mina förutsättningar maxar sparandet och sätter av 10 000 kr/mån i 20 år.

Jag förvånades över hur liten skillnaden blir. Jag skulle gå från 10 miljoner till ca 14 miljoner. Fyra miljoner är inte lite pengar men skillnaden i att spara 2500 kr/mån mot att spara 10 000 kr/mån skulle ju göra de nästkommande 20 åren till en rätt tråkig transportsträcka till pensioneringsdagen.

Man ser hur viktigt det är att spara så mycket som möjligt så tidigt som möjligt så räntan på räntan hinner jobba. Men jag blir själv fundersam över hur mycket nysparande man ska bemöda sig med att pyttsa in senare. Nu har jag visserligen tid att fundera på detta och mycket kan hända som förändrar förutsättningarna men spontant känns ett sparande på 2 500 kr/mån mer lockande.

Sedan finns det många andra exempel man kan fundera på. Pensionera sig ännu tidigare eller gå ner i tid osv men det får bli ett annat inlägg.

Jag känner mig rätt vilsen i alla långsiktiga uträkningar.

Hur tänker andra kring detta? Kommer ni maxa sparandet i 20 års tid eller gå ner på mer avslappnande nivåer när ni uppnår en viss summa?

lördag 15 september 2018

Bloggen fyller ett år

Det är knappt så jag tror det själv men för precis ett år sedan skapade jag bloggen och skrev ett första inlägg. Jag kan lugnt säga att det hänt väldigt mycket sedan dess.

Bloggen
Jag hade läst andra bloggar i många år och var väldigt intresserad av sparande sedan en tid tillbaka även om jag aldrig haft de där stora sparmöjligheterna som många andra haft. Eftersom jag ändå satt hemma med mitt excelark och hade en massa tankar om sparande och politik så tyckte jag det var en kul grej att utvidga hobbyn och starta en blogg.

Efter en trevande start tycker jag nu att bloggen har en rätt bra grund. Jag skriver om det jag tycker är intressant och om någon finner det läsvärt är jag bara glad för det. Jag har inga planer på att försöka anpassa bloggen för någon annan eller tjäna pengar på den med reklam eller annat. Jag tycker om när det ser rent ut.

Portföljen
Portföljen har växt så det knakar vilket självklart beror på min tillfälliga tjänst som innebär rejält ökat sparande. I september förra året låg värdet på min portfölj på 315 000 kr. I skrivande stund närmar jag mig 900 000 kr vilket inte är annat än fantastiskt. Jag har tagit några tunga men lärorika beslut. Huruvida försäljningen av H&M och GE var lyckad eller inte får framtiden utvisa. Jag ser det som en bra erfarenhet att veta att jag kan sälja av något till stor förlust. Jag är för tillfället nöjd med min portfölj.

Övrigt
Bloggåret har onekligen inneburit stora förändringar där jag lämnat familj och vänner och bosatt mig på den afrikanska kontinenten på ett tillfälligt uppdrag. Det var något jag verkligen inte trodde när jag startade bloggen. Ett beslut jag absolut inte ångrar men för er läsare så är det inte alltid så lätt som kanske framgår i bloggen. Ibland är det kämpigt men när jag tänker på möjligheterna som mitt sparande öppnar upp får det mig alltid att hålla huvudet högt.

Det känns som om jag kommit igång fint med mitt sparande och jag hoppas det flyter på i fortsättningen. Jag tycker det är väldigt roligt att skriva inlägg och har inga planer på att lägga ner bloggen. Nu siktar jag stenhårt på att nå miljonen innan året är slut.

Till läsarna så får jag säga stort tack för att ni läser och kommenterar. Tack också till er andra bloggare som skriver och fortsätter inspirera.

torsdag 13 september 2018

Köpte mer Brookfield RP

Det blev ytterligare ett köp denna vecka när jag utökade mitt innehav i Brookfield Renewable Partners. Även det är ett innehav som blivit relativt litet i portföljen och de har bra direktavkastning. Det blev 75 st aktier till priset av 40.00 CAD.

Om jag har förstått allt rätt så delar BRP ut 1,96 USD per aktie/år. Kursen ligger på 30.4 USD vilket skulle innebära en direktavkastning på 6.4 %. Det är jag väldigt nöjd med och gillar även att det är ett energibolag. Annars brukar man behöva leta sig till finansmarknaden för att få en sådan hög direktavkastning. Köpet ökar min årliga utdelning med 1 124 kr efter avdragen källskatt.

Efter köpet uppgår BRP till 4,5 % av min portfölj vilket är en rimlig nivå.

Idag fick jag även utdelning från Johnson & Johnson. Det blev enbart 241 kr vilket är lite lite. Jag tror jag skulle börja känna mig nöjd när alla innehav delar ut åtminstone 1 000 kr per kvartal. Det är ett tag kvar dit.

tisdag 11 september 2018

Ökade i SHB

Idag valde jag att öka mitt innehav i SHB. Jag har i ett tidigare inlägg förklarat hur kluven jag är kring banksektorn och det är jag fortfarande. Nu valde jag att köpa främst på grund av att jag vill öka i flera av mina innehav som har något högre direktavkastning. Till det hör att jag ökat i många av mina andra innehav under året varpå Handelsbanken har fått en alltmer tynande tillvaro i portföljen.

Jag tog även tillfället i akt att för första gången byta courtageklass vilket efter senaste förändringarna på Avanza öppnar upp för mer variation i köpen. Jag tror jag kommer röra mig mot mer större köp generellt. Både för att man sparar några kronor per köp men också för att portföljen börjar växa till sig med rätt högt sparande och jag känner större tillfredställelse att jag just nu har möjligheten att utnyttja detta.

Det blev 187 st aktier till ett pris av 106,60 kr. Direktavkastningen ligger på 5,1 % borträknat den extrautdelning som betalades ut 2017. Om de inte sänker utdelningen till nästa år ökar min årliga utdelning med 1 028 kr.

Båda mina innehav i banksektorn är därmed lika stora och utgör ca 4,5 % vardera. Kan tänka mig en ytterligare ökning i båda under hösten/vintern.

tisdag 4 september 2018

Valvaka

På söndag är jag bjuden på en valvaka med jobbet. Det är frivilligt men alla ska gå så det blir konstigt om jag inte går. Diskussionerna innan valvakan är huruvida man kommer gå därifrån lycklig eller inte. Vid ett tillfälle började alla skratta och sa att det är väl ganska uppenbart vilka som gör en lycklig och vilka som skulle få en att börja gråta. Ja tänkte jag, i vetskap om att det för mig är de det omvända resultatet mot vad de hoppas på.

Det är svårt att sätta fingret rakt ut på vad det är. Det är ingen som öppet säger vad de röstar på men den underliggande kulturen är så solklar att det inte finns några frågetecken. Jag kan tänka mig att det är liknande på SVT t.ex.

Jag kan verkligen sakna kollegor som tycker mer likt mig. Det är ingen som vill prata om Trump, skattesänkningar, investeringar m.m. Som jag nämnt tidigare så var det därför jag startade bloggen och det är jag väldigt glad över att ha gjort.

Det mest fascinerande i det här är hur det blir på det här sättet. Är det intressen tidigare i livet som för in en på en bana som gör att man hamnar på samma arbetsplats eller är det arbetsplatskulturen i sig som tillslut vänder ens egna åsikter? Eller finns det något annat som leder till att vissa arbetsplatser blir åsiktshomogena?

lördag 1 september 2018

Månadsrapport augusti

Under augusti har portföljen passerat 800 000 kr vilket glädjer mig. Den största ökningen kommer från mitt sparande givetvis men augusti bjöd även på en bra uppgång. Även om Bahnhof har pressats sista veckan så är jag väldigt nöjd med min portfölj för tillfället. Det har däremot inte blivit några köp under augusti. Det beror inte på något speciellt utan hade mest och göra med att jag hade semester och sedan blev det helt enkelt inte av. Det gör att det finns utrymme för att handla under september. Troligtvis försöker jag nog avvakta med köp till efter valet för att se om vi kommer ha en investeringsvänlig eller investeringsfientlig regering.

Sparande
40 000 kr

Amortering
3 180 kr

Köpt
Inget under augusti.

Sålt
Inget under augusti.

Utdelningar
Procter & Gamble 279 kr

Portföljen 1 augusti - 31 augusti

788 800 - 855 300

En ökning med 8,4 % inklusive sparandet.
En ökning med 3,3 % exklusive sparandet.